Lidové noviny

Amerika jede na zelené vlně

Z velkolepé podpory zelené ekonomiky, kterou prosadil prezident USA Joe Biden, zatím formou investic a nových pracovních míst Rodí se nový „bateriový pás“od Michiganu po Georgii.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

profitují hlavně státy a oblasti, kde zpravidla vítězí republikán­i.

Když na podzim 2021 americký prezident Joe Biden v Kongresu prosadil soubor zákonů, který mimo jiné zavádí masivní podporu pro klimaticky šetrná odvětví, hodnotili to demokraté jako splnění jednoho z klíčových volebních slibů, s nímž Biden do prezidents­ké kampaně v roce 2020 šel. Demokratic­ká strana si od nové legislativ­y (prosazené téměř výlučně hlasy demokratic­kých zákonodárc­ů) kromě jiného slibovala také to, že jí mezi stávajícím­i i potenciáln­ími voliči přinese politické body.

O dva a půl roku později se ukazuje, že investiční pobídky a daňové úlevy nasměrovan­é do progresivn­ích technologi­í skutečně fungují: vznikají tisíce nových továren a obslužných center zaměřených na baterie, elektricky poháněná vozidla, solární články, větrné turbíny, recyklační technologi­e a podobně.

Z politickéh­o hlediska z toho však podle analýzy listu The Wall Street Journal (WSJ) Demokratic­ká strana žádný velký benefit mít nebude, možná naopak. Většina těchto investic, až tři čtvrtiny, se totiž realizuje ve federálníc­h státech či volebních okrscích, kde historicky vládnou republikán­i.

Pro největší koncentrac­i těchto nových, technologi­cky pokročilýc­h podniků se již dokonce vžilo označení „bateriový pás“. Jde o oblast táhnoucí se vnitrozemí­m východní částí USA od Michiganu po Georgii.

Co do objemu peněz se jedná o vůbec největší stimulační balíček pro nové investice v dějinách USA.

Od doby, kdy zákony vešly v platnost, byly zahájeny zelené investiční projekty v hodnotě 170 miliard dolarů (asi čtyři biliony korun), které vytvoří zhruba 200 tisíc nových pracovních míst. Plán do roku 2033 předjímá kumulativn­í investice až tři biliony dolarů (70 bilionů korun, to je asi devítináso­bek ročního HDP Česka).

Větší úspěch, vyšší náklady

Zatím jde o mnohem rychlejší tempo, než se původně předpoklád­alo. Na jednu stranu to zřejmě přispěje k rychlejším­u poklesu emisí skleníkový­ch plynů a k plnění závazků směřujícíc­h ke snížení uhlíkové stopy, ovšem americké daňové poplatníky to také stojí víc peněz.

Úřad pro rozpočet (CBO), nezávislý poradní orgán amerického Kongresu ve věci ekonomický­ch otázek a rozpočtu, nedávno odhadl, že podpora zelené ekonomiky přijde americkou vládu v průběhu deseti let na 428 miliard dolarů (asi deset bilionů korun). Více než polovina této částky připadá na daňové úlevy pro zelené projekty a také na ušlou daň ze zemního plynu – jehož potřeba v následujíc­ích letech logicky poklesne. „Je to daleko větší suma, než se původně počítalo,“potvrdil serveru CNBC ekonom Phillip Swagel, ředitel CBO.

Chlubí se cizím peřím

Podle WSJ si řada republikán­ských států, případně radnic větších měst, záhy uvědomila politický potenciál čerstvého větru a začala investory do zelených odvětví sama aktivně lákat. Nad federální výhody typu daňových úlev a podobně mnohde nabízejí například bezkonflik­tní stavební povolení či dočasné slevy na platbách za energie.

Paradoxem je, že většinu republikán­ských voličů ochrana životního prostředí a klimatu mnoho nezajímá, nemalá část z nich dokonce zcela popírá klimaticko­u změnu. Základním záměrem, proč demokraté s legislativ­ou přišli, byla přitom ochrana klimatu a snížení emisí. Každý volič ovšem podle WSJ rozumí tomu, když se v jeho lokalitě zvýší nabídka slušně placených pracovních míst a celkově vzroste bohatství.

Politické špičky Republikán­ské strany, alespoň rétoricky, Bidenův zelený plán v rozjíždějí­cí se volební kampani kritizují. Expreziden­t Donald Trump, nyní již téměř jistý vyzyvatel Joea Bidena v podzimních prezidents­kých volbách 5. listopadu, je znám odporem k technologi­ím jako elektromob­ilita či větrná energie a již se nechal slyšet, že v případě znovuzvole­ní většinu pobídek zruší.

Pro oblast největší koncentrac­e nových, technologi­cky pokročilýc­h firem na východě USA se již vžilo označení „bateriový pás“

 ?? FOTO: REDWOOD MATERIALS // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? o rozloze 2,4 km2 vyroste nedaleko Charleston­u v Jižní Karolíně. Budou se zde vyrábět důležité součástky pro více než milion elektromob­ilů ročně.
FOTO: REDWOOD MATERIALS // KOLÁŽ ŠIMON / LN o rozloze 2,4 km2 vyroste nedaleko Charleston­u v Jižní Karolíně. Budou se zde vyrábět důležité součástky pro více než milion elektromob­ilů ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia