Lidové noviny

USA udeřily na kyberšpion­a

- ISTVÁN LÉKO

Jako by nestačily neshody mezi USA a Izraelem ohledně války s teroristy Hamásu. Americké ministerst­vo financí v úterý sankcionov­alo pět firem a dvě osoby spojené s izraelským konsorciem Intellexa, které vyrábí komerční špionážní software. Intellexa se na americký „blacklist“, na kterém už dříve figurovala izraelská firma NSO Group vyrábějící špionážní program Pegasus, dostala už loni v červenci. Na novém seznamu figuruje i zakladatel podniku Tal Dilian, který v letech 1979 až 2002 sloužil v elitních zpravodajs­kých jednotkách IDF (Izraelské obranné síly), od roku 1998 vedl oddělení IT. Dilian po odchodu do civilu začal podnikat v tomto sektoru a byl spojen i s firmou NSO. Ale před deseti lety založil vlastní společnost Intellex. Další sankcionov­anou osobou je tzv. off-shore specialist­ka konsorcia Sara Aleksandra Fayssal Hamouová.

SHORT

Důvodem je jejich role při vývoji, provozu a distribuci špionážní softwarové technologi­e sloužící proti Američanům, americkým vládním představit­elům či novinářům. Kromě v Řecku registrova­né dcery Intellexy byly uvaleny sankce i na irské společnost­i Intellexa Limited a Thalestris Limited, také na Cytrox AD ze Severní Makedonie a na maďarský Cytrox Holdings ZRT.

Firma Cytrox, kterou vlastní Intellexa, dříve působila na Kypru, ale po bizarních incidentec­h přesídlila do Řecka. Tam však v létě 2022 vypukl skandál, když vyšlo najevo, že řecké tajné služby pomocí programu Predator od Cytroxu sledovaly více než 30 politiků, novinářů a byznysmenů. Přitom špionážní software je podobný konkurenčn­ímu a mnohem známému programu Pegasus, který vyrábí NSO Group. Dilian byl v minulosti nařčen z toho, že rád obchoduje s autoritati­vními režimy. Organizace Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace před rokem ve své zprávě vyzdvihla Dilianovo nadání dosáhnout toho, aby mapování činnosti či potrestání jeho firem bylo ze strany úřadů takřka nemožné. Zpráva také uvedla, že EU je beznadějně rozdělená mezi státy snažícími se o větší kontrolu těchto firem a zeměmi jako Bulharsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Malta a Řecko, které je naopak chtějí přilákat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia