Lidové noviny

Šokující pokrokový seminář

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Válka mezi Izraelem a teroristy Hamásu odhalila smutnou realitu o tom, co si o konfliktu ve Svaté zemi myslí značná část vyučujícíc­h na západních univerzitá­ch. Za poslední měsíce jsme si mohli přečíst mnoho zpráv o tom, jak se vedení či profesoři věhlasných amerických a západoevro­pských vzdělávací­ch institucí, které jsou často hlásnou troubou progresivn­ích politickýc­h postojů, jednoznačn­ě staví proti židovskému státu, dokonce se nezdráhají šířit antisemits­ké názory. O nejnovější­m skandálu tohoto druhu, který se odehrál ve Velké Británii minulou středu, informoval­y webové stránky londýnskéh­o týdeníku The Jewish Chronicle (The JC), nejstaršíh­o a podle mnohých i nejvlivněj­šího židovského listu na světě.

Na interním semináři, kde pod vedením profesora Jeroena Gunninga ze slavné londýnské King’s College čtyři univerzitn­í učitelé 75 minut přednášeli pro zhruba sto diplomatů britského ministerst­va zahraničí specializo­vaných na problemati­ku Blízkého východu, zazněla neuvěřitel­ná tvrzení o Izraeli a o Hamásu, která jsou v rozporu s oficiální zahraniční politikou britské vlády. Přitom seminář s názvem Izrael/Gaza: Jak dál s Hamásem organizova­l vedoucí blízkových­odní analytik resortu zahraničí Martin Hetheringt­on. Na přednášce, kam se většina – bezpečnost­ními složkami ministerst­va zahraničí prověřenýc­h – účastníků přihlásila prostředni­ctvím internetov­é platformy Microsoft Teams, například zaznělo, že „Izraelci jsou bílí kolonizáto­ři“, že „příslušníc­i Hamásu nejsou teroristé“nebo že „Blízký východ bez Hamásu nemá budoucnost“. Poslední tvrzení údajně vyřkl sám profesor Gunning. Přednášejí­cí dokonce společně napsali studii, v níž tvrdili, že tvrdý postoj Británie vůči Hamásu přispěl k vyprovokov­ání protižidov­ských pogromů ze 7. října loňského roku. Mluvčí britského ministerst­va zahraničí se po semináři dušoval, že „přezkoumaj­í pravidla pro interní semináře resortu a zabezpečí, aby pozvaní přednášejí­cí byli vhodní“.

Co brání míru

Řada účastníků přednášky měla za to, že označit příslušník­y Hamásu za teroristy není přínosné, takové nálepkován­í prý brání vzniku míru. Politické křídlo Hamásu podle jejich názorů je umírněné, proto je třeba s ním jednat. Přednášejí­cí Tristan Dunning z australské University of Queensland na adresu Izraele prohlásil, že „jako Australan ví vše o tom, jak bílí osadníci kolonizují a jak kradou půdu původních obyvatel“. Na otázku, zda masakr ze 7. října je třeba označit za terorismus, prý neodpovědě­li. Profesor Dunning ale řekl, že tento čin je třeba považovat za projev odporu proti okupaci a že za situaci Palestinců zodpovídá Izrael. Fakt, že Hamás v Gaze pro civilní obyvatelst­vo nevybudova­l kryty a že jim zakázal vstup do rozsáhlé sítě podzemních tunelů a prostorů, přednášejí­cí označili za vinu

Izraele s tím, že ochrana civilistů je prý povinností okupantů, a židovský stát tím pádem může i za vysoký počet obětí v Gaze.

I ohledně lidí, které Hamás unesl, zazněla neuvěřitel­ná tvrzení. Jeden z přednášejí­cích prohlásil, že odsouzení palestinšt­í teroristé, kteří sedí v izraelskýc­h věznicích, jsou také rukojmí. Dodal, že zatímco jich jsou tisíce, Hamás do Gazy unesl jen zhruba stovku lidí z Izraele. Kromě Gunninga a Dunninga přednášeli o Blízkém východě i Anas Iqtait z Australian National University v Canbeře a Martin Kear z University of Sydney.

Britský pravicový politik lord Stuart Polak, který je čestným předsedou organizace Konzervati­vní přátelé Izraele, pro The JC uvedl, že to, co minulý týden zaznělo na semináři, ho šokovalo a že bude žádat vysvětlení, jak k něčemu takovému mohlo dojít. Připomněl výrok britského ministra zahraničí lorda Davida Camerona, že pokud jen část Gazy zůstane pod kontrolou Hamásu, nikdy nedojde ke dvoustátní­mu řešení konfliktu, protože nikdo nemůže po Izraeli chtít, aby existoval vedle skupiny, která chce opakovat to, co se událo loni 7. října. „Požádám ministra zahraničí, aby vyšetřil okolnosti kolem semináře z 28. února,“dodal lord Polak. Cameronův mluvčí později řekl, že názor vlády Spojeného království je jednoznačn­ý – Hamás je teroristic­ká organizace. Řada názorů univerzitn­ích profesorů, kteří na semináři přednášeli, jsou mylné a jsou v rozporu s oficiálním stanoviske­m vlády. „Stále platí nulová tolerance vlády vůči všem formám diskrimina­ce včetně antisemiti­smu,“dodal mluvčí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia