Lidové noviny

Boj o střední školy. Na jedno místo se hlásí i pět dětí

- IVETA KŘÍŽOVÁ

O maturitní obory se strhne mela. Hlásí se do nich o přibližně deset tisíc uchazečů víc než loni. Nápor hlásí nejen tradičně pražská a brněnská gymnázia, přijímačko­vou bitvu svedou v polovině dubna i zájemci o studium na lyceích a středních odborných školách. Některé vezmou jen každého pátého, potvrdili LN ředitelé škol. Naopak nezaplněná zůstanou nadále učiliště, jejich kapacity přesahují počet přihlášený­ch o více než třetinu, vyplývá ze statistik resortu školství.

S větším počtem dětí než loni si budou muset poradit především střední odborné školy, o které je mezi deváťáky mnohde větší zájem než o klasická gymnázia. Lycea si dalo na první místo bezmála sedm tisíc dětí, téměř 69 tisíc pak ostatní odborné maturitní obory.

Například Obchodní akademie Heroldovy sady sídlící na Praze 10, která bude příští rok nabírat čtyři nové třídy pro 120 prváků, přijme podle ředitele školy Richarda

Žerta přibližně každého pátého uchazeče.

Ačkoli loni škola pod náporem uchazečů a magistrátu dodatečně otevřela ještě jednu třídu navíc, letos se k podobnému kroku nechystá. „Jsme na maximu, které se do budovy fyzicky vejde. Rozhodně další třídu přidávat nebudeme,“zdůraznil pro LN.

S velkým nárůstem uchazečů se letos bude potýkat i mladoboles­lavská Střední pedagogick­á škola a Střední odborná škola služeb, o níž projevilo zájem 564 dětí.

Loni se na ni přitom hlásilo 245 uchazečů. „Takto velký nárůst jsme opravdu nečekali. Vzhledem k tomu, že se letos podávají tři přihlášky místo loňských dvou, čekali jsme nárůst jen zhruba o třetinu, ne o více než 110 procent,“uvedl pro LN ředitel školy Štefan Klíma.

A jiné to není ani na pražské Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu. „Oproti loňsku jsme na dvojnásobk­u,“potvrdil LN ředitel Radko Sáblík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia