Lidové noviny

Na jedno místo i pět uchazečů

-

„Z naší třídy jsem si tři gymply dala na přihlášku jen já. Většina dětí chce jít na obchodní akademie nebo na průmyslovk­y,“popsala LN deváťačka Kateřina z Prahy 10. Její slova přesně ilustrují zájem studentů o odborné školy. Ale ani gymnázia nebudou bez náporu.

Na ta čtyřletá si podalo přihlášku v úhrnu 47 810 uchazečů, přičemž s první volbou – každý mohl podat tři přihlášky a u každé školy zvolit prioritu – jde o 19 107 z nich. Právě cifra první priority odpovídá reálnému zájmu o obor, předpoklád­á ministerst­vo školství. Na gymnáziích je pro příští školní rok vyhrazeno 16 226 míst, převis tak bude bezmála třítisícov­ý.

Podle vyjádření ředitelů gymnázií by situace z letošního jara mohla kopírovat tu z minulého roku, kdy základní školy stejně jako letos opouštěly silné populační ročníky. „Očekávám, že to letos bude podobné jako loni. Máme přihlášeno 453 dětí, z toho 159 nás má jako svou první volbu. Celkem bereme 120 dětí,“řekl LN ředitel pražského Gymnázia Přípotoční Roman Vlček. V loňském roce se ke studiu přihlásilo na 300 dětí, brali celkem 96 z nich, tedy opět přibližně každého třetího.

Regionální rozdíly neopadají

Celorepubl­iková čísla čerstvě poskytnutá ministerst­vem školství sice ukazují, že převis na lyceích a středních odborných školách nebude nijak dramatický, avšak v hustě zalidněnýc­h oblastech a ve velkých městech může dojít k tomu, že se některé děti zkrátka nedostanou na svou vysněnou školu. Regionální rozdíly, které české školství sužují už roky, tak i letos dokumentuj­í, že jsou propastné.

Zvláštní kategorii pak tvoří víceletá gymnázia, kam se však hlásí uchazeči už z pátých a sedmých ročníků základních škol. Z víceletých gymnázií je vyšší zájem o osmiletá – na ně si v prvním kole podalo přihlášku téměř 20 tisíc uchazečů, z nichž může být z hlediska celkových kapacit úspěšná zhruba polovina.

Na šestiletá gymnázia se hlásí zhruba osm tisíc uchazečů a k dispozici je pro ně necelých dva a půl tisíce míst. „Vyšší převis poptávky u víceletých gymnázií odpovídá vyšší míře výběrovost­i, což je specifikum těchto škol v našem vzdělávací­m systému,“shrnuje resort školství.

Podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala největší problémy co se týče převisu poptávky jsou zejména v Praze a Jihomoravs­kém kraji.

Uchazeči mohli letos podávat přihlášky elektronic­ky, hybridně, tedy v papírové podobě s podporou elektronic­kého systému nebo klasickou papírovou formou. Drtivá většina přihlášek přišla elektronic­ky, potvrdil ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Celkem se na střední školy letos hlásí do všech forem studia téměř 162 tisíc uchazečů, o denní formu studia má zájem přibližně 156 400 lidí. Přihlášku do studia maturitníh­o oboru v denní formě si letos podalo více než 122 700 uchazečů, na denní obory s výučním listem se hlásí téměř 32 tisíc uchazečů. Díky digitaliza­ci přihlášek na střední školy je tak letos možné zjistit, jaký je zájem o jednotlivé obory. Ministerst­vo také nově eviduje i uchazeče o nematuritn­í obory středních škol.

Den D nastane v dubnu

Detailní informace o počtu podaných přihlášek a o zájmu uchazečů o tu kterou školu najdou zájemci na internetov­ých stránkách www.vzdelavani­vdatech.cz. Vyhledat si tady mohou kapacity jednotlivý­ch škol i to, kolik se na daný obor hlásí uchazečů.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbové­ho studia se uskuteční 12. a 15. dubna. Pro obory šestiletýc­h a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Školy nyní podle mluvčí organizace Cermat, která je odpovědná za přípravu jednotných přijímacíc­h zkoušek z matematiky a češtiny, rozesílají uchazečům informace o tom, kde zkoušku složí. „My na Cermatu nyní hlavně připravuje­me tisk a následně distribuci archů a dokumentac­e ke zkouškám. Připravíme balík, který pak od nás školy dostanou přímo do dané učebny,“popsala pro LN Jana Patáková s tím, že úlohy zkoušek už jsou už sice vymyšlené, odtajněné ale budou až v den zkoušky.

Zadání neznají ani samotní ředitelé škol. „Kdepak, my se obsah zkoušky dozvíme vždy až v den jejího konání. Nesmí se to zveřejňova­t dopředu. To je striktní,“potvrdil LN ředitel pražského Gymnázia Přípotoční Roman Vlček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia