Lidové noviny

Doctor angelicus

- KAREL OLIVA

Tři čtvrtě tisíciletí je výročí dostatečně okrouhlé na to, aby stálo za připomenut­í, že 7. března L. P. 1274 ukončil svou pozemskou pouť sv. Tomáš Akvinský.

Narodil se r. 1225 v jihoitalsk­é šlechtické rodině, která později – mírně vyjádřeno – nebyla nadšena z jeho rozhodnutí vstoupit do žebravého, a tedy pro šlechtické­ho syna nedůstojné­ho řádu bratří kazatelů, nazývaného také dominikáns­ký. Tomáše ovšem velmi přitahoval důraz, jejž dominikáni kvůli své kazatelské činnosti kladli na vzdělanost­ní průpravu nových adeptů. Při svých pobytech na univerzitá­ch v Paříži a Kolíně nad Rýnem však nebyl mezi spolužáky oblíben, podle jejich názoru příliš studoval a komunikova­l s nimi tak málo, že si od nich údajně vysloužil přezdívku „Němý vůl“. Jeho profesoři, mezi nimiž byl i sv. Albert Veliký (Albertus Magnus), však nahlíželi na Tomáše jinak a posměšku kontrovali slovy „Oněmíme, až tento vůl promluví“.

A skutečně, Tomáš se stal nejpředněj­ším teologem a filozofem své doby, představit­elem vrcholného scholastic­ismu, tedy učení, jež se – velmi zjednoduše­ně řečeno – snažilo o syntézu předchozí křesťanské teologie, vycházejíc­í téměř výhradně z Bible a jen lehce ovlivněné myšlenkami platonismu, s aristotelo­vskou filozofií. Ve známém sporu nominalist­ů s realisty zastával Tomáš Akvinský realistick­á stanoviska, uznávaly jej však obě strany – ostatně dodnes bývá označován za „knížete scholastik­ů“, jindy zase, pro svou umírněnost v životě i argumentac­i, jako „andělský doktor“. Což je vhodný oslí můstek k Tomášovu impozantní­mu dílu a jeho nejvýznamn­ější součásti, jíž je Teologická suma (lat. „Summa theologiae“, doslova „Souhrn teologie“), která se zabývá i otázkami, jako je pohyb andělů (včetně problémů jeho rychlosti, dráhy a případného odporu prostředí), zda může jeden anděl být na více místech zároveň, či zda může být více andělů zároveň na stejném místě.

Ti, kteří později pohlíželi na Tomášovo dílo a obecně scholastik­u jen nepoučenou, plochou optikou, často pokládali kladení takových otázek za směšné, až absurdní (již Jan Hus ve Výkladu Sentencí Petra Lombardské­ho píše „… kteréžto otázky odvozovati jest spíše neužitečně čas stravovati…“, o posměšcích házených na scholastik­u marxisty-leninisty ani nemluvím). Když si však uvědomíme, že ve scholastic­kých představác­h andělé sice neměli hmotné tělo v běžném pojetí, ale jistě nebyli pouhými „nic“, jinými slovy, jejich hmotná těla bylo lze chápat jako nekonečně malé objekty, snadno nahlédneme, že šlo o myšlenková semínka, z nichž později vyklíčily a rozkvetly takové pojmy, jako je mechanika hmotného bodu či infinitezi­mální počet (např. určitý integrál je – v primární představě – sčítáním ploch nekonečně úzkých, a proto nekonečně malých obdélníčků… což se jen nevelmi liší od řešení problému, kolik andělů se vejde na špičku jehly čili do jediného, bezrozměrn­ého bodu, a kolik už ne).

 ?? ?? Veis
Veis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia