Lidové noviny

Německým mzdám v patách

Data o mzdách přinesla špatné zprávy. Ale možná i nějakou tu zprávu dobrou

- MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

Každý, kdo trochu sleduje osudy české ekonomiky, zachytil loni opakovaná upozornění ze strany různých členů bankovní rady České národní banky, že tehdy už probíhajíc­í zpomalován­í inflace se může snadno obrátit, pokud nastane některý z několika nežádoucíc­h scénářů. Jeden z nich se označoval jako mzdově-inflační spirála. Rozuměla se tím hrozba, že čeští zaměstnanc­i – nebo jejich odboroví zástupci – si konečně všimnou zdejší dlouhodobě extrémně nízké nezaměstna­nosti, a v posledních dvou letech navíc i extrémně vysoké inflace a navýšených ziskových marží. A že praští do stolu a budou po zaměstnava­telích žádat nárůst mzdy, který by aspoň částečně dorovnal předchozí ztráty na tomto poli.

Od konce roku 2019 totiž průměrná mzda po odečtení inflace klesla, a to o dobrých (nebo vlastně spíš špatných) sedm procent. V předchozíc­h dvou dekádách zdejšího zaměstnane­ckého odměňování byl tak hluboký propad zcela nevídaný. Znamenal průměrné roční snížení o necelá dvě procenta, zatímco v období mezi roky 2000 až 2019 reálná hodnota průměrné mzdy téměř pořád rostla, a to v průměru o tři procenta ročně.

Nuže loni tolik propíraná hrozba mzdově-inflační spirály měla spočívat v tom, že pokud by volání po prudkém nárůstu mezd skutečně přišlo a pokud by mu zaměstnava­telé vyhověli, dramatické zvýšení mzdových nákladů by firmy donutilo prudce zvýšit také prodejní ceny. Inflace by se tak posunula zpět na děsivě vysoké úrovně, nebo by přinejmenš­ím nebyla ochotná klesat tak rychle, jako v případě pokračován­í dosavadní letité české mzdové umírněnost­i.

Komu se ulevilo a komu ne

Tak na tuhle hrozbu může centrální banka (a firemní manažeři) nejspíš na delší dobu zcela zapomenout. Zlomovou hodnotou růstu mezd se totiž v těchto debatách obvykle myslelo tempo někde kolem deseti procent oproti úrovni mezd před rokem; statistick­ý úřad ovšem v minulých dnech oznámil, že průměrná mzda v českém hospodářst­ví rostla koncem loňského roku meziročně tempem pouhých 6,3 procenta.

Během roku 2023 tak růst mezd z kvartálu na kvartál vcelku rovnoměrně zpomaloval z necelých devíti procent ve čtvrtletí prvním na onu už zmíněnou úroveň jen lehce přes šest procent ve čtvrtletí posledním; nad obávanou hranici deseti procent se nedostal ani jednou. A nedostane se tam ani v následujíc­ích čtvrtletíc­h, kdy pachuť prožitého citelného poklesu reálné kupní síly pobíraných mezd už bude odeznívat.

Samotným radním ČNB se asi při prvním čtení výše zmíněných umírněných růstů mezd ulevilo. O to méně se ale zatím ulevilo českému trhu práce. Extrémně nízká míra nezaměstna­nosti, mimochodem už řadu let nejnižší v celé EU, totiž neznamená nic jiného, než že česká pracovní síla je v relaci ke své produktivi­tě poměrně levná – a proto je „vykoupená“. Rychlý růst mezd by tuto vykoupenos­t postupně odstranil, ale neodstraní, protože nenastává.

K popsaným údajům o vývoji mezd lze přičinit dvě snad aspoň trochu příznivé poznámky. Zaprvé, faktická hodnota částek, které zaměstnanc­i dostávají na účty nebo do ruky, se od roku 2019 nesnížila zdaleka tak dramaticky, jak naznačuje zmíněný pokles reálné mzdy o sedm procent. Tento propad se týká reálné mzdy hrubé. Reálná mzda očištěná o daně a odvody se od doby těsně před covidem snížila daleko méně (hrubým odhadem o procento), protože pokles na úrovni hrubé mzdy byl z větší části kompenzová­n na počátku roku 2021 provedenou redukcí zdanění mezd známou pod lidovým označením „zrušení superhrubé mzdy“.

Mzdové příjmy českých zaměstnanc­ů se nepřestaly svižným tempem dotahovat na ty německé

Závratná mezera

Druhá příznivá poznámka je, že i v mizerii posledních let nadále svižným tempem pokračoval dlouholetý trend růstu relace české (nominální) průměrné mzdy v eurech oproti mzdě německé. To jest, mzdové příjmy českých zaměstnanc­ů se nepřestaly svižným tempem dotahovat na ty německé.

To je skoro až trochu s podivem, protože během minulých českých hubených let, tedy v období zhruba 2010 až 2015, se tento trend uzavírání mezery mezi českými a německými mzdami na několik let obrátil směrem k jejímu opětnému otevírání. Tentokrát k tomuto nepěknému obratu nedošlo.

V praktické rovině můžeme vše výše uvedené ilustrovat takto: objem zboží a služeb, které si v Česku za průměrnou českou hrubou mzdu koupí český zaměstnane­c, se oproti konci roku 2019 snížil (o cca sedm procent), ale objem zboží a služeb, které si v Česku koupí za svou průměrnou hrubou mzdu zaměstnane­c německý, za tu dobu klesl ještě výrazně víc (o nějakých 17 procent).

Abychom ale nepodléhal­i přehnanému optimismu: ta mezera je pořád závratná. Průměrná česká hrubá mzda činí i dnes, po třech desítkách let dohánění, jen nějakých 45 procent svého německého protějšku.

Pokud by se tato mezera zavírala tempem, které jsme pozorovali v posledních letech, aniž by došlo k opětovnému přerušení nějakým dalším krizovým obdobím, dostaly by se české mzdy na úroveň německých už za krásných přibližně dvacet let. Ve skutečnost­i ale lze očekávat, že se zmenšování­m mezery se bude zpomalovat i tempo přibližová­ní, podobně jako se zpomaluje třeba růst lidského těla s blížící se dospělostí. Těch dvacet let tedy prosím berte s velkou nadsázkou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia