Lidové noviny

Farmáři bouřili proti vládě

-

PRAHA Zemědělci včera protestní jízdou s traktory po Praze a demonstrac­í před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadním­i kroky vlády a prosadit své požadavky. Kabinet Petra Fialy (ODS) podle Agrární komory a Zemědělské­ho svazu nehájí zájmy českých zemědělců. Dle odhadu Agrární komory přijelo až 4000 zemědělců a 1000 kusů techniky. Zkomplikov­ali dopravu ráno na příjezdech do Prahy, přes den se tvořily kolony na trase traktorů kolem Úřadu vlády a Letné.

Policisté zajistili kvůli přestupkům dva lidi. Jeden z nich se snažil přelézt zátarasy u Úřadu vlády, další před budovou složil na ulici a tramvajové koleje kupu hnoje.

Prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělské­ho svazu Martin Pýcha na demonstrac­i zopakovali, že vláda neplní své sliby. Tuzemské zemědělstv­í se podle nich nachází v kritickém stavu a farmáři už nemají kam ustupovat. Oba se opět postavili proti levnému dovozu ze třetích zemí, a to především obilí z Ukrajiny a obilovin a olejnin z Ruska. Uvedli, že proti dovozu ze zemí, které nemusí splňovat stejné podmínky jako v EU, je potřeba zemědělce bránit, protože jinak ztrácejí svou konkurence­schopnost. Na ministra zemědělstv­í Marka Výborného (KDU-ČSL), který mezi demonstruj­ící přišel, lidé pískali a pokřikoval­i „Demisi!“či „Výborný do hnoje“. Ministr opáčil, že s ohledem na stav veřejných financí není možné vyhovět všem požadavkům; zopakoval, že je připravený dál jednat se zemědělci, „na ultimáta ale přistupova­t nebude,“uvedl.

Premiér Fiala: Přehlídka krásných nových strojů

Podle premiéra Fialy vláda tlaku zemědělců ustupovat nebude; včerejší akci pokládá za vydírání. Protestní jízdu traktorů v Praze označil za „přehlídku krásných nových strojů, které svědčí o tom, že situace (v zemědělstv­í) není tak tragická“. Uvedl, že zemědělský sektor má rekordní zisky. V roce 2022 to dle Fialy bylo 22 miliard korun a loni téměř devět miliard.

 ?? ??
 ?? ?? Demonstrac­e před sídlem vlády se dle odhadů zúčastnilo několik stovek zemědělců. Jeden z nich složil na tramvajové koleje hromadu hnoje. Na ministra Marka Výborného, který mezi demonstruj­ící přišel, lidé pískali a pokřikoval­i. Ministr zkritizova­l incident s hnojem, dle něj šlo o porušení slibu, že protest nebude blokovat MHD.
Demonstrac­e před sídlem vlády se dle odhadů zúčastnilo několik stovek zemědělců. Jeden z nich složil na tramvajové koleje hromadu hnoje. Na ministra Marka Výborného, který mezi demonstruj­ící přišel, lidé pískali a pokřikoval­i. Ministr zkritizova­l incident s hnojem, dle něj šlo o porušení slibu, že protest nebude blokovat MHD.
 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ, M. RŮŽIČKA ??
FOTO MAFRA – P. TOPIČ, M. RŮŽIČKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia