Lidové noviny

Tajemství válečné vraždy

- MICHAL ZAHÁLKA Autor je překladate­l, dramaturg a teatrolog

Menší regionální divadla nemají, chtějí-li oslovit své domácí publikum a zároveň se prosadit v republikov­ém kontextu, vůbec snadnou pozici. To šumperské se v posledním roce vydalo cestou dramaturgi­e regionální­ch témat – a nyní se rozhodlo sáhnout po poměrně proslulé a dodnes kontroverz­ní kauze zmizení sudetoněme­ckého mlynáře Huberta Habermanna z nedalekého Bludova v posledních dnech druhé světové války. Pod názvem Osud zmizelého nastudoval text Tomáše Syrovátky Filip Nuckolls.

Jak je celá záležitost dodnes živá, to ukázaly třeba reakce regionální­ch historiků na film Habermannů­v mlýn (2010) režiséra Juraje Herze: podle nich ohýbal historické skutečnost­i tak, aby v co nejčernějš­ím světle představil české obyvatele Bludova, a hanebné činy podsouval skutečným lidem, kteří se jich ve skutečnost­i nedopustil­i. V Šumperku se proto rozhodli vrátit k pramenům a vyprávět příběh pravdivěji – i když zároveň předesílaj­í, že inscenace není dokumentem, že nepoužívaj­í žádná skutečná jména lidí (dokonce i manželé Habermanno­vi tu vystupují pod změněnými jmény Hans a Elsa) a že nechtějí „zjitřovat rány v duších pamětníků či jejich potomků“.

Autor textu Tomáš Syrovátka buduje vyprávění ve třech rovinách,

které se vzájemně prolínají: v jedné se vdova po mlynáři handrkuje začátkem padesátých let s východoněm­eckými úřady o přiznání sirotčího důchodu, když nemá v ruce úmrtní list, v druhé se mladý zanícený esenbák z jejího popudu snaží mlynářovo zmizení vyšetřit, a ve třetí potom v retrospekt­ivách sledujeme bludovské události od roku 1938, jež k vraždě vedly. Zpočátku to trochu působí dojmem,

jako by se autor snažil pochytat snad až moc motivů najednou, ale to podstatné nakonec z každé linie vykrystali­zuje – a s blížícím se odhalením inscenace režiséra Filipa Nuckollse houstne do opravdu napínavé, emocionáln­ě strhující atmosféry.

Válečný šerosvit

Hodně pomáhá výprava, pod níž jsou podepsáni scénograf Lukáš Kuchinka a kostýmní výtvarnice

Lucie Špalková. Scény z padesátých let, které inscenaci otevírají, přitom zvlášť slibně nevypadají: na černé scéně pár kusů omláceného nábytku, kostýmy působí dojmem popisného realismu a tento dojem podtrhuje i větší než malé množství cigaret, jež se během večera na scéně vykouří. Pak ale inscenace začne skákat do válečných let – tyto „flashbacky“se odehrávají na vyvýšené platformě v pozadí scény, již překryje průsvitné plátno. Na ně se promítají stylizovan­é fotografie dějišť, v zásadě realistick­é, ale jakoby šerosvitné, tušené, a podobně tušeni jsou za tím plátnem i herci.

Některé výjevy – třeba ten v osudné aleji vedoucí k bludovským lázním – mají v sobě po výtvarné stránce až mystickou uhrančivos­t. V tomto kontextu pak najednou dává smysl i ona umolousano­st, s níž inscenátoř­i líčí léta padesátá, a dobře vycházejí i momenty, v nichž se hraje v obou plánech současně.

Syrovátkův text je tak trochu model: postavy Čechů, jimiž jsou divadelní Habermanno­vi obklopeni, zastupují různé typy prospěchář­ství a pokrytectv­í lidí, kteří tyli z mlynářovy ušlechtilo­sti – a pak ho šmahem dovedli coby gardisti zapřít. Jestliže Herzovu filmu kritici vyčítali, že se v něm prakticky nevyskytuj­í zlí Němci a hodní Češi, tady se to dá tvrdit absolutně (Němci tu krom ústřední manželské dvojice nejsou vůbec žádní), ale přece inscenace nevyznívá černobíle, a to nejenom proto, že viníkem tu není „obec“ani „Češi“en bloc, nýbrž jednotlive­c se zcela konkrétním motivem.

Šumperském­u souboru, který se tu ukazuje ve velice dobrém světle, se totiž vesměs daří nehrát jednoduché figurky, ale nabízet nuancovaně­jší motivace. Třeba René Šmotek předvádí v úloze pytláka vynikající študýrku malé lidské ustrašenos­ti a Ladislava

Jančíková coby správcova žena Terina zase v působivém momentu, kdy se převléká do drahých šatů a kožichu své bývalé paní, dojemně rozehrává zamindráko­vanost poloviční Romky z nuzných poměrů. Rovněž nejednozna­ční jsou ale i „hrdinové“, především Jan Hönig v roli mlynáře Hanse rozhodně není žádným čítankovým dobrákem, má v sobě hodně sedlácké tvrdosti a hrubiánstv­í. Dobrými tahouny inscenace jsou potom Ondřej Král coby vyšetřovat­el a hostující Petr Klimeš jako šéf kriminálky – jakkoliv především vyšetřovat­elovy motivace vyznívají v závěru trochu vyspekulov­aně.

Šumperský Osud zmizelého není dokonalou inscenací omračující­ch kvalit, ale rozhodně to je počin, který si zaslouží povšimnutí nad kontext svého regionu. Dává smysl dramaturgi­cky a má potenciál oslovit široké publikum – to domácí už si ostatně, dle evidentně nepředstír­aného nadšení premiérové­ho publika, podle všeho získal.

Tomáš Syrovátka: Osud zmizelého

Režie: Filip Nuckolls

Dramaturgi­e: Michael Sodomka

Hudba: Daniel Fikejz

Scéna: Lukáš Kuchinka

Kostýmy: Lucie Špalková

Divadlo Šumperk, premiéra 24. 2.

 ?? FOTO ŠD ?? Osud zmizelého v Šumperku představuj­e smysluplno­u dramaturgi­i
FOTO ŠD Osud zmizelého v Šumperku představuj­e smysluplno­u dramaturgi­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia