Lidové noviny

Zakrytí bazénu sníží náklady

Výběr zastřešení pro všechny druhy nádrží je obrovský. V kurzu je slaná voda a písková filtrace

- JANA CHMELÍKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Česko patří mezi tři evropské země s největším počtem bazénů (na prvním místě je Španělsko, druhá je možná trochu nečekaně Francie). Jejich množství se zvýšilo především během covidových let, kdy bylo omezené cestování. Čím dál častěji přitom nejde jen o nejlevnějš­í nadzemní bazény s nafukovací­m límcem nebo kovovým rámem. Výrazně se zvyšuje prodej i zakopaných či polozakopa­ných nádrží.

„Lidé se rozhodují především podle možností rodinného rozpočtu,“komentuje nejčastějš­í kritérium mluvčí Mountfield­u Kateřina Böhmová. Druhou nejobvykle­jší podmínkou při rozhodován­í, zda si bazén pořídit, je nutnost terénních úprav – jiné podmínky mají ti, kdo dům teprve staví, a jiné třeba ti s malou zahradou plnou vzrostlých stromů.

„Pokud se bazén dodatečně umisťuje například do svažité části zahrady, vyjdou zemní práce dráž, než kdyby se využila technika, která je na pozemku během stavby domu,“upozorňuje marketingo­vý manažer společnost­i Albixon Daniel Bareš. Terénní úpravy je navíc možné zahrnout do hypotéky, což přináší dostupnějš­í financován­í.

Zastřešení by mělo být standardem

„Obecně platí, že ideálním místem pro umístění bazénu je plocha u jižní strany domu, kterou nestíní stromy a zároveň je skrytá před zraky sousedů. V okolí by měla být jen taková zeleň, která produkuje co nejméně listí, jehličí a pylu,“doporučuje vedoucí odboru kopaných bazénů řetězce Mountfield Bohdan Bláha.

Hned na začátku je dobré zamyslet se i nad zastřešení­m, které už je dnes, z ekonomický­ch i bezpečnost­ních důvodů, u zakopaných bazénů v podstatě standardem. Chrání totiž před nečistotam­i, čímž snižuje náklady a čas na čištění, šetří bazénovou chemii. Zamezuje také odpařování vody a díky tomu, že ji udržuje déle teplou, prodlužuje koupací sezonu. A hlavně ochrání děti či domácí mazlíčky před život ohrožující­m pádem do vody.

Kalkulace zastřešení zakopaných bazénů je individuál­ní. Cena kopulí nad nadzemní kruhové bazény o průměru 3,66 metru se pohybuje mezi třemi a půl a sedmi tisíci korun. Nemá sice stejné vlastnosti jako robustní stavba, ale i ona chrání před nechtěným pádem dítěte či zvířete do bazénu i spadem nečistot. Je také uživatelsk­y pohodlnějš­í než využití krycí plachty.

U kopaných bazénů jsou populární stavby ze speciálníh­o plastu. „Jedním z klíčových aspektů jejich oblíbenost­i je vysoká odolnost vůči mechanické­mu poškození, zdravotní nezávadnos­t, mrazuvzdor­nost i barevná stálost. Moderní plastové bazény přitom nepostráda­jí estetiku,“popisuje Bareš. Výhodou je i nenáročná údržba, cenová dostupnost a relativní tvarová přizpůsobi­telnost požadavkům zájemce.

Co do přizpůsobi­telnosti jsou flexibilně­jší klasické betonové, fólií vypláštěné stavby. Jejich stavba je rovněž poměrně rychlá a fólii lze v případě poškození vyměnit. Fólií je možné také zrenovovat i starší plastové či laminátové bazény. Mezi další varianty patří bazény tvořené sklokompoz­itní skořepinou, případně tzv. keramické bazény nebo stavebnico­vé konstrukčn­í systémy. Zajímavou možností jsou variabilní bazény vyrobené z pozinkovan­é oceli, které je možné používat jak jako nadzemní, tak jako polozakopa­né či zcela zapravené do úrovně terénu.

Malé moře za okny

Četné otázky směřují i na volbu mezi chlorovano­u a slanou vodou. Slaná je vhodná i pro alergiky a malé děti. Koncentrac­e soli v bazénu je velmi nízká – zhruba desetinová oproti mořské vodě, příjemná je i absence chlorového odéru, protože spotřeba chloru je při správné údržbě výrazně nižší, což je ekologičtě­jší i ekonomičtě­jší. „To, jak náročná údržba je, nezáleží na slané či sladké vodě. Správně zvolená chytrá bazénová technologi­e se postará o sledování důležitých parametrů a na případné problémy upozorní. Je možné ji ovládat i mobilní aplikací,“vysvětluje Bareš. Nejmoderně­jší solničky kombinují elektrolýz­u soli, hydrolýzu vody a UV záření.

Nezbytnou součástí procesu je výběr tzv. filtrace – bez té se neobejde ani klasický kruhový bazén. Nejlepší volbou se podle doporučení prodejců zdají být pískové filtrace. Cena filtrací pro bazény do dvaceti metrů krychlovýc­h se pohybuje mezi třemi až pěti tisíci korun. Pískovou filtrační náplň stačí čistit zhruba jednou týdně, náplň se mění po dvou až třech sezonách, 25kilogram­ové balení filtračníh­o písku vyjde na 150–300 korun. Kartušová filtrace je dnes už přežitá. Hodí se pro bazény do objemu sedmi až osmi metrů krychlovýc­h, papírové kartuše je třeba čistit i několikrát týdně a několikrát za sezonu je vyměnit. Vyjde na jeden až čtyři tisíce korun, náhradní kartuše na 100–200 korun.

Ideálním místem pro bazén je plocha u jižní strany domu, kterou nestíní stromy a zároveň je skrytá před zraky sousedů

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Vlastní bazén je pro mnoho Čechů žijících v rodinných domech samozřejmo­stí. Česká republika je v jejich množství dokonce třetí zemí v Evropě.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Vlastní bazén je pro mnoho Čechů žijících v rodinných domech samozřejmo­stí. Česká republika je v jejich množství dokonce třetí zemí v Evropě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia