Lidové noviny

Peníze ušetří vlastní sadba a dobré plánování

- JANA CHMELÍKOVÁ

Než se zahradníci pustí do práce, měli by mít dobrý plán, jak záhony osázet. Šetří to spoustu času, práce i peněz a jedině tak lze pořádně spočítat, kolik a čeho zasít. Kvalitní plán navíc dokáže pracovat s tím, jak jednotlivé plodiny během roku dozrávají, a uvolňují tím místo těm, které potřebují více životního prostoru později.

Ekonomické je plánování nejen co do finanční hodnoty sadby, ale i co do práce s údržbou záhonů nebo zavlažován­ím. Samostatné řádky rajčat či zelí s holou půdou mezi nimi jsou dávno přežité. Vzhledem k vysokým teplotám, nízkým srážkám a náročnosti na vodu i prostor je vhodnější pěstovat „spřátelené“rostliny spolu. Pokud se doplňují, zvyšují odolnost celého záhonu vůči škůdcům (což vede k úspoře prostředků na jejich likvidaci i eliminaci zbytečné práce) a podporují vyšší úrodu. Typickým příkladem jsou např. mrkev s cibulí, jejichž řádky se nejvíc vyplatí sázet střídavě; cibule si prospívá i s petrželí. Dalším známým příkladem jsou rajčata s bazalkou, špenátem, kedlubnami či hlávkovým salátem, papriky se doplňují s ředkvičkam­i či okurkou.

Nevhodným sousedství­m se snižuje úroda a může se zvýšit i výskyt škůdců, což znamená další náklady na ošetření. Postřiky samy o sobě nejsou obvykle drahé a jedno jejich balení vyjde na 100–200 korun, když se ale sečtou různí škůdci vyžadující rozdílnou likvidaci a jimi způsobené poškození kořenů, květů i plodů, mohou jít výsledné ztráty na sklizené zelenině až do tisíců. S dobrým plánem je možné i na relativně malém záhonu pěstovat mnoho druhů zeleniny a v hlavní letní sezoně být soběstační.

Přehled o čase výsevů

Častým neduhem zejména začínající­ch zahradníků je výsev semen v nevhodnou dobu: taková sadba se rychle vytáhne za světlem a teplem na okně, přesadit včas do záhonů ji ale ještě nelze. Vždy je proto třeba sledovat doporučení na obalech osiv. Letos výrazně nepodraží, např. v segmentu okurek, paprik a rajčat jsou ceny vyšší pouze o koruny, sáček semínek stojí podle odrůdy, množství, značky i původu 50–150 korun.

Ještě před výsevem je třeba zkontrolov­at a případně doplnit zásoby substrátů, ale i sadbovníků a ručního zahradního náčiní. K lepšímu vzcházení sadby (a tedy menším nákladům na osivo) je vhodné používat pouze čisté náčiní i sadbovníky a k výsadbě určený substrát. Ten letos vyjde na zhruba 60 korun za desetilitr­ové balení – tedy stejně jako loni touto dobou. Aby byl vhodně provzdušně­ný, doporučuje se promíchat jej s perlitem. Neobsahuje sice živiny, ale odlehčuje a díky vysoké poréznosti dobře reguluje vlhkost. S jeho použitím proto nedojde tak snadno k uhnití či plesnivění mladých rostlin. Třílitrové balení vyjde na 40–60 korun a vystačí na promísení s devíti litry substrátu.

Pro lepší výnosy i ochranu rostlin před škůdci se vyplatí zainvestov­at i do tzv. mykorhizní­ch hub, které zlepšují schopnost rostlin vstřebávat vodu a živiny, a tím snižují spotřebu zálivky, což pozitivně ovlivňuje zdraví celé rostliny. Mezi takové přípravky patří např. oblíbený Symbivit – 750g balení, které vystačí na výsadbu 50 rostlin, vyjde na 280–330 korun.

Výrazně podražit by letos neměly ani hotové sazenice, z ekonomický­ch důvodů je takový nákup vhodný ale spíš na doplnění plodin, které nevzešly v dostatečné­m množství nebo na které se při plánování zapomnělo. Cena jedné sazenice rajčat, okurek, paprik, cuket nebo dýní se i letos bude obvykle pohybovat mezi 40–60 korunami, u roubovanýc­h rostlin se ceny nezřídka šplhají nad 100–120 korun.

Pro salát, bylinky i cibuloviny

Mezi prvními už na konci března míří do zahradnict­ví sazenice salátů a bylinek a rovněž kvetoucích cibulovin. Možné je sázet i kuchyňskou cibuli, půlkilové balení sazečky letos stojí kolem 50 korun, cena se od loňska zvýšila zhruba o pětikorunu. Rané saláty vhodné do skleníků vyjdou na šest až dvanáct korun za sazenici. V dubnu přicházejí na řadu další druhy bylin, salátů a první letničky. A především je hlavní sezona výsadby jahodníků. Sazenice vyjdou podle odrůdy a velikosti balení na 25–35 korun za kus, velcí pěstitelé zakořeněné sazenice z e-shopu odesílají obvykle od poloviny března, prostokoře­nné sazenice (ve vegetativn­í stavu) je možné sehnat už nyní.

Odrůdu je třeba vybrat dle záměru: pro pár jahod „na chuť“, zato po delší časový úsek, je vhodné pěstovat více odrůd, pro jednorázov­ou sklizeň např. pro výroby marmelád, je lepší mít zasazenou jen jednu. Jahodníky se dobře množí samy, takže pokud není třeba mít velkou úrodu hned první rok, stačí jim dát prostor – vzhledem k cenám sazenic to ušetří poměrně dost peněz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia