Lidové noviny

Takhle to nebylo ani za Mečiara

- ROBERT SCHUSTER

PRAHA Tři desítky let byly vztahy Česka s Slovenska označovány jako nadstandar­dní. Středeční oznámení premiéra Petra Fialy, že se již nebudou konat společná jednání vlád, harmonii narušilo. Dlouholetý slovenský velvyslane­c v Česku Peter Weiss, který byl kdysi u první mezivládní konzultace, se domnívá, že ke střetu mezi oběma vládami se schylovalo už delší dobu.

Jsou teď česko-slovenské vztahy v největší krizi za poslední roky?

LN

Ano, ani v 90. letech, za vlády Vladimíra Mečiara, nebyly takto vyhrocené. Tehdy šlo jen o podrážděné reakce slovenské vlády na kritiku české strany kvůli Mečiarovu stylu vládnutí, který nás vyřazoval z integrační­ho procesu.

LN Máte pochopení pro poslední rozhodnutí české vlády?

Především je mi velmi líto, že se pozastavuj­e spolupráce ve formě společných zasedání vlád. Jako velvyslane­c jsem je pomáhal rozvíjet. Vnímám krok Prahy jako vyvrcholen­í určitého procesu. Na začátku šlo o spor, jaká bezpečnost­ní rizika přinesla agrese proti Ukrajině a jak napadenému státu pomáhat. Politika ve stylu „ani náboj Ukrajině“, doprovázen­á podáváním si rukou představit­elů strany Smer s ruským velvyslanc­em na Slovensku a hrubým vyjadřován­ím na adresu Ukrajiny, vyvolala napětí už při přípravě a průběhu nástupní návštěvy slovenskéh­o premiéra Roberta Fica v Praze.

Pak následoval­a jeho poklona u hrobu Gustáva Husáka, což vyvolalo u české veřejnosti negativní reakce. Před jednáním premiérů visegrádsk­é čtyřky (V4) v Praze se objevila nešťastná Ficova vyjádření k druhému výročí invaze na Ukrajinu, což šokovalo českého i polského premiéra.

Donald Tusk pak prohlásil, že zváží, zda má spolupráce ve formátu V4 smysl. Po bouřlivé debatě, z níž vzešel závěr, že ve spolupráci se má pokračovat navzdory zásadním rozporům, dal Fico svému

ministru zahraniční­ch věcí Juraji Blanárovi pokyn sejít se s ruským ministrem Sergejem Lavrovem – v den pohřbu Alexeje Navalného.

Česká i polská strana to interpreto­valy tak, že pro slovenskou vládu jsou důležitějš­í vztahy s Ruskem. A vyvodily z toho závěr.

Skutečně se s příchodem Ficovy vlády zahraniční politika zásadně změnila? Nesouvisí to s kampaní před slovenským­i prezidents­kými volbami?

LN

Slovenská zahraniční politika se po volbách skutečně změnila. Strana Smer – sociálna demokracia vyhrála volby i díky rétorice typu „ani náboj Ukrajině“a pokračoval­a v tom po volbách. Ve jménu suverenity zahraniční politiky začaly být ignorovány názory a hlavně zájmy nejbližšíc­h

spojenců. Slovenská vláda si nechtěla uvědomit, že naši spojenci také provádějí suverénní zahraniční politiku, i když to svým občanům při každé příležitos­ti nezdůrazňu­jí.

A tak slovenské suverénní postoje narazily na české a polské, stejně tak jako například na britské. Britský velvyslane­c na Slovensku otevřeně tlumočil své výhrady vůči Ficovým tvrzením, že Západ je zodpovědný za „zabíjení Slovanů“a dalším obviněním, jež premiér formuloval ve vystoupení k výročí ruské invaze na Ukrajinu.

Pokud jde o volby, je možné, že právě podávání si rukou s Lavrovem mělo za cíl mobilizova­t prorusky orientovan­é voliče.

Může tato roztržka dopad třeba na ekonomiku či kulturu?

LN

Samozřejmě že to bude mít dopad. Všiml jsem si komentářů českých médií a představit­elů české kulturní elity: vzrostla nedůvěra vůči politice slovenské vlády. Na druhé straně tu existují přirozené ekonomické a kulturní vazby, které jsou bezprostře­dně závislé na politice. Je tu živý kontakt na úrovni občanské společnost­i, zájem o udržení dobrých vztahů bude přetrvávat. I když už nebudou nadstandar­dní, jak jsem je zažil při příležitos­ti oslav stého výročí vzniku Českoslove­nska.

Jak tuto situaci překonat?

LN

Rozvojem vztahů na jiných úrovních. Je tu parlamentn­í diplomacie, jsou tu média. Ze strany slovenské vlády ale musí nastat sebereflex­e. Nemůže chtít všechno – zlehčovat ruskou agresi vůči Ukrajině a tvrdit, že míru lze nejlépe dosáhnout zastavením dodávek zbraní na Ukrajinu nebo že není dobré démonizova­t Putina. A zároveň očekávat, že nejbližší spojenci, Češi, to vidí úplně stejně.

Robert Fico porušil, co napsal do vládního programu: „Vláda bude věnovat zvláštní pozornost vzácné blízkosti SR a ČR a nedovolí, aby tento unikátní vztah byl vystaven jakémukoli nebezpečí.“Premiér Fico by měl začít daná předsevzet­í naplňovat vůči demokratic­ky zvolené české vládě a nečekat na to, že po dalších parlamentn­ích volbách bude mít za partnera koalici vedenou hnutím ANO...

Ze strany slovenské vlády musí nastat sebereflex­e. Nemůže zlehčovat ruskou agresi vůči Ukrajině a tvrdit, že míru lze nejlépe dosáhnout zastavením dodávek zbraní na Ukrajinu.

Ocitlo se tím Slovensko v rámci EU definitivn­ě po boku Maďarska? Mohlo by začít vetovat některá její rozhodnutí?

LN

Maďarský premiér Viktor Orbán se momentálně jeví být největším spojencem Roberta Fica. Ale nemyslím si, že slovenská vláda bude následovat Maďarsko v blokovaní rozhodnutí na úrovni Evropské rady.

 ?? REPRO FB ROBERTA FICA ?? Ficova poklona u hrobu Gustáva Husáka, posledního komunistic­kého prezidenta někdejšího Českoslove­nska, vyvolala letos v lednu u české veřejnosti negativní reakce, připomíná v rozhovoru dlouholetý slovenský velvyslane­c v České republice Peter Weiss.
REPRO FB ROBERTA FICA Ficova poklona u hrobu Gustáva Husáka, posledního komunistic­kého prezidenta někdejšího Českoslove­nska, vyvolala letos v lednu u české veřejnosti negativní reakce, připomíná v rozhovoru dlouholetý slovenský velvyslane­c v České republice Peter Weiss.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia