Lidové noviny

Fiala ranařem

Jak válka zrušila česko-slovenský nadstandar­d

- Zbyněk Petráček

Jsou česko-slovenské vztahy nadstandar­dní? Jistěže ano, řekne skoro každý i třicet let po rozpadu Českoslove­nska. Jenže právě proto, že jsou nadstandar­dní, působí třeskutě i zdánlivý detail z této středy. Premiér Fiala zrušil společná zasedání české a slovenské vlády. Ministři se budou setkávat jen pracovně. Proč?

Rychlá mediální odpověď zní, že Robert Fico otočil na východ. Že jeho vláda je pro vztah k válce na Ukrajině – jak se módně říká – toxická. Na tom něco je. To její premiér obvinil EU, že podporuje vzájemné zabíjení Slovanů (jako by tam nevtrhla ruská armáda). To její ministr zahraničí Blanár jednal s ruským šéfdiploma­tem Lavrovem. Ale to by ještě nemuselo vést k bouchnutí pěstí. Orbánovo Maďarsko provádí podobnou politiku. A odlišné postoje k Ukrajině rozkližují i vztah zakládajíc­í „lokomotivy“EU, Francie a Německa.

I tyto rozpory lze společně probrat. Fiala by se mohl Fica zeptat, proč hájí suverenitu slovenské politiky, když té ukrajinské suverenitu (suverénní rozhodnutí ve věci spojenecký­ch svazků) upírá. Nebo, když tolik hovoří o míru na Ukrajině, zda by nejsnáze nenastal zastavením ruské invaze.

Jsou tu i střípky odpovědí lidí „od zdroje“. Ptáte se, proč bytostně neranařský politik Fiala ve středu praštil pěstí do stolu a řekl „ne“? Fiala, jenž hájil visegrádsk­ou spolupráci, ač ji mnozí zpochybňov­ali? Dospěl prý k závěru, že Fico už není důvěryhodn­ým spojencem. Třeba když „vyslepičil“, o čem jednaly západní země v Paříži. (O možné účasti vojáků zemí NATO na Ukrajině, jak to pak veřejně přednesl Macron.) Dospěl k názoru, že Fico je těžší případ než Orbán, a rozhodl se česko-slovenský mezivládní nadstandar­d zrušit.

Je to dobře, či špatně? Podle webových anket tutově dobře. Ale člověk si stejně říká, že měli možná brzdit koně. Válka na Ukrajině mění stereotypy, teď mezi Francií a Německem. Možná zažijeme takových překvapení víc. Musíme bouchat do stolu při prvním, které se nás dotýká?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia