Lidové noviny

Míň zelené a běženců

Evropští lidovci podpořili šéfku Evropské komise

- Marek Hudema

Ano, můžete znovu kandidovat, ale s trochu jiným mandátem. Zhruba takový vzkaz poslal včerejší kongres Evropské lidové strany (EPP) současné šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, která chce být opět zvolena do čela Komise. K tomu potřebuje po eurovolbác­h podporu evropských lidovců, kteří budou zřejmě nejsilnějš­í stranou v příštím Evropském parlamentu.

Ursula von der Leyenová je na jednu stranu pro lidovce jasnou volbou. Sama je z německé CDU, která je součástí panevropsk­é EPP, byla i do současné Komise nominovaná za lidovce, kteří na oplátku tradičně přepustili socialistů­m místo šéfa Evropského parlamentu – a byla tam v mnoha ohledech úspěšná. Von der Leyenová úspěšně podpořila Ukrajinu v odporu proti ruské agresi a zvládla i pandemii covidu-19, dělala víceméně liberální ekonomicko­u politiku a stála za Green Dealem, který tehdy lidovci hlasitě podporoval­i.

Jenže časy se mění. Části lidovců, a jde skoro o jednu pětinu, se zdá nyní von der Leyenová moc liberální – a vadí jim právě Green Deal. Od von der Leyenové teď chtějí něco jiného. V předvolebn­ím programu, který by měla do určité míry také prosazovat, tvrdí, že k ochraně klimatu je třeba přistupova­t víc než dosud s ohledem na konkurence­schopnost průmyslu a zemědělstv­í. Spíš než zakazovat jako dosud se má prý pozitivně motivovat. Tedy jde o důraz na průmyslovo­u politiku neboli plánování, státní podpory a dotace. Navíc lidovci chtějí v některých případech zavedení přistěhova­leckých kvót a to, aby žadatelé o azyl čekali na jeho vyřízení mimo Evropu.

Lidovci se tím snaží přetáhnout před eurovolbam­i voliče pravicověj­ším či krajně pravicovým stranám tím, že v mírnější podobě převezmou část jejich agendy a budou s nimi případně spolupraco­vat. Je však otázkou, zda se to podaří. Zdá se, že na národních úrovních na to voliči až tak neslyší a hlasují pro extremisty zastávajíc­í tvrdší stanoviska. Proč jít totiž za kováříčkem, když mohu jít ke kováři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia