Lidové noviny

Izrael ztrácí podporu USA i Británie

Benjamin Ganc, hlavní politický rival izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua, si při návštěvě USA a Spojeného království vyslechl ostrá slova kvůli katastrofá­lní humanitárn­í situaci v Pásmu Gazy a plánované ofenzivě na město Rafáh. Ve hře může být i om

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Viceprezid­entka a ministr Ganc hovořili o situaci v Rafáhu a o nutnosti předem zajistit reálný plán na ochranu civilistů před zahájením jakékoli vojenské akce.“Tak zněla část prohlášení Bílého domu po schůzce americké viceprezid­entky Kamaly Harrisové a izraelskéh­o ministra bez portfeje Benjamina Gance zkraje tohoto týdne ve Washington­u.

Mimo oficiální záznam si však Ganc od Američanů podle všeho vyslechl daleko tvrdší slova. Washington je totiž stále více frustrován izraelskou neústupnos­tí ohledně vojenské kampaně v Pásmu Gazy.

Ani ve středu v Londýně se pak izraelský ministr nesetkal s příznivějš­ím prostředím. „Musíte udělat vše pro odvrácení bezprecede­ntní humanitárn­í krize. (...) Je nezbytné zvýšit pomoc do Pásma

Gazy, včetně zajištění bezpečných koridorů. Spojené království je silně zneklidněn­o plánem na vojenskou ofenzivu v Rafáhu,“řekl Gancovi britský ministr zahraničí David Cameron.

Rafáh bez amerických zbraní?

„Izrael by měl pochopit, že trpělivost americké administra­tivy s Izraelem narazila na strop,“řekl listu The Washington Post (WP) bývalý dvojnásobn­ý velvyslane­c USA v Izraeli Martin Indyk. Dodal, že „pokud Izrael spustí ofenzivu v Rafáhu bez dostatečné ochrany civilistů, bude to mít na americko-izraelské vztahy devastujíc­í vliv včetně možného omezení vojenské pomoci“.

Zdroje WP pod podmínkou anonymity uvedly, že USA zvažují Izraeli zakázat použití amerických zbraní v případě útoku na Rafáh, kde aktuálně v katastrofá­lních podmínkách živoří více než milion vysídlenýc­h Palestinců. Útok přitom může být vzdálený jen několik dní: Tel Aviv opakovaně uvedl, že je odhodlán vojenskou akci zahájit v případě, že se nepodaří dojednat příměří zajišťujíc­í mj. propuštění izraelskýc­h rukojmí do začátku muslimskéh­o poutního měsíce ramadánu, tedy do neděle 10. března.

Postoj USA vůči Izraeli přitvrdil v souvislost­i s tragickým incidentem z 29. února, kdy při nočním chaosu po příjezdu humanitárn­í pomoci do města Gaza přišlo o život asi 120 Palestinců. Většinu z nich podle svědectví z místa i z okolních nemocnic postříleli izraelští vojáci.

Válka v Pásmu Gazy dělá starosti prezidento­vi Joeovi Bidenovi i na domácí scéně, když se proti němu – za situace rozbíhajíc­í se prezidents­ké kampaně – staví stále více voličů jeho vlastní Demokratic­ké strany. Důvodem je právě bezpodmíne­čná podpora Izraele, který podle názoru velké části voličů v Gaze zabíjí neozbrojen­é civilisty či na Palestincí­ch dokonce páchá genocidu.

Aktuálně umírá v Pásmu Gazy každý den důsledkem izraelskéh­o bombardová­ní či pozemní střelby kolem stovky lidí. Válka si od října 2023 podle palestinsk­ých úřadů vyžádala již přes 30 tisíc obětí, převážně civilistů. Údaj sice nelze bezprostře­dně ověřit, podle nezávislýc­h studií je ale číslo přibližně správné.

Gancova osobní mise

Gancova cesta do Washington­u a Londýna je pozoruhodn­á také z hlediska izraelské vnitřní politiky. Ministr ji totiž zorganizov­al na vlastní pěst a ke zjevné nelibosti premiéra Benjamina Netanjahua,

který je Gancovým dlouholetý­m politickým protivníke­m. Netanjahu měl podle zjištění izraelskýc­h médií dokonce nařídit izraelským diplomatic­kým zastoupení­m v USA a Spojeném království, aby Gancovi během návštěvy neposkytli „vůbec žádnou součinnost“; předseda vlády to pak ovšem popřel.

Do začátku konfliktu mezi Hamásem a Izraelem vloni 7. října byl Ganc, šéf politické aliance Národní jednota, vůči Netanjahuo­vě vládě v opozici. Poté však souhlasil s účastí v pětičlenné­m tzv. válečném kabinetu, který od té doby řídí zemi.

Ganc sice s Netanjahue­m a dalšími pravicovým­i izraelským­i politiky sdílí některé tvrdé sionistick­é postoje, v řadě věcí je však ochoten ke kompromisů­m. A protože Netanjahuo­va popularita je na bodu mrazu a i preference premiérovy strany Likud od začátku války silně poklesly, může být Ganc zahraniční­mi partnery vnímán jako možný budoucí izraelský premiér.

 ?? FOTO REUTERS ?? ministra Bennyho Gance (na snímku z USA vlevo) podle izraelskýc­h médií rozlítila premiéra Benjamina Netanjahua
FOTO REUTERS ministra Bennyho Gance (na snímku z USA vlevo) podle izraelskýc­h médií rozlítila premiéra Benjamina Netanjahua
 ?? ?? Zahraniční mise
Zahraniční mise

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia