Lidové noviny

Při probouzení zahrady pozor na živočichy

-

Nezvykle teplé počasí vyhnalo zahrádkáře k prvním povinnoste­m, řadu činností je ale ještě nutné odložit. Nejen kvůli rostlinám, ale i zazimovaný­m živočichům.

Zatímco hloubková péče o trávník bude muset počkat, už nyní lze trávník opečovat shrabáním listí a dalších nečistot nebo vzpamatova­t z činnosti krtků, kterým teplá zima přála.

„Zemina z krtinců je skvělá pro přimíchání do pěstebních substrátů, protože je lehká a drobtovitá,“radí Lenka Eywa Večerková z zivot-v-souladu.cz. Pokud zároveň zůstane do krtkovy chodby volný otvor, vzniklý průvan jej pomůže vyhnat. Do zbytku krtinců lze také zasít klasické travní osivo, nebo kdo stojí o rozkvetlou louku, může podle termínu uvedeného na obalu (obvykle od konce března) vysít směsi kvetoucích travin. Většina je vhodná pro plošné setí, ideální jsou produkty vhodné na malé plochy nebo tzv. dosev.

Při shrabávání velkých hromad listí nebo pálení klestí je třeba dávat pozor, zda pod nimi nejsou ukrytí zimující živočichov­é. Právě pod hromadami klestí rádi zimují ježci, kteří se při pálení mohou zranit, nebo dokonce zahynout – ježek je přitom pro každou zahradu darem, protože si poradí s mnohými škůdci. Pod listím, převislými keři a na dalších podobných stanoviští­ch navíc s oblibou zimuje některý hmyz, resp. jeho larvy, nebo hlemýždi. Ti jsou užiteční při likvidaci slimáků.

Proti těm lze do boje vyrazit už v těchto týdnech. Ideální je zlikvidova­t jejich vajíčka, která zimu přežívají pod betonovými tvárnicemi, kameny apod. Takováto regulace je vhodnější než ničení dospělých kusů.

Právě teď je také nejvyšší čas umístit do zahrad tzv. hmyzí hotely. V těch se během roku ubytovávaj­í různé druhy hmyzu, od včelek samotářek přes berušky, zlatoočka až po škvory. Tento samotářský hmyz je pro život v zahradě užitečný. Není třeba se obávat, že by se v „hotelu“zabydleli mravenci nebo třeba sršni – ti si budují vlastní hnízda. I méně zruční zahradníci jej zvládnou vyrobit ze starých cihel, dutých stébel či šišek.

Je možné ale koupit i hotový kus, cena se pohybuje mezi 100–1000 korunami v závislosti na velikosti a provedení. Na podzim jej není třeba čistit a pod stříškou může zůstat celou zimu, což přivítají například včelky samotářky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia