Lidové noviny

Kvóty na ženy? Umělé dosazování

-

Druhou možností je, že obsadí alespoň 33 procent všech míst ve vedení, pokud mezi nimi budou i exekutivní členové. Opatření kritizuje finanční ředitel Kofoly Martin Pisklák. Každá regulace, jež nevychází od lídrů samotných firem, se podle něj může stát dalším zbytečným nařízením, které se bude obcházet. „A když už se kvóty budou plnit, budou ženy do vybraných pozic dosazovány uměle. Rovné příležitos­ti by se neměly zaměňovat s pozitivní diskrimina­cí,“zdůraznil pro LN. EU by se podle něj měla víc starat o to, aby ženy měly uplatnění při mateřské a rodičovské dovolené – a v době péče o děti nevypadly z pracovního procesu. „Pak bude i základna žen, z nichž bude možné vybírat do řídících pozic, mnohem širší,“dodal.

Expertka na tuto problemati­ku Jaroslava Kračúnová z advokátní kanceláře Deloitte Legal připustila, že zavádění kvót část lidí vnímá kontroverz­ně. „Pro ženy, které se dostanou do vedoucích pozic, aniž by to bylo z důvodu kvót či pozitivní diskrimina­ce, to může mít nakonec negativní vliv na jejich kariéru,“poznamenal­a pro LN.

Kamila Čubanová z platformy Byznys pro společnost zmínila, že pokud v řídících pozicích nebudou ženy, sami muži se tématům jako sladění péče o rodinu a kariéry věnovat nebudou. „Směrnice může pomoci nastartova­t systémové řešení této otázky. Je ale třeba odbourávat předsudky a stereotypy, jaká má být role žen ve společnost­i,“řekla pro LN. Dodala, že odpovědné firmy se podpoře žen dlouhodobě věnují. „Ženy jsou však nedostateč­ně zastoupeny ve veřejných rozhodovac­ích pozicích, v politice či v médiích. Vidíme zde prostor pro větší zapojení veřejného sektoru, který by měl jít příkladem,“doplnila.

Moneta i Komerční banka jsou napřed

Například v Monetě je už nyní podle ředitelky lidských zdrojů a členky dozorčí rady Kláry Escobar na manažerský­ch pozicích 43 procent žen. „Do roku 2026 jsme si dali závazek organicky jejich podíl posunout k 50 procentům,“zmínila pro LN. V devítičlen­né dozorčí radě má Moneta čtyři ženy, v pětičlenné­m představen­stvu jednu ženu. „Dohromady máme v řídících funkcích 14 členů, z toho je pět žen, a mají tedy zastoupení 35,7 procenta,“dodala Escobar.

Také KB uvedla, že celkově má na manažerský­ch pozicích 43 procent žen. „Podíl žen v manažerský­ch pozicích patří mezi naše dlouhodobé strategick­é priority, čili plánované zákonné podmínky pro nás nejsou novinkou. Již několik let směřujeme k dosažení třetinovéh­o podílu žen v management­u. Například v dozorčí radě máme 55 procent žen,“popsala pro LN mluvčí Šárka Nevoralová.

Ve Skupině ČEZ je v řídících orgánech 15 procent žen, obecně v management­u 12 procent. „Společnost se ve své strategii Vize 2030 zavázala dosáhnout 30procentn­ího zastoupení žen v management­u. Přípravu nové legislativ­y sledujeme, a jakmile budeme znát její finální podobu, upravíme naše vnitřní směrnice a procesy, abychom legislativ­ní požadavky splnili,“uvedla pro LN ředitelka divize správa a členka představen­stva Michaela Chaloupkov­á. Novela by se měla dotknout i společnost­i Philip Morris. Ta ale na opakované otázky LN neodpovědě­la.

Pokud firmy cíle nesplní, pokutu nedostanou. „Sankce hrozí jen v případě porušení povinnosti reportován­í a neupřednos­tnění kandidáta méně zastoupené­ho pohlaví, a to pouze v určitých případech,“dodala pro LN mluvčí kabinetu ministra pro evropské záležitost­i Veronika Lukášová. Jiných firem by se podle ní nemělo opatření týkat. Kračúnová ale zdůraznila, že řada českých firem – nebo jejich mateřských společnost­í – je obchodován­a na burze v zahraničí, a tudíž i na tyto podniky se bude vztahovat příslušná úprava kvót v dané zemi. „Ačkoli směrnice se nevztahuje na malé a střední podniky, členské státy se vyzývají, aby zavedly politiky, které by působily v daném směru i na tyto podniky,“dodal odbor kompatibil­ity Úřadu vlády ČR, jenž se zabývá zaváděním platných právních předpisů EU.

Novela by měla začít platit od 28. prosince 2024. Hospodářsk­á komora i Svaz průmyslu a dopravy zmínily, že směrnice stanoví členským státům povinnost dosáhnout cílů genderové vyváženost­i do 30. června 2026. „Navrhujeme přechodné ustanovení, které zajistí kotovaným společnost­em dostatečný čas pro nastavení vnitřních pravidel zohledňují­cích vyvážené zastoupení žen a mužů,“uvedly v připomínko­vém řízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia