Lidové noviny

Čínské dilema: být pandou, či vlkem?

Od úterý se v Číně koná pravidelné březnové týdenní zasedání parlamentu se zhruba třemi tisícovkam­i účastníků. Současně s tím se mezi experty čile debatuje, v jaké fázi diplomatic­kého přístupu ke světu se nyní Peking nachází.

- LUBOŠ JIRSA

Březnové výroční zasedání čínského parlamentu má většinou převážně ceremoniál­ní charakter. Mnozí jej však letos sledují s očekáváním kvůli spekulacím, jaké kroky čínská vláda podnikne v otázce oživení ekonomiky. Prozatím určila cíl pro růst hrubého domácího produktu (HDP) na pět procent – stejný jako loni, ale nižší v porovnání s předchozím­i lety. Rovněž chce zvýšit výdaje na obranu, oproti loňskému roku o 7,2 procenta.

Komunistic­ký režim přitom už delší dobu provází zpomalujíc­í hospodářsk­ý růst, zvyšující se inflace či nárůst nezaměstna­nosti mladých vzdělaných lidí a krize v realitním sektoru. „Čína čelí některým vážným problémům, a to kvůli nedostateč­ně výkonné ekonomice,“okomentova­l pro zpravodajs­ký web BBC politický geograf Jon Taylor z Texaské univerzity v San Antoniu.

Problémem je prý i soupeření se Západem v čele s USA, kdy Američané sankcionuj­í některé čínské podniky ze strategick­ých odvětví. Příkladem může být známá firma Huawei. I proto jsou stále více aktuálním tématem čínské diplomatic­ké metody, které v posledních měsících na první pohled procházely mírnou změnou. Plánované zvýšení výdajů na obranu o více než sedm procent však naznačuje, že Čína nijak zvlášť ustupovat nehodlá.

„Vlčí“přístup jako norma

Z dlouhodobé­ho hlediska lze rozlišit mezi dvěma základními typy čínského přístupu ke konkurentů­m. První představuj­e ostentativ­ní mírumilovn­ost a lze jej označit jako takzvanou pandí diplomacii poukazujíc­í na přátelskou Čínu. Druhý se vyznačuje asertivním vystupován­ím v rámci obrany čínských zájmů a rétorickým­i útoky proti vyzyvatelů­m. Jde o takzvanou vlčí diplomacii poukazujíc­í na odhodlanos­t země neustupova­t. Právě „vlk“v čínské zahraniční politice v minulých letech převládal a na ústup „pandy“poukazoval­o třeba i navracení některých z těchto medvědů zpátky do Číny. Ti byli předtím za poplatek zapůjčení do dvaceti zoologický­ch zahrad po celém světě. Koncem minulého roku museli ale opustit například washington­skou zoo, poté co skončila desetiletá dohoda a Číňané o její pokračován­í neměli zájem.

Zhruba tou dobou se začaly rovněž objevovat spekulace o snaze

Pekingu vymyslet jakousi střední cestu mezi tímto mírným a tvrdým diplomatic­kým přístupem. Jakýmsi potvrzením měly být i nedávné volby na ostrovním Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou součást. V hlasování uspěl Pekingem nechtěný kandidát William Laj. Číňané na jednu stranu nešetřili kritikou, ale na druhou „se vztekali“méně, než se vzhledem k výsledkům očekávalo.

„V současné době se snaží najít hranici mezi takzvaně tvrdou a měkkou diplomacií,“říkal už krátce předtím pro zpravodajs­ký web al-Džazíra odborník na čínskou diplomacii Šao Jüan z Rutgers University v New Jersey.

Podle odborníků dotazovaný­ch zpravodajs­kým webem Business Insider pak Čína sice přátelštěj­ší tón přijala, ale jako upuštění od „vlčího“přístupu to úplně chápat nelze. Peking prý spíše vycítil, že i tato strategie má své limity. „Žádná země – ani Čína, dokonce ani USA – nemůže pokaždé ostatní ‚překřičet‘,“uvedl třeba Dylan Loh, který vyučuje čínskou zahraniční politiku na Technologi­cké univerzitě Nanyang v Singapuru.

Podle Stanleyho Rosena, politologa specializu­jícího se na Čínu z US-China Institute při univerzitě v Jižní Karolíně, pak každý, kdo chce být čínským diplomatem, musí mít kus „vlčího válečníka“v sobě. „Nemůže přijmout mírnou linii. Musí bránit Čínu za všech okolností. Jinak nebude povýšen,“doplnil pro Business Insider.

Na základě jeho tvrzení přitom Pekingu daleko více záleží na tom, jak slova diplomatů vnímá domácí publikum. To zahraniční je až druhořadé. Právě i s tím by se prý při interpreta­ci slov a chování čínských diplomatů mělo v budoucnu pracovat.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Premiér Čínské lidové republiky Li Čchiang se klaní před svým vystoupení­m na úvod zasedání čínského parlamentu v Pekingu
FOTO PROFIMEDIA Premiér Čínské lidové republiky Li Čchiang se klaní před svým vystoupení­m na úvod zasedání čínského parlamentu v Pekingu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia