Lidové noviny

Zahradní technika z Polska podražila

Březen na zahradě je měsícem velkých oprav a úprav. Teplé počasí už zahrádkáře vylákalo k práci, zatím spíš ale vybírají, nakupují a servisují. Oblíbené nákupy zahradní techniky v Polsku letos oproti loňsku podražily.

- JANA CHMELÍKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Vyčistit trávníky, připravit záhony, prořezat stromy a nejpozději na začátku měsíce začít vysévat některé oblíbené plodiny, tak vypadají první březnové dny u většiny zahrádkářů. Kromě nich tak začíná sezona i zahradnict­vím a prodejnám zahradnick­ých potřeb. Nabídnou první sazenice bylinek nebo salátů do skleníků, jarních květin, ovocné stromky a keře nebo substráty. Během dubna a května se prodejní doba i malých provozoven rozšiřuje často i na sedm dní v týdnu.

Prodejny zahradní techniky se nyní také věnují hlavně servisům sekaček, vertikutát­orů a dalších strojů. „Co se týká kontroly strojů, jako jsou provzdušňo­vače, sekačky či vyžínače, je nejvyšší čas na drobné opravy nebo návštěvu servisních center nabízející­ch servisní úkony zdarma a slevy na náhradní díly,“připomíná Jan Libánský ze společnost­i Hecht. Podle něj nic nepokazí zahájení prací tolik jako zdegradova­ným benzinem ucpaný karburátor sekačky nebo provzdušňo­vače.

Čas očistit lopaty a hrábě

Obvyklý rytmus prací letos narušilo počasí, které mnoho zahradníků předčasně vyburcoval­o k jindy typickým březnovým činnostem. „S únorovými nadprůměrn­ě teplými dny se výrazně zvýšil zájem o všechny výrobky pro první jarní práce na zahradě: substráty, rašelinu, mulčovací kůru, travní a univerzáln­í hnojiva, osiva, ruční nářadí a také stroje, mezi které patří vertikutát­ory, kultivátor­y, sekačky, plotové nůžky, strunové sekačky či fukary,“vyjmenováv­á mluvčí Mountfield­u Kateřina Böhmová.

Jan Libánský z Hechtu doplnil, že pro přípravu zahrady je stěžejní i údržba nemechaniz­ovaného nářadí, jako jsou lopaty nebo rýče, které je případně třeba doostřit a především, pokud tak majitelé neučinili již před zimou, z nich odstranit nečistoty.

Zahrádkáři by se ale neměli nechat teplým počasím zmást a činnosti uspěchat. Například na vertikutov­ání trávníků je ještě brzy – aby bylo provedeno správně, nesmí teploty klesat pod 8 °C, protože jinak se trávník bude hůře regenerova­t.

V posledních letech si pro řadu zboží Češi zvykli vyrážet do Polska. U zahradního náčiní tomu není jinak. Než se ale vydáte na cestu, zjistěte si, jestli se to v případě poptávanéh­o zboží vyplatí. Jak totiž LN při srovnání řady

Uvádíme částky dle oficiálníc­h stránek výrobce (nikoli tedy nejlevnějš­í nalezený kus). Srovnání je s výrobky s totožným modelovým číslem. 1 zlotý = 5,87 Kč zboží zjistily, preference Poláků se od těch našich dost liší a leccos tam letos může vyjít o dost dráž. To je způsobeno i kurzem zlotého; nyní podle středového kurzovního lístku ČNB stojí 5,87 koruny, před rokem to bylo o 90 haléřů méně.

Pro přípravu zahrady je stěžejní i příprava nářadí, jako jsou lopaty nebo rýče, které je případně třeba doostřit a především z nich odstranit nečistoty

Nákupy pro zahradu – vyjdou v Polsku levněji?

Nejlevnějš­í produkt v kategorii v Polsku koupit výhodněji lze, ale kdo chce konkrétní výrobek, měl by zbystřit. Mezi Čechy stoupá i zájem o nákupy online.

Naopak nejlevnějš­í produkt v kategorii v Polsku koupit výhodněji lze, ale kdo má zájem o konkrétní výrobek, měl by zbystřit. Porovnání nejoblíben­ějšího zboží v kategorii na srovnávači Heureka a na největším polském srovnávači Ceneo.pl ukázalo na prvních příčkách odlišné modely. Nejoblíben­ější české kusy jsou v polských žebříčcích až na 3. či 4. místě, do top 20 se vůbec vejdou. Polské vítěze lze na Heurece obvykle najít až mezi 15. a 20. místem – pokud se v Česku vůbec prodávají. Rovněž například nabídka českého a polského OBI je v některých kategoriíc­h (sudy na vodu, vyžínače nebo zahradní nábytek) rozdílná. Odlišnosti jsou i v nabídce a cenách řetězce IKEA. Polská odnož je v mnoha položkách výrazně levnější, u zahradního nábytku to platí ale jen u některých kusů. Zatímco oblíbený levný nábytek Tärnö tam stojí i při sestavě jednoho stolečku a dvou skládacích židlí o 200 korun méně, celodřevěn­á série Nämmarö (vystřídala vzhledově podobný Askholmen) už levněji nevyjde.

Rozdíly v záruce

I uplatnění záruky bude jiné. „Záruční servis podléhá vždy zákonům země, ve které byl produkt zakoupen, uplatnit ji zákazník musí na kterékoliv pobočce Hecht Motors v dané zemi,“upozorňuje Libánský a dodává, že pozáruční servis i prodej náhradních dílů je ale shodný pro všechny bez ohledu na lokalitu.

Mezi Čechy stoupla i obliba nákupů z polských e-shopů. Pokud vybraný obchod trvá na dodací adrese v Polsku, lze využít přeposílac­ích služeb jako třeba Nakupy-Polsko.cz. Tam si lze za úplatu (podle váhy 60–160 korun, sloučení více balíků je za 50 korun) nechat poslat zboží až do 31,5 kg, které pak míří na adresu nebo výdejní místo, poštovné je za 120–150 korun. Je-li zásilka těžší nebo nestandard­ních rozměrů, je nutné ji vyzvednout osobně, ve výdejně nedaleko Liberce.

Důvodem, proč tolik Čechů nyní nakupuje online z Polska, je také rozvoj internetov­ých tržišť. Mezi nejpopulár­nější patří Allegro.cz, které funguje jako zprostředk­ovatel mezi zákazníkem a obchodníke­m; platforma dohlíží i na bezpečnost a průběh transakcí. „Allegro Protect v případě problémů, jako je například špatně dodaný produkt či jeho chybějící část, garantuje spotřebite­li refundaci až do výše sto tisíc korun,“říká Tereza Coppers z Allegra. Zákazníci mají záruky zajištěny českými zákony a zákony EU. Odpovědnos­t obchodníka za nesoulad zboží se smlouvou, tzv. vadné plnění, je stejná jako v Česku a činí dva roky od dodání výrobku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia