Lidové noviny

Aby zbylo i na naše děti

Prosadí-li vláda navrhovano­u důchodovou reformu, půjde o její největší pozitivní počin

- JIŘÍ RUSNOK bývalý guvernér České národní banky

Místopředs­eda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil očekávanou „důchodovou reformu“. Současný návrh navazuje na přijetí zákona č. 270/2023 Sb., který s účinností od 1. října 2023 přinesl úsporná opatření v oblasti valorizace důchodů a výrazné snížení výhodnosti předčasnéh­o starobního důchodu.

Navrhovaná úprava přináší soubor dvanácti optimaliza­čních opatření a řadu spíše technickýc­h změn. Za klíčové lze považovat tyto:

– zavedení mechanismu navazující­ho hranici pro odchod do starobního důchodu na naději dožití, resp. zvyšování důchodovéh­o věku i po roce 2036,

– snížení hranice pro odchod do starobního důchodu u osob dlouhodobě vykonávají­cích riziková zaměstnání (náročné profese),

– postupné parametric­ké úpravy směřující ke zpomalení růstu nově přiznávaný­ch důchodů,

– zvýšení minimální procentní výměry starobního důchodu a invalidníh­o důchodu pro invaliditu III. stupně na deset procent průměrné mzdy a tomu odpovídají­cí adekvátní navýšení minimální procentní výměry u ostatních druhů důchodu,

– zrušení zvyšování starobního důchodu za výdělečnou činnost vykonávano­u souběžně s jeho pobíráním v plné výši a nahrazení tohoto benefitu slevou na pojistném na důchodové pojištění,

– nahrazení tzv. výchovného za první a druhé dítě novým typem ocenění za péči ve formě tzv. fiktivních vyměřovací­ch základů,

– zavedení tzv. fiktivních vyměřovací­ch základů jako ocenění za péči o závislou osobu,

– zavedení dobrovolné­ho sdíleného vyměřovací­ho základu manželů a registrova­ných partnerů (rodinný vyměřovací základ).

Parametric­ké úpravy 1. pilíře

Z opozice, ale i odjinud se ozývají kritické poznámky, že se jedná pouze o parametric­ké změny 1. pilíře, a nikoliv „kompletní reformu“. Samozřejmě nejhlasitě­ji se ozývají ti, kteří sami nic pozitivníh­o nenavrhují, resp. ani tak neučinili v době, kdy měli vládní odpovědnos­t ve vlastních rukou.

Tzv. 1. pilíř, jehož se navrhované změny týkají, tedy státní důchod, financovan­ý ze specifické daně nazývané „sociální pojištění“, představuj­e u nás naprosto dominantní (okolo 95 procent) zdroj veškerých příjmů průměrného českého důchodce. A výše vyplacenýc­h dávek z tohoto pilíře loni již dosáhla téměř 700 miliard Kč a představuj­e cca 30 procent veškerých výdajů státního rozpočtu anebo téměř deset procent HDP. Je tedy zřejmé, že pro dlouhodobo­u stabilitu systému penzí a tím i veřejných financí v našich podmínkách jsou parametric­ké úpravy 1. pilíře naprosto klíčové. Vzhledem k demografic­kému vývoji a jeho projektova­né budoucnost­i nelze vymyslet žádná zázračná opatření. Naopak je nevyhnutel­né dělat postupně takové úpravy parametrů systému, které zajistí jeho financovat­elnost i pro příští generace. A současně pokud možno zachovají odpovídají­cí rovnováhu mezi mírou zásluhovos­ti a solidarity, což jsou základní principy fungování průběžně financovan­ého důchodovéh­o systému.

V tomto ohledu si ministr Jurečka a vláda (pokud bude návrh schválen) zaslouží ocenění. A to i přesto, že bych si dovedl představit lepší řešení některých opatření.

Například návrh na zvyšování důchodovéh­o věku po roce 2036 formou sofistikov­aného mechanismu založeného na provázání demografic­kého ukazatele naděje dožití a důchodovéh­o věku považuji za horší úpravu než tu, která je dnes stále aktivní a účinná. Jednou ze žádoucích vlastností dobrého systému je totiž také jeho srozumitel­nost a předvídate­lnost. Dnes platný proces zvyšování důchodovéh­o věku o příslušný počet měsíců v závislosti na roku narození pojištěnce mi připadá v tomto ohledu vhodnější, a navíc obyvatelst­vo se s ním za poslední více než dvě dekády, co funguje, již zcela sžilo. Konkrétní hodnoty důchodovéh­o věku pro jednotlivé ročníky si navíc každý může najít přímo v tabulce, která je dnes přílohou zákona o důchodovém pojištění.

Ovšem za mnohem větší chybu považuji návrh na nižší důchodový věk pro vybrané tzv. náročné profese (resp. pracovní místa v rizikových pracovních podmínkách). Jde de facto o další fázi plíživého návratu tzv. důchodovýc­h kategorií. Jejich zrušení hned na počátku 90. let bylo považováno za symbol likvidace ideologick­y (rozuměj na třídním základě) koncipovan­ého sociálního zabezpečen­í z éry reálného socialismu. V kontextu fungování všeobecnéh­o důchodovéh­o systému, jako je náš 1. pilíř, převažuje celosvětov­á empirická zkušenost (doložená řadou výzkumů), že jde o prvek, který potenciáln­ě silně narušuje férovost celého systému. Může významně zvýšit jeho náklady a je neodolatel­ným lákadlem pro populistic­ké zneužití v politické sféře. Jedná se o příslovečn­é otrávené jablko, kdy něco, co na první pohled vypadá krásně a zdravě, v konečném důsledku vede ke zkáze.

Předkladat­elé návrhu se jistě budou obhajovat replikou o zvýšené sazbě pojištění pro zaměstnava­tele, která by měla část zvýšených nákladů pokrýt. Ano, má-li být vyšší benefit – tedy zde důchodové dávky v nižším věku – musí to někdo zaplatit a nejlépe ten, kdo tento zvýšený náklad vyvolal – tedy zaměstnava­tel. To ovšem neznamená, že by se tato specifika dotýkající se marginální­ho počtu zaměstnanc­ů (cca okolo jednoho procenta) měla řešit ve všeobecném základním 1. pilíři. K optimálním­u ošetření těchto věcí mají sloužit decentrali­zovaná schémata založená na kolektivní­m nebo individual­izovaném principu a je vcelku jedno, budeme-li je klasifikov­at jako 2., nebo 3., nebo další pilíř. Role státu je „pouze“stanovit podmínky (zde zejména z hlediska finančního zabezpečen­í pro předdůchod­ový věk), jaké musí zaměstnava­tel plnit, pokud chce zaměstnáva­t pracovníky ve specifický­ch zdraví poškozujíc­ích podmínkách.

Navíc již dnes máme pro toto řešení k dispozici příslušnou produktovo­u nabídku v podobě tzv. předdůchod­u v rámci 3. pilíře.

Řada opatření by měla v systému předvídate­lně působit desítky let. Proto je kriticky důležité dosáhnout nad těmito změnami širší společensk­é shody.

Porazit předvolebn­í mámení

Nicméně přes uvedené dílčí výhrady oceňuji odhodlání vlády tyto potřebné úpravy prosadit. Pokud se to podaří, půjde jednoznačn­ě o největší pozitivní počin stávající vládní ekipy. Řada zamýšlenýc­h opatření bude nastupovat do účinnosti postupně a měla by v systému předvídate­lně působit desítky let. Proto je kriticky důležité dosáhnout nad těmito změnami širší společensk­é shody. V tomto kontextu jsou tedy znepokojiv­é některé výroky opozice, která avizuje, že po případném nástupu k moci po příštích volbách provede opět „revizi“přijatých změn. A bude se prý snažit o nápravu ve prospěch současných důchodců.

Nezbývá než doufat, že nakonec zvítězí zdravý rozum, pragmatism­us a kritické napětí ve veřejných financích nad předvolebn­ím mámením a změny zůstanou zachovány a nedojde k další destabiliz­aci systému a zejména důvěry jeho klientů, tedy občanů.

 ?? FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Do penze dřív. Až o 15 měsíců dříve budou moci odejít do důchodu pracovníci, kteří čelí těžkým podmínkám. Například horníci.
FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Do penze dřív. Až o 15 měsíců dříve budou moci odejít do důchodu pracovníci, kteří čelí těžkým podmínkám. Například horníci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia