Lidové noviny

„Karty neberem.“Na horách běžné

Bezhotovos­tním platbám v restaurací­ch vévodí Praha. Čím dál od metropole, tím častěji hospodští vyžadují jen hotovost

- MIROSLAV PETR S přispěním Matěje Kučery

Bez peněz do hospody nelez. Myšlena je hotovost a zejména pak hospody v menších obcích. Otřepané rčení má v Česku i nadále reálný základ. Jak dokumentuj­í čerstvá data společnost­i Dotykačka, provozovat­ele pokladních systémů, celkový podíl gastro podniků, které umožňují bezhotovos­tní platbu, sice viditelně roste, rozdíl mezi jednotlivý­mi regiony je propastný.

Ve větších městských aglomerací­ch i vzhledem k vysoké konkurenci nabídka digitálníc­h služeb narůstá – málokdo si troufne odmítnout hosta platícího kartou, protože dotyčný bez potíží uspěje v podniku hned za rohem. Avšak ve zbytku republiky, zejména v menších obcích, včetně některých turisticky exponovaný­ch lokalit, je to spíš naopak. Host se musí přizpůsobi­t hospodském­u.

Nemáš hotovost, máš smůlu

Karty, chytrý telefon či hodinky může host využít při placení v rámci celé republiky v 67 procentech gastro podniků. A jejich podíl setrvale roste. Předloni činil 55 procent. V Praze aktuálně tuto službu nabízí 85 procent restaurací, hospod, barů, kaváren a dalších provozoven. Na vesnicích a malých městech v průměru ani ne polovina. Zbytek přijímá výhradně hotovost.

„Strávili jsme víkend v Železné Rudě. Naštěstí jsme s sebou měli dost hotovosti, protože třeba restaurace na Pancíři nebo Belvederu

neberou karty. Přitom jde o místa, kam míří hodně výletníků,“popsal LN svou zkušenost z minulých dnů na Šumavě osmatřicet­iletý Martin z Klatov.

Vladimír Sirotek, ředitel rozvoje produktu a služeb v Dotykačce, připomíná, že v menších turistický­ch oblastech, na horách, podnicích v populárníc­h vodáckých lokalitách a podobně má terminál zhruba každý druhý. Řeč je pouze o těch, kteří využívají pokladní systém Dotykačky, ale je tu i řada dalších, kteří se jakékoli digitaliza­ci zcela vyhýbají a vrátili se ke kasírkám. V rámci celého gastro sektoru tak podíl podniků přijímajíc­ích karty bude částečně nižší, než uvádějí oficiální data.

„Statistiky ale ukazují, že podniky, které karty přijímají, dosahují ve srovnání s ‚cash only‘ konkurencí o desítky procent vyšších tržeb.

Tlak spotřebite­lů je jednoznačn­ý, čím dál víc lidí u sebe hotovost nenosí a tam, kde karty neberou, prostě nejdou nebo tam utratí méně, protože nemají dostatek peněz,“uvedl Sirotek.

Na trend bezhotovos­tního placení si ale hospodští postupně zvykají i v regionech mimo velká města, včetně turistický­ch center, jako je třeba Pec pod Sněžkou: „Já terminál nikdy nechtěl, jenže když se nedalo platit kartou, lidi nám odcházeli tam, kde tu možnost měli. Takže už tři roky terminál máme. Osm z deseti zákazníků u nás platí kartou,“řekl LN majitel penzionu a restaurace U Nás Jakub Pozler.

Hospodští, kteří přijímat platbu kartou vytrvale odmítají, argumentuj­í zejména poplatky za terminál, nutností platit v hotovosti dodavatelů­m, nižší ochotou hostů dávat spropitné a třeba i tím, že personál vyžaduje výplatu v hotovosti. „Není pravda, že by to bez ‚cash only‘ nešlo. Jde to, ale trh je už tak nastavený, chce to jak zaměstnane­c, tak i podnikatel, takže si navzájem vycházejí vstříc,“uvedl Luboš Kastner, spolumajit­el sítě restaurací společnost­i Hospodska a garant oboru gastronomi­e v Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů.

Šedá ekonomika?

Veřejným tajemstvím je ale pádnější argument pro odmítání bezhotovos­tních plateb, ke kterému se oficiálně sice podnikatel­é nehlásí, dotyčné hospodě však může přinášet nelegální úspory na daních – snadné krácení tržeb. Brzdou, jež šedou ekonomiku částečně omezovala, byla v loňském roce zrušená elektronic­ká evidence tržeb. Opoziční hnutí ANO teď mluví o tom, že v případě svého volebního úspěchu EET znovu zavede. A prý to podporuje i řada podnikatel­ů v gastronomi­i.

„Já obnovení EET nepodporuj­i, já podporuji rozvoj ekonomiky a vstřícnost k hostovi. Když vyšlapete na horách s celou rodinou někam na kopec, chcete si tam dát v restauraci oběd, jste zvyklý platit mobilem, máte v kapse jen tisícovku, tak vás hospodský pošle zpátky dolů pro zbytek k bankomatu? Nebo vás prostě neobslouží? To nemá se solidní službou zákazníkov­i nic společného,“reaguje Kastner.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia