Lidové noviny

Čipové majáky na východě

- ROBERT SCHUSTER

Když člověk v posledních měsících slyší německé politiky hovořit o hospodářsk­é kondici jejich země, nevyhne se pocitům deprese a marnosti. Prognózy o ekonomické­m růstu ukazují směrem dolů, velké firmy cítí nejistotu ohledně nastavení budoucích podmínek pro své podnikání v Německu. Pro některé z nich jsou klíčové vysoké ceny energií. Řada společnost­í se proto rozhodla z Německa odejít, přesunout své působiště jinam. Třeba do Spojených států, kde už řadu měsíců lákají Evropany na obrovské státní dotace. Lecjaká firma těmto hlasům připomínaj­ícím „bájné sirény“už podlehla.

V jednom případě se ovšem německým politikům skoro rozzáří oči: když přijde řeč na továrny k výrobě polovodičů, které jsou plánovány na východě Německa. Mají vzniknout u Magdeburku, hlavně ale v Drážďanech. V saské metropoli už nějakou dobu vzniká infrastruk­tura pro tolik žádané výkonné čipy do elektromob­ilů, robotů, solárních zařízení nebo větrníků. Do roku 2026 zde má najít práci tisíc lidí.

Když tam v květnu 2023 proběhl slavnostní výkop pro novou továrnu, nesměli chybět kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářst­ví Robert Habeck, přijela šéfka Evropské

komise Ursula von der Leyenová. Je přirozené, že úspěch jako tento má hodně otců. Faktem je, že investice do moderních technologi­í se do Saska snažil přitáhnout už první premiér obnovené spolkové země Kurt Biedenkopf. Ten svého času zastával teorii tak zvaných „majákových projektů“(„Leuchtturm­projekte“). Vycházelo to z představy, že když někde zakotví velký strategick­ý investor, může sehrát roli jakéhosi majáku, který bude nejen vidět z dálky, ale zároveň přitahovat případné další investory.

V Drážďanech ovšem bylo na co navazovat. Už v dobách komunistic­ké Německé demokratic­ké republiky tam budovali centrum mikroelekt­roniky. V osmdesátýc­h letech to bylo jedno z posledních stébel, jehož se tehdejší vláda chytala ve snaze zabránit úplnému bankrotu. Pokud by se výroba čipů „Made in GDR“povedla, mohl z toho být docela dobrý exportní byznys. I sovětský vůdce Michail Gorbačov údajně počítal s jejich dodávkou v rámci vzájemné socialisti­cké hospodářsk­é výpomoci.

Jenomže se to nepovedlo, chyběla vyspělá technika, která nesměla být kvůli americkým sankcím do států tehdejšího východního bloku vůbec dovážena. Šlo třeba o speciální pumpy na výrobu vysoce koncentrov­aných sloučenin křemíku coby základu pro polovodiče. Komunisté se je sice snažili do země propašovat přes všelijaké překupníky, ale to se už prakticky nestihlo, protože pak přišel rok 1989 a s ním i pád režimu. Mimochodem proti továrně na výrobu vysoce jedovatého křemíkatéh­o materiálu se konaly protesty místních obyvatel, kteří o ní měli minimum informací. Zejména o rizicích v případě havárií a úniku nebezpečný­ch sloučenin chloru do ovzduší.

Když se podíváme na nedávné protesty proti rozšíření Gigafactor­y na výrobu elektromob­ilů a baterií miliardáře Elona Muska dvě stovky kilometrů severněji, jako by se tím kruh uzavíral.

V jednom případě se německým politikům skoro rozzáří oči: když přijde řeč na továrny k výrobě polovodičů, které jsou plánovány na východě Německa. Mají vzniknout u Magdeburku, hlavně ale v Drážďanech.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia