Lidové noviny

Rozmíška se Slováky se potáhne dlouho

K rozkolu mezi vládami se schylovalo delší dobu, míní diplomaté. Cestu ke smíru oddálí i nadcházejí­cí volby

- IVETA KŘÍŽOVÁ ROZHOVOR

Rozhodnutí české vlády přerušit společná jednání s kabinetem slovenskéh­o premiéra Roberta Fica rozvířilo české politické vody. Opozice v čele s hnutím ANO viní kabinet Petra Fialy (ODS) z ničení vzájemných vztahů, naopak vládní politici krok hájí. Rozkročeni jsou i diplomaté.

Na jedné straně se obávají, že dochází ke zmražení česko-slovenskýc­h vztahů na hodně dlouhou dobu, zároveň ale věří v historicko­u pevnost vazeb.

„Celé se to velmi vyhrotilo. Česká vláda to, jak k česko-slovenským vztahům přistoupit, řešila už nějakou dobu. Po nedávné premiérské V4 (setkání Visegrádsk­é skupiny – pozn. red.), která byla velmi dramatická, měl Fico tušit – a patrně to dobře věděl –, že když dva dny nato podpoří schůzku svého ministra zahraniční­ch věcí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem, vyvolá to ostrou reakci. Byla to ta poslední kapka. Dalo se to čekat,“uvedl pro LN vysoce postavený diplomatic­ký zdroj, který si ovšem přál zůstat v anonymitě. „Fico tím obětoval česko-slovenské vztahy,“dodal.

K oživení vztahů podle něj v dohledné době nedojde. „Blíží se několikero voleb, které řadu snah zabrzdí,“doplnil diplomat, jenž zároveň připustil, že česko-slovenské „hašteření“propagandi­sticky napomáhá ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. „Putin se raduje z každé rozmíšky, která tady je,“zdůraznil.

S tím, že se k nějakému velkému rozporu schylovalo již delší dobu, souhlasí i dlouholetý slovenský velvyslane­c v Česku Peter Weiss. „Vnímám krok Prahy jako vyvrcholen­í určitého procesu,“říká v rozhovoru pro LN.

„Premiér Fico by měl začít naplňovat svá předsevzet­í (z programu vlády) vůči demokratic­ky zvolené české vládě a nečekat na to, že po dalších parlamentn­ích volbách bude mít za partnera koalici vedenou hnutím ANO,“dodává.

 ?? Slovenský exvelvysla­nec v Praze ?? „Takto vyhrocené to nebylo ani za Mečiara.“Peter Weiss
Slovenský exvelvysla­nec v Praze „Takto vyhrocené to nebylo ani za Mečiara.“Peter Weiss

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia