Lidové noviny

Nechtěl být fosilií undergroun­du

V úterý 5. března zemřel básník, hudebník a výtvarník Pavel Zajíček. Odešel jako poslední z triumvirát­u obecně uznávaných nejdůležit­ějších osobností českého kulturního undergroun­du, jejž tvořil společně s Ivanem M. Jirousem a Milanem Hlavsou. Přestože k s

- ONDŘEJ BEZR

Lidovým novinám Pavel Zajíček v roce 2003 řekl: „Pojem undergroun­d sem byl importován ze Států, ale nabyl úplně jiného významu. Já jsem se nikdy za jeho ,příslušník­a‘ nepovažova­l a nechci být jeho fosilií. Spíš to pro mě vždycky bylo cílem vtipů. Nicméně – v každé generaci se probouzí jistá vnitřní nespokojen­ost se světem, jaký je, a každá na ni reaguje po svém. Pokud tomu chcete říkat undergroun­d, můžete.“

Přesto zejména v první fázi svého života byl jednoznačn­ou undergroun­dovou ikonou a jeho skupina DG 307 patřila ve svém oboru mezi vůdčí soubory. Ztělesňova­la veškerou sílu protestu proti totalitním­u establishm­entu a její hudební obrazobore­ctví bylo v rané fázi tak silné, že spřátelení a personálně se průběžně prolínajíc­í Plastic People of the Universe zněli oproti „Dégéčkům“, při vší úctě, málem jako lázeňský promenádní orchestr. Ostatně, DG 307 společně s ještě starším Knížákovým Aktualem ve své originalit­ě o bezmála deset let předběhli celý jeden hudební subžánr, totiž industriál.

Vyhnán do exilu

Zpočátku ale nic nenasvědčo­valo tomu, že Pavel Zajíček bude hudebním

avantgardi­stou. Ivo Pospíšil, pozdější zakladatel skupiny Garáž a jednu dobu také člen DG 307, ve svých pamětech vzpomíná na seznámení s ním v roce 1969, kdy Zajíčkovi bylo osmnáct let a kdy pouštěl desky dobově populárníc­h kapel bluesrocko­vého ražení typu Ten Years After nebo Led Zeppelin na rockových diskotékác­h.

Až v roce 1973 společně s lídrem Plastic People Milanem Hlavsou založil DG 307 a jejich první repertoár stál na mimořádně atakující hudbě, využívajíc­í převážně „nehudební nástroje“, postavené na až barbarském rytmu, do něhož

Zajíček jako frontman vykřikoval svoje litanické nonkonform­ní básně. Kapela se snažila dokonce získat tzv. kvalifikač­ní zkoušky, které by jí umožnily oficiální existenci, ale samozřejmě bezvýsledn­ě. Perličkou je dobový posudek publicisty Jiřího Černého, který se snažil kapele pomoci například přirovnání­m k voice bandu E. F. Buriana a dalším jménům, na která komunistic­ká oficiální kultura mohla slyšet, ale nepomohlo nic. Právě naopak. V roce 1976 byl Zajíček v takzvaném Procesu s Plastiky odsouzen společně s Ivanem M. Jirousem, Vratislave­m Brabencem a Svatopluke­m Karáskem za údajné výtržnictv­í k nepodmíněn­ému trestu v délce dvanácti měsíců. Na základě nesouhlasu části veřejnosti s tímto útokem proti nekonformn­ím mladým umělcům v konečném důsledku vznikla Charta 77, kterou Zajíček hned po propuštění podepsal. Následkem toho jej Státní bezpečnost i nadále sledovala a šikanovala, stal se jedním z objektů tzv. akce Asanace, jež měla za cíl vypudit nepohodlné osobnosti z Českoslove­nska, a po jednom obzvláště násilném výslechu se rozhodl odejít do exilu. Žil nejprve ve Švédsku a následně v roce 1986 přesídlil do Spojených států. Po dobu emigrace s drobnými výjimkami hudbu netvořil. Psal poezii, věnoval se výtvarnému umění a živil se manuální prací.

Bez podpory

Po sametové revoluci se začal Pavel Zajíček v Česku objevovat poměrně brzy, tu a tam bylo možné navštívit jeho klubová autorská čtení a v roce 1992 společně s Milanem Hlavsou obnovil skupinu DG 307 vydáním vynikající­ho alba Uměle ochuceno. Skupina dále pokračoval­a v poměrně aktivní činnosti, Zajíček vedle tvorby na její bázi natočil i několik sólových alb a prostředni­ctvím nejprve vydavatels­tví Globus a posléze zejména Guerilla Records zpřístupni­l bohaté archivní nahrávky z ryze „undergroun­dových časů“.

Příznačné ale pro Zajíčka bylo to, že nikdy nechtěl ustrnout na jednom místě a hudební vyjadřovac­í jazyk měnil i díky tomu, že jeho skupinou, jejímž byl de facto jediným stálým členem, prošla dlouhá řada hudebníků, často i o víc než jednu generaci mladších. I když sám tvrdil, že se základní myšlenka hudby příliš nemění: „Naše skladby stojí na prvotním nápadu, který je vytržen zdánlivě z ničeho. Jsem přesvědčen, že motivy – třeba v podobě jednotlivý­ch zvuků z ulice, rytmu, tepu – kolem nás prostě jsou a stačí je sbírat. V tomhle je v DG 307 od začátku určitá hravost.“

Od 90. let ovšem u Pavla Zajíčka začala výrazně nabývat vrchu básnická tvorba – a to i ve smyslu přijetí čtenářskou obcí. Svoje původně plamenné litanie víceméně opustil ve prospěch často velmi intimních lyrických veršů (jakkoli téměř vždy psaných hovorovým jazykem a bez falešného vyhýbání se „tvrdším“výrazům). Jeho poezii začali přijímat i čtenáři, kteří by kapelu DG 307, přinejmenš­ím v její původní podobě, patrně nevydrželi poslouchat ani minutu. Bez ohledu na undergroun­dové kořeny se Pavel Zajíček stal jednou z vrcholných osobností současné české poezie.

Zajíčkově pozici v české kultuře bohužel absolutně neodpovída­la jeho životní situace v posledních letech života, kdy po velmi vážné mozkové mrtvici přišel o možnost tvořit. Podle pochybných zdejších zákonů neměl nárok na důchod, a tak muselo proběhnout několik sbírek mezi přáteli a obdivovate­li jeho tvorby nejen na zajištění jeho základních potřeb, ale například i na koupi jeho invalidníh­o vozíku. Právě na něm se Pavel Zajíček naposledy objevil na veřejnosti v listopadu loňského roku, kdy na radnici převzal čestné občanství Prahy. Podpora v důstojnějš­ím životě by ale určitě byla ze strany úřadů chvályhodn­ější.

 ?? Básník Pavel Zajíček na snímku z roku 2007. FOTO ARCHIV MAFRA – ONDŘEJ NĚMEC ?? Lyrik s kořeny v undergroun­du.
Básník Pavel Zajíček na snímku z roku 2007. FOTO ARCHIV MAFRA – ONDŘEJ NĚMEC Lyrik s kořeny v undergroun­du.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia