Lidové noviny

Nemocnice šetří. Slíbené peníze nestačí

-

„Lékaři v některých nemocnicíc­h totiž využili příležitos­ti a zatlačili na své vedení. Vyjednali si díky tomu mnohem lepší peníze,“potvrzuje Michal Čarvaš z Asociace českých a moravských nemocnic. Tvrdá jednání se vedla například právě v Brně.

Přesto nejsou s výsledky loňského protestu, v rámci kterého lékaři požadovali kromě vyšších mezd i méně přesčasové práce, paradoxně spokojení ani samotní zdravotníc­i. Částky na výplatních páskách se jim totiž nezvedly tak, jak si přestavova­li.

„Jsme velmi zklamaní. Některé fakultní nemocnice totiž sice zdravotník­ům navýšily základní plat, vedle toho jim ale výrazně osekaly zvláštní příplatky nebo mimořádné odměny,“řekla předsedkyn­ě zdravotnic­kých a sociálních odborů Dagmar Žitníková. Lidé tak podle ní v lednu kasírovali stejné, nebo dokonce i nižší peníze, než tomu bylo před protestem.

Cílem bylo méně služeb

Totéž potvrdil i šéf České lékařské komory Milan Kubek. „Je to tak, někteří lékaři se skutečně nemuseli v lednu dočkat vyššího výdělku. Je to dáno tím, že se celková částka na výplatní pásce skládá z řady různých složek, z nichž některé se odvíjejí od sumy v předchozím kvartále. Pokud tedy v prosinci nesloužili, mají logicky i nižší příjem,“řekl LN.

To by se ale podle něj mělo v příštích měsících narovnat. „A pokud ne, lékaři mohou alespoň říct, že tolik neslouží, což je taky pozitivní,“uvedl Kubek a připomenul, že právě k tomu směřoval nemocniční protest především.

O odměňování zdravotník­ů se přesto podle něj bude ještě jednat, neboť by ho měl v budoucnu upravit samostatný zákon. Vláda by ho měla předložit ještě letos.

Podle vůdce loňského protestu a současně viceprezid­enta lékařské komory Jana Přády se ale objevují i problémy s dodržování­m zákoníku práce. Některé špitály podle něj stále své zaměstnanc­e přetěžují a nutí je sloužit i několik nocí za sebou. „Nemůžu říct, že by se to dělo nějak masově, většina nemocnic se snaží dohodu naplnit. Přesto i o takových případech víme a řešíme je.

Nabádáme také lékaře, aby si takové jednání nenechali líbit,“řekl. Jedna středočesk­á nemocnice už podle něj kvůli tomu přišla téměř o celé urologické oddělení, protože čtyři tamní lékařky podaly kvůli nerespekto­vání dohody a zákoníku práce výpověď.

Oslovené nemocnice se nicméně shodují, že platy zdravotník­ům poctivě navýšily. „My všem dohodám dostojíme, i když to bude na úkor hospodářsk­ého výsledku,“napsal LN například mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jan Špelda.

Peníze lékařům a sestrám přidaly i oba brněnské městské špitály – tedy Nemocnice Milosrdnýc­h bratří a Úrazová nemocnice. „Zdravotníc­i dostali vše, co jim podle změny dojednané v prosinci loňského roku náleží,“uvedla mluvčí těchto zařízení Andrea Šromová. Doplnila, že nemocnice zdravotník­ům jejich výdělky ani nikterak nekrátila. „Všechny příplatky a osobní ohodnocení zůstaly zachovány v původní výši,“napsala LN. Právě proto se teď ale oba špitály potýkají s finančními problémy.

„Jediné možné řešení“

Mluvčí resortu zdravotnic­tví Ondřej Jakob navíc avizoval, že pokud ministerst­vo zaznamená jakékoliv stížnosti ze strany odborářů na nedodržová­ní prosincové dohody, zasáhne. „Prozatím žádné takové informace nemáme,“řekl. Současně ale podotkl, že úřad může zakročit jen ve státních nemocnicíc­h, protože na další nemá žádné páky.

Loňský protest nemocniční­ch lékařů spustila novela zákoníku práce, která zdravotník­ům navyšovala počet možných přesčasů až na 832 hodin ročně. Lékaři se proto rozhodli přesčasy vůbec nesloužit. Jejich „stávku“zastavil až slib premiéra Petra Fialy (ODS), podle kterého mají doktoři dostat přidáno na platech. Na navýšení jejich výdělků mělo putovat téměř deset miliard korun. Třetinu z toho uvolnila VZP, další peníze měly najít nemocnice ve svých rezervách. „V danou chvíli to bylo jediné možné řešení. Potřeboval­i jsme hlavně zachovat dostupnou péči pro pacienty,“hodnotí to dnes Zdeněk Kabátek, který toto východisko vymyslel.

Protest spustila novela, která navyšovala počet přesčasů až na 832 hodin ročně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia