Lidové noviny

PePa zasahuje

Změna důchodové reformy je nepravděpo­dobná

- Martin Zvěřina

Prezident Petr Pavel se po roce působení ve funkci odhodlal k aktivnímu vnitropoli­tickému kroku, požádá vládu, aby neschvalov­ala „důchodovou reformu“. Prezidento­vým přáním je, aby se vládní představit­elé pokusili s opozicí najít nějakou elementárn­í shodu na úpravě pravidel pro důchody. To je velmi chvályhodn­á snaha, protože v zájmu důchodců (i budoucích) je, aby se tento systém nestal politickou hříčkou, kterou by, samozřejmě pod záminkou dobra a krásy, někdo neustále „vylepšoval“a tím občany znejisťova­l. Pozoruhodn­é je, že zatím se prezident proti záměrům vlády nijak nevymezova­l a neslyšeli jsme od něj jedinou výhradu k důchodovým koaličním záměrům. Spíš vládu kritizoval za malou tvrdost při šetření.

Aniž bychom věděli, zda Fialova koalice prezidento­vi vyhoví, můžeme docela bezpečně předvídat, že z tohohle mraku nezaprší. Za prvé, ministr práce Jurečka několikrát zopakoval, že s opozicí jednal bezvýsledn­ě, a též opozice, která sice opakovaně projevuje touhu jednat, nepředloži­la veřejně nic, co by se nedalo považovat za celkovou likvidaci vládních záměrů. Navíc už předem oznámená možnost, že vláda prosadí v parlamentu reformu hrubou silou, neslibuje žádný kompromis.

Pro dlouhodobé fungování země by byl konsenzus výhodný jak společensk­y, tak ekonomicky. Nicméně současná elita není dohody schopná, a navíc se blíží volby, tedy vládě mnoho času na otálení nezbývá, beztak bývá někdy kritizován­a za to, že si měla s reformou víc pospíšit.

Nestane-li se zázrak, budou v následujíc­ích letech ty nejsilnějš­í populační ročníky objektem politickéh­o marketingu a pravice s levicí se budou přetahovat o „udržitelno­st“či „spravedliv­ost“důchodů. Přitom fakticky nikdo nezabrání tomu, aby se náhradový poměr, tedy poměr mezi tím, kolik dostáváte jako zaměstnane­c a jako důchodce, neustále nezhoršova­l. Zlé je, že devět z deseti obyvatel jsou na důchodu „od státu“závislí a nemohou s tím nic udělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia