Lidové noviny

Asistence, či boj

Reprezentu­je hlas ČR Petr Fiala, nebo Petr Pavel?

- Zbyněk Petráček

OPetru Pavlovi se říká, že i v úřadě prezidenta hovoří jako voják. Drsnější ale je, když mluví jako profesor práva. Třeba po setkání s hlavou Francie. Pavlovi konvenuje Macronova úvaha o pomoci Ukrajině účastí vojáků ze zemí NATO. Myšleno nebojovou účastí, formou asistence. Už toto politiky zdvihá ze židlí. Od těch, kteří říkají „v žádném případě“(Andrej Babiš), až po ty, kteří varují před přímým zapojením do války. Ta rizika nelze popřít, lze je pouze vysvětlova­t. Ale právě to dělá Petr Pavel jako akademický právník, ne jako voják.

„Ukrajina je stále suverénní zemí,“řekl prezident. „I kdyby na jejím území fungovala nějaká výcviková mise, není to porušení žádného mezinárodn­ího pravidla.“Akademicky má pravdu. Ale v jistých situacích akademické normy neplatí. Před lety přijel americký misionář na ostrov Sentinel, kde žijí lidé na úrovni doby kamenné. Měl na své straně mezinárodn­í pravidla, a stejně ho zabili. Představa, že Moskva v této válce vykládá mezinárodn­í pravidla stejně jako Západ, je naivní.

Aby nevznikla mýlka, tato glosa nemá vyznít defétistic­ky. Prezident Pavel má jistě pravdu v tom, že je v našem (českém, evropském, západním) zájmu, aby Rusko na Ukrajině neuspělo. Proto též dodává, že „nemůžeme zůstat u pomoci, jakou poskytujem­e Ukrajině dnes“. O. k., to má logiku, ale je férové přiznat, že to v praxi přináší rizika. A nerozptylo­vat tato rizika jen odkazem na mezinárodn­í pravidla.

Slovenský generál Macko to řekl na iDNES: „Pro Rusko je regulérním cílem likvidovat vojenské cíle na Ukrajině i narušovat jejich činnost, třeba výcvik.“Tak se instruktoř­i „stanou, bohužel, regulérním cílem bez jakékoli ochrany“. Jsou tu i politická rizika. Když Macron zvažoval účast vojáků ze zemí NATO na Ukrajině, strhla se mela. Z Washington­u, Berlína, Varšavy i Prahy zaznělo jasné ficovské „ne“. O týden později je to tak, že Fialovu „ne“oponuje Pavlovo „mluvme o tom“. Který z těch hlasů reprezentu­je Česko?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia