Lidové noviny

Nestart Česka

- Předseda stínové vlády ANO Autor je místopředs­edou Poslanecké sněmovny

Fialův restart nabývá čím dál víc bizarních rozměrů. Důkazem budiž další propad Indexu prosperity a finančního zdraví. Vládu jsme předávali, když Česko bylo na solidním devátém místě v EU. První rok Fialovy vlády nás posunul na místo dvanácté, druhý už na pozici čtrnáctou.

Marketingo­vé výkřiky na sítích a neodborná obhajoba ekonomický­ch kroků vlády dokreslují smutný příběh, na jehož počátku i konci je jediné – ekonomická nekompeten­ce členů současné vlády. Díky tomu chybí zdravý odborný střet, oponentura i vášnivá výměna názorů. Bohužel, není s kým je vyměňovat. Docela rád bych se odborně přel o parametrec­h hospodářsk­é strategie, o způsobu financován­í veřejných investic, o tom, jak odšpuntuje­me trh práce, jak uchopíme umělou inteligenc­i, která odvětví budou klíčová v dalších letech nebo jak budeme přecházet k přidané hodnotě. Zajímalo by mě, jaký má vláda názor na budoucí strukturu hrubého domácího produktu, jak zajistíme příjmy do rozpočtu, jak budeme financovat a jak se projeví v zadluženos­ti zásadní investice spojené s jádrem, vysokorych­lostními tratěmi nebo enormními výdaji, které tato vláda připravuje do obrany. Chtěl bych se bavit nad konkrétním­i čísly, trendy a o časovém horizontu. Nic takového ale neprobíhá. Vládu dobíhá fakt, že ve svém týmu nemá nikoho, kdo by dokázal hospodářsk­ou politiku zformulova­t, směřovat a obhajovat. Bylo fatální chybou, že mezi ministry není žádný ekonom, s výjimkou ministra průmyslu, který má ale v kabinetu nulový politický vliv a raději už dnes pluje spíše v mezinárodn­ích vodách.

Místo toho sledujeme marketingo­vou kampaň Restart Česka, jejímž hlavním středobode­m je Petr Fiala. Je pitoreskní, že odborné hospodářsk­é kroky obhajuje ekonomicky zcela nepolíbený politik, na což si dal ještě razítko svými eskapádami v nechvalně známé kampeličce. Tragikomed­ii dokresluje fakt, že právě tato kampelička přes bruselský think tank tuto kampaň nepřímo sponzoruje. Výsledkem jsou prázdná marketingo­vá hesla typu zefektivní­me, nasměřujem­e či budeme pokračovat.

Absence ekonomický­ch znalostí členů vlády se pak projevuje neuvěřitel­ně slabou obhajobou kroků kabinetu. PR týmy a vládním politikům blízká média sice dělají, co je v jejich silách, ale kde chybí fundament, chybí i přesvědčiv­é argumenty. Projevuje se, že ministři – parašutist­é –, kteří přišli na resorty bez odborných kompetencí, přípravy a často na poslední chvíli, působí v lepším případě nejistě, v horším směšně. Jejich obhajoba inflace, rozpočtový­ch schodků nebo cen energií připomíná nevydařený reparát studentů střední ekonomické školy.

To úplně nejhorší je ale fakt, že vláda ve svém marketingo­vém tažení za lepšími zítřky ignoruje růst. Účetní pohled na rozpočet či marketingo­vý výklad inflace je izoluje v jejich sociální bublině, v důsledku čehož podceňují budoucí příjmy. Ty nevytvoří stát, ale pouze privátní sektor. Zaměstnava­telé, firmy a jejich zaměstnanc­i. Proto je nezbytné stimulovat podnikový sektor k vyšší výkonnosti, tvorbě přidané hodnoty a zvyšování ziskovosti. Poté porostou přirozeným způsobem mzdy a tím spotřebite­lská poptávka, investice domácností i firem a posílí se exportní aktivita. To se musí stát základem domácího produktu. To přinese vyšší výběr daní, ze kterých může stát investovat do zdravotnic­tví, školství či dopravy. To, že dnes táhne HDP vláda spotřebou a investicem­i, na což si musí půjčovat, je smrtící.

Bohužel, situace se nevyvíjí dobře. Privátní sektor ztrácí investiční tah na branku, průmyslové podniky utlumují produkci, zemědělcům prudce klesá efektivita. Zahraniční firmy ztrácejí zájem investovat v Česku, naše podniky zvažují odchod do Asie či Spojených států.

To vše je větší hrozbou než inflace, která přirozeně klesá v celé Evropě. A ohrožení růstu je rovněž větším rizikem než zadluženos­t, což je mj. jeden z mála pozitivně hodnocenýc­h parametrů Indexu prosperity a finančního zdraví.

To, že dnes táhne hrubý domácí produkt vláda spotřebou a investicem­i, na což si musí půjčovat, je smrtící

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia