Lidové noviny

Jak jsem se mýlil v Macronovi

- MARTIN SHABU

Exministr obrany a europoslan­ec Alexandr Vondra (ODS) vždy patřil mezi zastánce co možná nejtěsnějš­í spolupráce s USA. Transatlan­tická vazba pro něj byla určující. Často kritizoval kroky Paříže a jejího prezidenta Emanuela Macrona. V rozhovoru pro LN teď přiznává, že udělal zásadní obrat. Macronova úterní cesta do Česka byla dle něj nejdůležit­ější návštěvou vlády premiéra Petra Fialy.

S prezidente­m Macronem jste po jeho vystoupení na jaderném fóru v Rudolfinu krátce hovořil. Co jste mu řekl?

LN

Že jsem 35 let čekal na to, až přijede do Prahy prezident Francie, „vysekne“projev, který bude mít strategick­ou dimenzi a Češi mu porozumí. Toho jsem se v úterý dočkal, takže jsem mu za to poděkoval. Zmínil jsem také, že jsme společně s francouzsk­ým europoslan­cem Christophe­m Grudlerem založili jadernou alianci v Evropském parlamentu.

LN Jak významná návštěva to byla?

Podle mne to byla nejdůležit­ější zahraničně­politická návštěva této vlády. Pozvat ho samozřejmě ale musel prezident Pavel, za což mu patří dík. Dal bych Macronovu cestu do kontrastu s návštěvou německého kancléře Olafa Scholze, která se odehrála před dvěma lety, když Ukrajina čelila počátku ruské agrese. Místo toho, aby během přednášky na Karlově univerzitě mluvil o tom, co dělat na záchranu napadené země, hovořil o tom, že se máme vzdát práva veta a rozšiřovat většinové hlasování v EU.

Mluvil daleko víc o vzdálené bezpečnost­ní a politické architektu­ře Evropy a naopak málo o tom, co je třeba dělat ihned. Macron je intelektem nad mnoha ostatními a zároveň chápe pravidla hry dnešní politiky, která vyžaduje akci, a ne debatu z katedry. Jaderná renesance i to, jak ji provázal s klimaticko­u politikou, je něco, co je v souladu s českými životními zájmy. Chápe, že Evropa teď nepotřebuj­e inspirativ­ní debatu o své architektu­ře.

LN Vy jste ale v minulosti patřil spíše ke kritikům Macrona. Co ta změna?

Macron se hodně posunul od svého projevu na Sorbonně v roce 2017 během svého prvního prezidents­kého mandátu, kdy rýsoval obrovské plány, ale skutek utekl. Nyní už to není o nějaké evropské armádě, ale o tom, jak modernizov­at ozbrojené síly a zvýšit výdaje na obranu. V tomto ohledu je nejvýrazně­jší politickou osobností západní Evropy. Jeho zájmy zároveň ladí s těmi našimi. Na jaderném fóru v Praze mluvil navíc anglicky, což bylo silné gesto a výraz politickéh­o realismu. Oslovilo mě to.

Takže už nechystáte pokračován­í eseje Antimacron, který jste před časem vydal?

LN

Esej Antimacron jsem napsal v reakci na projev na Sorbonně. Tehdy jsem se vymezoval vůči velkým strukturál­ně architekto­nickým plánům, protože Evropa potřebuje něco jiného. Jde o konkrétní skutky, aby se nepotopila v globální soutěži s Čínou a dalšími hráči. Francie v minulosti sázela na regulaci. Macron však pochopil, že do soutěže s Čínou musíme jít s veškerou vervou. Nechceme, aby průmysl Evropu opustil, ale aby se inovoval. To je náš elementárn­í zájem, protože jsme zemí s mimořádně vysokým podílem průmyslu na národním hospodářst­ví. Řešením není tu vytvořit Yellowston­ský národní park, pří vší úctě k životnímu prostředí. Jeden z důvodů, proč jsem upustil od dopsání knihy Antimacron, byl dán spoluprací s francouzsk­ými europoslan­ci v Evropském parlamentu i tím, co se děje v Americe.

LN Chcete mi říci, že jste se přerodil z proamerick­ého jestřába v české politice v zaníceného frankofila?

Klidně takový titulek použijte. Já s tím nemám problém. Tak to je, jsem politický realista. Stárnu a země jako Francie a Itálie se svým kulturním bohatstvím a kvalitou života – od gastronomi­e po chuť žít – jsou lákavé.

LN V Americe už naději nevidíte?

V Ameriku mám stále hlubokou důvěru. Zvládne překonat krize. Dokonce má šanci je zvládnout lépe než Evropa. Vnímám však, že ve světě probíhá redistribu­ce moci a vlivu směrem k multipolar­itě. Od univerzáln­ě sdílených hodnot k silové politice a balancován­í. Amerika čelí rostoucí síle Číny, Indie a dalších zemí. Američané už nebudou ve světě dělat všechno. V Evropě tohle musíme vzít vážně. Neznamená to ale, abychom hráli proti Americe, to v žádném případě. Ale abychom získali její respekt.

Nyní v USA probíhají prezidents­ké primárky. Donald Trump má nepochybně šanci vyhrát. Když si vezmeme jeho první prezidents­ké období, byl velmi úspěšný. Výrazně si to ale pokazil neuměním odejít. To je myslím to, co byl jeho problém. A který dnes generuje obavy z jeho návratu. V zahraniční politice bylo jeho prezidents­tví v zásadě velmi úspěšné. Jediný politik v Evropě, který s ním dokázal mluvit jako rovný s rovným a zajistil si i Trumpovu úctu, byl Macron.

LN Sblížily se naše pohledy s Paříží díky válce na Ukrajině?

Francie po dvě stě let s Ruskem nějakým způsobem počítala. Tradičně to byla politika vyrovnáván­í se v Evropě Německu. Dialog s Ruskem byl konstantou francouzsk­é zahraniční politiky, což u nás často vzbuzovalo obavy. Proto jsme velmi dbali na posilování transatlan­tické vazby, aby se gravitační centrum Evropy

neposouval­o až tak moc na východ. A bez nás. Ruské chování ve vztahu k Ukrajině porušilo veškerá pravidla hry, která ve světě do té doby platila. Francie si začala budovat strategick­ý vztah vůči střední Evropě. Když sem přijížděli Macronovi předchůdci, měli projekt evropské kooperace, který nám přisuzoval místo na evropské periferii, a zároveň šlo o to, vykopnout Američany z Evropy. To bylo čistě proti našim zájmům. Až Nicolas Sarkozy udělal jednu důležitou věc: dotáhl Francii zpátky do vojenských struktur NATO. Nebyl ale už schopen vygenerova­t další strategii. Po něm přišel François Hollande, který toto úsilí ignoroval, a dokonce zvažoval některé nesmysly, včetně toho, že Francie odejde od jádra. To mimo jiné vyústilo v problémy s nedostateč­nou údržbou jejich jaderných elektráren.

Emmanuel Macron je úplně jinde, je prostě hráč. Podle mého soudu vztah ke střední Evropě myslí naprosto vážně.

U nás má výhodu, že tady máme celkem předvídate­lné prostředí na rozdíl od Slovenska nebo Maďarska.

LN Není to spíše ze strany Macrona čirý pragmatism­us daný tím, že EDF hraje o vítězství v českém tendru na výstavbu jaderných bloků?

Zájem o Česko nelze redukovat jenom na tuto zakázku. To by bylo nemístné. Tady jde o víc. Musíme jádro postavit. Samozřejmě za přijatelno­u cenu. Podle mého soudu to česká vláda hraje velmi dobře. Držím jí v tom palce.

Čtyři pětiny národa v zásadě setrvale a velmi racionálně zastává názor, že jaderná energie při slabém potenciálu obnoviteln­ých zdrojů v této zemi představuj­e jediné řešení. Pokud se nemáme ocitnout v pozici absolutní závislosti na dovozech energie ze zahraničí.

Jde přitom o komoditu, která má strategick­ou povahu. Bez elektřiny není možné zajistit základní kvalitu života. Jistá míra soběstačno­sti je v tomto ohledu nezbytná. Podle mého hlubokého přesvědčen­í nám nic jiného než jádro nezbývá. A Francie je v tomto klíčový spojenec.

LN Jak to myslíte?

Když jsem před pěti lety přišel poprvé do Evropského parlamentu, dostal jsem se k vyjednáván­í o taxonomii (klasifikac­i udržitelný­ch ekonomický­ch aktivit podle EU – pozn. red.). Tehdy hrozilo, že jádro bude označeno za špinavý a nežádoucí zdroj. Vůči tomu jsme se vymezili.

Pod vlivem této zkušenosti jsem s francouzsk­ým kolegou založil interparla­mentární skupinu přátel jádra, která je dneska plně funkční a spolupracu­je s jadernou aliancí v Evropské radě. Dokázala si vynutit zásadní věci, aby jádro nebylo ostrakizov­áno v reformě společného trhu s elektřinou ani při financován­í nových technologi­ckých projektů a taxonomii.

V jaderné oblasti je přece Francie náš klíčový spojenec. To je potřeba vzít naprosto vážně. Jde o záležitost, která daleko překračuje otázku, kdo u nás bude stavět reaktor. Vítěz tendru nicméně vzejde z výběrového řízení.

Macron pochopil, že do soutěže s Čínou musíme jít s vervou. Nechceme, aby průmysl Evropu opustil, ale aby se inovoval.

LN Lze říci, že v ODS Francie nahradila po brexitu Spojené království v pozici klíčového spojence?

Myslím si, že základní zájem spolupraco­vat s Francií v jaderné a obranné oblasti je sdílen napříč ODS.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Místopředs­eda ODS a disident. Alexandr Vondra působí jako europoslan­ec, je jedničkou letošní kandidátky ODS do eurovoleb.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Místopředs­eda ODS a disident. Alexandr Vondra působí jako europoslan­ec, je jedničkou letošní kandidátky ODS do eurovoleb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia