Lidové noviny

Umělá inteligenc­e? Přehnané

Ze zkratky AI, pod níž se skrývá takzvaná umělá inteligenc­e, se stal nový fenomén. Ukázal to i právě skončený veletrh MWC, který se konal koncem února v katalánské metropoli Barceloně. Hraček, produktů a řešení, jež údajně využívají umělou inteligenc­i, tu

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Není pochyb o tom, že takzvaná umělá inteligenc­e (AI) je další zásadní technologi­ckou záležitost­í, která promění naše každodenní životy. Tak jako je proměnil třeba samotný internet, jako je změnily smartphony, k jejichž obrazovkám jsme dnes tak často přilepeni. Přesto se třeba při procházce výstaviště­m Fira Barcelona Gran Vía, kde se ve dnech 26. až 29. února konal tradiční veletrh Mobile World Congress (MWC), nešlo ubránit dojmu, že spojení „umělá inteligenc­e“je trochu nadužívané.

Z AI se totiž vedle skutečné technologi­e, která je ale teprve v plenkách, stal další fenomén, takzvané buzzword neboli módní pojem, kterým se dnes zaklíná kde kdo. Kdo na svém stánku na veletrhu MWC neměl něco, co s umělou inteligenc­í souviselo, jako by nebyl. Však i třeba takový Samsung, který na veletrhu poprvé ukázal (pouze za sklem a bez bližších detailů) svůj „chytrý“prsten, na stánku kladl daleko větší důraz na AI než na úplně nový produkt, který chystá.

Jenže právě zrovna v případě výrobců mobilních telefonů, nositelné elektronik­y a dalších elektronic­kých zařízení vlastně zatím o velkém zapojení umělé inteligenc­e mluvit nemůžeme. Tedy o zapojení té skutečné AI, která dovede sama myslet a vymýšlet. Jenže tam vlastně nejsou ani dnes nejpokroči­lejší modely, které vyvíjejí firmy jako OpenAI s jejím ChatGPT. Takže je logické, že v mobilech je to jen jakási vějička.

Chytrá funkce ještě není AI

Nutno ovšem podotknout, že i když se technické novinky skrývají

pod pojmem, pod který úplně nepatří, neznamená to, že by nebyly užitečné. Funkce jako překlad v reálném čase, pokročilé úpravy obrázků, přepis mluveného slova opět v reálném čase nebo stručné shrnutí dlouhého textu jsou něčím, co ve smartphone­ch začíná skutečně fungovat, a když má uživatel štěstí a daná funkce podporuje jeho jazyk, umí být opravdu prospěšné. I když s inteligenc­í většinou nemají tyto funkce nic společného – jsou to jen lepší „naučené“algoritmy, které navíc stále dělají dost chyb.

REPORTÁŽ

Totéž platí třeba pro novinky, jež předvedla značka Honor. Ta se chlubí tím, že umělá inteligenc­e u jejího nejnovější­ho smartphonu Honor Magic 6 Pro usnadní uživateli samotné používání telefonu. Že přístroj díky znalosti kontextu nabídne přístup k některým funkcím daleko rychleji, než to šlo doposud. A ano, funguje to, třeba vyhledání adresy

z došlé zprávy je doslova otázkou okamžiku, nicméně to rozhodně není žádná „AI revoluce“, jak se snaží tvrdit někteří výrobci chytré elektronik­y.

Ta totiž teprve přijde. A nemusí mít ani podobu, jakou prezentova­l na veletrhu MWC operátor T-Mobile, respektive skupina Deutsche Telekom. Na stánku magentovéh­o operátora byl totiž k vidění koncept takzvaného AI Smartphonu, který se obejde zcela bez běžných aplikací, jak je známe dnes. To už určitý posun je. „Do pěti nebo deseti let už aplikace nikdo používat nebude,“pronesl sebevědomě šéf skupiny Deutsche Telekom Tim Höttges během své přednášky na veletrhu. A jak to podle představ operátora bude fungovat? Úplně jednoduše: když bude chtít uživatel někam dojet taxíkem, prostě telefonu řekne, že chce zavolat taxi na dané místo. A přístroj to zařídí, ať už k tomu využije jakoukoli službu.

Totéž to bude třeba v případě nakupování: „Kup mi to červené

tričko, co jsem si prohlížel včera,“může znít prosté zadání. Podobně telefon doporučí třeba itinerář pro dovolenou, restaurace v okolí, odešle známým pořízené

fotky nebo videa, to vše bez toho, že by uživatel musel spustit jedinou aplikaci a na cokoli v ní klikat. Za pozornost stojí, že základní koncept takového zařízení prezentova­l operátor na svém vlastním mobilním telefonu T-Phone, takže to znamená, že pro tyto chytré funkce nebude potřeba žádný speciální hardware.

Nvidia už na umělé inteligenc­i vydělává

Spíš půjde o to, aby takové fungování umožňovaly služby, které dnes jako aplikace samostatně spouštíme. Ty na to zatím připravené nejsou. Vylepšit bude potřeba i veškeré modely strojového učení a jazykové modely, aby v takovém případě taxík uživatele dovezl skutečně tam, kam chtěl, a ne na jiné místo podobného jména.

To vše ukazuje, že je umělá inteligenc­e, obzvlášť v samotných mobilních zařízení, opravdu ve svých začátcích. Nicméně je to věc, která bude skutečná, a i když se zdá, že je samotné spojení teď nadužívané, je jasné, že tu AI s námi bude a bude důležitá. Ukazují to nejen úspěchy projektů jako ChatGPT, ale třeba i zisky, jež některé firmy, které na fenoménu umělé inteligenc­e už dovedou vydělávat, generují.

Jednou z nich je třeba společnost Nvidia: firma známá především výrobou grafických karet ohlásila v závěru února rekordní výsledky za rok 2023. Po těžbě kryptoměn se totiž ukázalo, že se její hardware hodí právě na práci s AI modely, a tak má firma odbyt produktů zajištěn. Není tedy divu, že její akcie v únoru dosahovaly rekordních hodnot.

 ?? FOTO REUTERS ?? Virtuální realita, pak alternativ­ní realita a teď umělá inteligenc­e. Poslední termín v současné době „frčí“nejvíce. Ale co je vlastně AI, a co ještě ne?
FOTO REUTERS Virtuální realita, pak alternativ­ní realita a teď umělá inteligenc­e. Poslední termín v současné době „frčí“nejvíce. Ale co je vlastně AI, a co ještě ne?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia