Lidové noviny

Šaty jménem Smutek

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Zahalit se po smrti partnera do smutečních šatů je jedním z mála oděvních rituálů v naší společnost­i. Do černé se oblékla i vdova po ruském opozičním lídrovi Julija Navalná. Co můžeme číst v jejím hávu?

Módní podobu vdovství, skromnou, ale i opulentní, zobrazila na přelomu let 2014 a 2015 úspěšná výstava Death Becomes Her: A Century of Mourning Attire, kterou uspořádalo newyorské Metropolit­ní muzeum. V 19. století se totiž vdovy odívaly do černé až na dva roky. Zatímco chudé ženy si své staré oblečení jen obarvily, ty majetnější si mohly pořídit vdovský oděv dle posledních trendů – s bohatým vyšíváním, zdobený krajkou, posetý knoflíčky, doplněný o klobouky, závoje i černá paraplata. Smutečním rouchem dávala vdova najevo nejen svůj žal, ale i nové postavení ženy se zkušenostm­i, určitým majetkem a otevřenou budoucnost­í.

Svými šaty dává Julija Navalná najevo, že po svém muži hodlá převzít štafetu v boji za lepší Rusko

Jeden z nejemotivn­ějších portrétů vdovy moderní historie pochází z roku 1963 a postarala se o něj první dáma USA Jacqueline Kennedyová. Na pohřbu zastřelené­ho manžela J. F. Kennedyho vede za ruku své dvě malé děti v bledě modrých kabátcích a kolem obličeje se jí dramaticky vlní hustý černý závoj. Vdova mlčí, vystupuje pokojně, ale látka závoje řekla tehdy všechno.

Podobně přistoupil­a k vdovskému oděvu i Julija Navalná, kterou ovšem okolnosti nutí k činům. Manželova smrt ji zastihla v polovině února na Bezpečnost­ní konferenci v Mnichově, kde první slova zármutku pronesla v tmavě modrém kalhotovém kostýmu s ostře střiženými rameny – ještě v uniformě ženy, jejíž manžel trpí za svobodné Rusko v trestaneck­é kolonii a ona jeho snažení tlumočí světovým lídrům.

Od té doby ale sedmačtyři­cetiletá Navalná vystupuje na veřejnosti uhlazeněji – její šaty jsou černé, ženské, vyjadřují žal i odhodlání k akci. Na prvním videu, v němž označila Vladimira Putina za manželova

vraha, seděla v tmavě modré halence, její líčení bylo jemné, vlasy zčesané dozadu.

Stejně decentní byl i oděv, v němž se vdova Navalného dostavila na setkání s představit­eli

Evropské unie – tmavý top s otevřeným výstřihem jí odhaloval šíji a celkově jí dodával až jakousi mučednicko­u auru Johanky z Arku. Na vystoupení v Evropském parlamentu si naopak oblékla černou halenku s výraznými bílými manžetami, bílým límcem a légou se zlatými knoflíky – kombinace velmi elegantní, podtrhujíc­í její řečnický projev.

Šaty Julije Navalné jsou v tento čas strohé, praktické a dává jimi najevo, že po muži hodlá převzít štafetu v boji za lepší Rusko. Jak asi se svým novým titulem naloží? Zůstane vdovou v černém, nebo se stane novou opoziční lídryní? Na obojí má jistě právo.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO 3× ČTK/AP ?? Vdova nebude sedět v koutě. Julia Navalná drží smutek za svého zesnulého manžela Alexeje. V černých šatech vystupuje jako vdova zarmoucená, ale rozhodnutá jednat.
FOTO 3× ČTK/AP Vdova nebude sedět v koutě. Julia Navalná drží smutek za svého zesnulého manžela Alexeje. V černých šatech vystupuje jako vdova zarmoucená, ale rozhodnutá jednat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia