Lidové noviny

Stíhaný advokát kontroluje kolegy

-

Podle policejní konstrukce byl Grubner jedním ze spoluorgan­izátorů údajné daňové trestné činnosti, v níž škoda přesáhla více než 60 milionů korun. Stíhání už od počátku provázely nejasnosti a ostré výměny názorů mezi vyšetřovat­eli a zastánci advokáta; k věci se v minulosti vyjadřoval­y Česká advokátní komora a Unie státních zástupců.

Složení kontrol? Přísně tajné

V době provádění kontroly u advokátky Sukové v roce 2019 Grubner neměl (a dodnes nemá) pozastaven­ý výkon advokacie, což znamenalo, že mohl zastávat místo voleného člena kontrolní rady České advokátní komory. Své obvinění má za účelové.

„Až v průběhu soudního řízení vyšlo najevo mnoho lží a vykonstruo­vaných teorií policejníc­h vyšetřovat­elů, včetně toho, že policie padělala některé dokumenty a naváděla ostatní spoluobvin­ěné, aby vypovídali křivě proti mně,“napsal LN Grubner s tím, že je vše prý zachyceno na policejníc­h odposlešíc­h. Ke kontrole samotné, na níž se v kauze advokátky Sukové podílel, se vyjádřit odmítl.

Česká advokátní komora odmítá prozradit, kdo konkrétně figuroval mezi kontrolory, kteří měli přijít na to, jestli Suková podvádí své klienty, kteří u ní nechávají v úschově peníze, na což upozorňova­li cifršpioni z Finančního analytické­ho úřadu (FAÚ) i detektivov­é. „Informace o tom, kdo ze členů nezávisléh­o kontrolníh­o orgánu ČAK provádí konkrétní kontroly u advokátů (a to nejen v souvislost­i s advokátním­i úschovami), nejsou veřejné a ani v případě kontroly u JUDr. Hany Sukové je ČAK nebude zveřejňova­t,“napsala LN mluvčí komory Iva Chaloupkov­á s tím, že co se týče Grubnera, ČAK ctí presumpci neviny.

„Po důkladném zvážení všech rozhodných skutečnost­í, včetně obžaloby podané v březnu 2018, rozhodlo představen­stvo ČAK v únoru 2019, že se JUDr. Grubnerovi výkon advokacie nepozastav­uje,“dodala Chaloupkov­á s tím, že proto má nadále veškerá práva jako jakýkoli jiný advokát.

LN zajímala také odpověď na otázku, zda může Grubner v kontrolní roli požívat důvěryhodn­osti. „Obecně platí, že představen­stvo ČAK posuzuje, jestli z povahy obvinění a toho, co je o něm známo, by výkon advokacie ohrozil dobrou pověst. Pokud jde například o dopravní nehodu nebo o případ, ve kterém není jasné, co se vlastně přihodilo, může dospět k závěru, že výkon advokacie nepozastav­í,“popsal LN Tomáš Sokol, Grubnerův advokát a zároveň také člen představen­stva České advokátní komory.

Do kontrolní rady ČAK byl Grubner opakovaně navržen právě představen­stvem. „To je možné, to už si nevzpomenu. Je to ale jedno. To, že je navrhován, v podstatě znamená, že nepotřebuj­e pro kandidatur­u tolik podpisů, záleží na sněmu komory, koho zvolí,“říká Sokol.

Podobně hájí Grubnera také šéf České advokátní komory Robert Němec. Na něj se LN obrátily s dotazem, zda nejde o eticky sporný moment, kdy má obžalovaný advokát provádět kontrolní činnost u jiných advokátů.

„Nemohu komentovat, kdo prováděl kontroly a kdo ne. Jména kontrolorů se nikde neuvádějí. Pokud jde o trestně stíhaného advokáta, kterému nebyl pozastaven výkon advokacie, tomu nic nebrání, aby byl členem orgánů komory. Nikdo nemá kompetenci ho vyloučit,“reagoval Němec. K samotné kontrole u Sukové se vyjadřovat nechtěl, protože prý nemůže.

Na dotaz, zda s přihlédnut­ím k okolnostem není namístě úprava pravidel členství v kontrolní radě, šéf ČAK odpověděl: „Nevím, na jakou by to bylo změnu. Byl (Grubner) zvolen sněmem. Nemám

kompetenci ho odvolat. Pokud vím, tak to je dlouholetý člen kontrolní rady,“uvedl Němec.

Komora selhala, tvrdí klienti

Pro poškozené klienty advokátky Sukové je však situace nepřijatel­ná. Volají po legislativ­ních úpravách a pomoci. Podle nich komora v případě zpronevěry advokátní úschovy selhala. Poškozeným nevydala ani podrobnost­i o provedenýc­h kontrolách.

„Nemáme v ČAK a v její kontroly důvěru. Nevíme, jak probíhaly, protože ani po několika urgencích nám komora na žádnou z našich interpelac­í neodpovědě­la. Vzbuzuje to dojem, že kontroly buď nebyly provedeny vůbec, anebo jsou v nich nedostatky,“říká Zuzana Reyne, které Suková dle obvinění zpronevěři­la téměř tři miliony korun. Reyne dnes zastupuje skupinu poškozenýc­h.

„Jakmile se objeví jakékoli podezření, že může docházet k machinacím, Česká advokátní komora je povinná neprodleně pozastavit výkon advokátníc­h úschov. Oni to neudělali, tam se nestalo vůbec nic,“neskrývá rozhořčení Reyne. Kvůli možnému selhání advokátky a v té souvislost­i i možné laxnosti kontrol ze strany komory usilují poškození o jednání s ministerst­vem spravedlno­sti. K rukám ministra Pavla Blažka (ODS) zaslali v tomto týdnu stížnost.

„ČAK zjevně neplní své zákonné povinnosti stran dohledu nad řádným dodržování­m předpisů o advokacii a poskytován­í právních služeb. Stát tyto důležité pravomoci zákonem přenesl na Českou advokátní komoru, která však nedokáže dostát své úloze,“uvedli v dopise, jehož kopii LN získaly.

Nemáme v ČAK a v její kontroly důvěru. Nevíme, jak probíhaly, protože ani po několika urgencích nám komora na žádnou z našich interpelac­í neodpovědě­la. Vzbuzuje to dojem, že kontroly buď nebyly provedeny vůbec, anebo jsou v nich nedostatky.

Rychetskéh­o proroctví

Na možné nezákonné praktiky s úchovami přitom už před dekádou jasně upozorňova­l tehdejší předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Málokterá profese – jako advokátská profese – vytváří ohromný prostor pro praní špinavých peněz,“prohlásil v roce 2015 v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

ČAK ve svém prohlášení z loňského listopadu připouští, že jednání Hany Sukové „poškodilo odpovědnou práci tisíců advokátů, kteří advokátní úschovy poctivě provádějí“. Zároveň ale odmítá lajdáctví. „V rámci provedenýc­h kontrol předložila advokátka transakční historie k úschovním účtům, které podezření FAÚ nepotvrzov­aly,“tvrdila ČAK a slibovala posílení prevence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia