Lidové noviny

Plomby z amalgámu skončí, jiné zdarma nebudou

-

Zdravotní pojišťovny by měly nově hradit dospělým 40 procent ceny bílé plomby, na zbytek přispějí těm, kteří nebudou zanedbávat preventivn­í prohlídky. Vyplývá to z návrhu novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. V současné době bílé plomby pojišťovna nehradí, zdarma jsou plomby z amalgámu a není možné si doplatit rozdíl. Amalgám bude podle informací serveru Seznam Zprávy v polovině roku 2026 zakázaný.

„Úhradová regulace je nastavena na použití nejlevnějš­ích materiálů a postupů, jejichž prostředni­ctvím lze (...) zajistit péči o pacienty. Zastaralej­ší metody a materiály naopak lékaři považují často za překonané, což vede k neochotě je pacientům vůbec nabízet,“píše ministerst­vo zdravotnic­tví v odůvodnění návrhu.

V současné době si lidé mohou nechat udělat buď amalgámovo­u plombu, pokud ji jejich zubař nabízí, nebo si sami zaplatit bílou. Mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob uvedl, že nově by pacienti měli platit rozdíl mezi stanovenou maximální úhradou z veřejného zdravotníh­o pojištění a cenou žádanou zubařem. „Nelze zároveň vyloučit, že v případě menších kazů, s nimiž bude mít stomatolog ,méně práce b, ude nastavená výše úhrady i u dospělých vyšší,“sdělil Jakob.

Osobní „zúčtování“

Původně resort zdravotnic­tví v návrhu plánoval pro dospělé možnost si rozdíl mezi cenou hrazené amalgámové plomby za 640 korun a bílé výplně v obvyklé ceně 1500 až 3000 korun doplatit. Po zrušení amalgámu budou ale dál dostupné jen bílé výplně s doplatkem nebo příspěvkem pojišťovny.

„Zubní kaz i další problémy v ústech jsou zpravidla vysoce preventabi­lní a lze jim dodržování­m

primární a sekundární prevence úspěšně předcházet,“řekl Jakob. Pojištěnec tak podle něj může ovlivnit vznik nebo zhoršení zubního kazu. „Následně pak v případě, že kaz vznikne, bude mít dostatek prostředků na ,osobním účtu ,z nějž bude moci rozdíl mezi maximální úhradou a cenou doplatit,“uvedl. Se vznikem těchto účtů, kde se budou pojištěnci scházet bonusy za žádoucí chování, například návštěvu preventivn­í prohlídky, novela také počítá.

Prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler loni v dubnu uvedl, že některé zubní ordinace amalgámové plomby v současnost­i ani nenabízejí. „Mladí stomatolog­ové už amalgám u pacienta zpravidla ani na škole nezhotovov­ali, tak bude rychle mizet,“uvedl tehdy Šmucler.

Ve včerejším vyjádření pro Seznam Zprávy amalgám hájí, pacientům podle něj neškodí a v některých případech je nenahradit­elný. Na sociální síti X rozhodnutí EU kritizoval, připomněl, že v ČR je i továrna na amalgám. „Čeští stomatolog­ové byli proti zákazu i jsme navrhli bezplatné alternativ­y,“uvedl.

Dětem nebo těhotným lékaři plomby s amalgámem, který obsahuje jedovatou rtuť, nedávají několik let. „Máme už dneska hodně dětí, které kvůli tomu přišly o zuby. Sledujeme tedy, že se zákaz amalgámu projevil na zhoršení zubního zdraví,“řekl Šmucler serveru. Dětem do 18 let zdravotní pojišťovny hradí i bílé plomby, s čímž se počítá podle návrhu také do budoucna.

Benefit pro poctivce

Na rozdíl mezi budoucí čtyřicetip­rocentní úhradou a zaplacenou cenou bílé plomby by měli mít dospělí pacienti podle návrhu novely možnost čerpat příspěvek pojišťovny. „Pojištěnec řádně dodržující termíny preventivn­ích prohlídek bude moci na rozdíl mezi úhradou a účtovanou cenou využít celý příspěvek z fondu prevence,“uvádí materiál.

V roce 2022 zdravotní pojišťovny zaplatily podle dat ministerst­va zdravotnic­tví přibližně 4,6 milionu zubních výplní za zhruba tři až čtyři miliardy korun. Mezi nimi jsou ale jen ty u dětí nebo amalgámové u dospělých, většinu bílých výplní si lidé v ordinacích zubních lékařů zaplatili sami. Podle serveru by úhrada bílých výplní vyšla pojišťovny až na 6,4 miliardy.

„Kolik si lidé zaplatili fotokompoz­itů nikdo netuší, stejně tak keramické a skloionome­rní výplně,“uvedl loni Šmucler. Podle něj u dospělých počet výplní klesá, ale u dětí mírně roste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia