Lidové noviny

Rozmíška se Slováky se potáhne

- S přispěním Miroslava Petra

Shodně smýšlí i exministr zahraničí Cyril Svoboda. „Vadilo by mi, kdyby Slováci začali dělat díru do podpalubí lodě EU a NATO, ale to zatím nevidím,“podotkl pro LN. S tím, že Fico vlastně neříká nic jiného, než co říkal v předvolebn­í kampani.

Tedy to, že chce jednat a chce hledat politické řešení. „Na tuto politiku vyhrál na Slovensku volby. V logice toho jeho ministr jednal s Lavrovem. Zatím neudělal žádný krok, který by podkopal jednotu.“

„Navíc jakékoli přerušení kontaktů s vládou na Slovensku jen nahrává Rusku. A samozřejmě je to i darem pro prezidents­kého kandidáta Petera Pellegrini­ho, který z toho bude profitovat,“dodal Svoboda.

Že krok české vlády nebude „kopancem“pro Fica ani na slovenské domácí scéně, soudí i exšéf české diplomacie Tomáš Petříček. „Spíše naopak, může to utvrdit a dále mobilizova­t jeho voliče a podporovat­ele,“řekl LN. Dodal, že česká vláda dává k ledu nástroj koordinace a spolupráce se zemí, s níž nás pojí velmi mnoho.

„Mám z toho dojem, že vláda si neví moc rady, jak vztahy se Slovenskem a jeho současnou vládou nastavit,“doplnil Petříček, který je v současné době jedním z externích mezinárodn­ěpolitický­ch poradců prezidenta Petra Pavla.

„Naši Slováci nám rozumějí“

Optimistič­těji se na situaci dívá exdiplomat a prezidentů­v pobočník Petr Kolář. „Nejde o rozkol v česko-slovenskýc­h vztazích. Ty naštěstí mají pevné základy. Je to jasný vzkaz současné slovenské vládě, že jsou jisté meze, které naše vláda odmítá překročit. Naši

Slováci nám rozumějí,“řekl LN. Podobně to vnímá i europoslan­ec a bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS), který odložení mezivládní­ch konzultací považuje za správné rozhodnutí. „Jako země, která je Slovensku blízká, tím dáváme jasně najevo, že zahraniční politika v podání vlády Roberta Fica se dostává do rozporu s našimi klíčovými zájmy coby spojenců v NATO a EU,“sdělil LN.

Obavy z toho, že pře napomáhá Putinovi, Vondra nesdílí. „Neznamená to z naší strany žádné ukončení dialogu a spolupráce s naším

důležitým sousedem. Je to jen signál, že tohle je přes čáru,“uzavřel.

Současný šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) krok českého premiéra hájí s tím, že se Slovenskem se nyní jednat nedá, protože se neshodneme v základních otázkách bezpečnost­i.

Zásadní krizi nemáme

Zásadní krizi ve vzájemných vztazích, která by vedla k nějakým diplomatic­kým krokům, však Lipavský nevidí. „Určitě nebudeme povolávat českého velvyslanc­e v Bratislavě ke konzultací­m. To by byl krok, který by znamenal, že máme nějakou skutečně zásadní krizi ve vztazích – a my žádnou zásadní krizi nemáme. My jsme pouze kolektivně jako vláda došli do fáze, kdy nechceme mít ten speciální moment ve vztazích, protože prostě na to není vhodná chvíle,“řekl včera v rozhovoru pro Radiožurná­l.

Že nejde o vážnou krizi, jež by poškodila třeba vzájemný obchod, si myslí i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. „Takovéto jednotlivé přestřelky vzájemný byznys neovlivní, byznysové vztahy jsou nastavené dlouhodobě a na jiných principech. Nevíme samozřejmě, jak se to bude vyvíjet dál, jak bude Slovensko postupovat ve svých krocích vymezování pozic v Evropské unii, ale řekl bych, že tyto přestřelky nemají na byznys vliv,“řekl LN.

Jasný nesouhlas s Fialovou „červenou“pro mezivládní konzultace vyjádřili včera zástupci české opozice. „Nerozumím tomu. Mně se také nelíbí jednání s Lavrovem, ale už proto bychom měli mít mezivládní konzultace i nadále. Kde jinde si to můžeme vyříkat z očí do očí a zároveň přijít na to, co k tomu slovenskéh­o ministra vedlo,“sdělil LN stínový ministr zahraničí a kandidát do europarlam­entu Jaroslav Bžoch (ANO). „Zavřít aktivistic­ky dveře nikam nepovede. Nevím, co tím vláda sleduje,“dodal.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ficova ruská spojka. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) se o víkendu setkal v Turecku se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem.
FOTO REUTERS Ficova ruská spojka. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) se o víkendu setkal v Turecku se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia