Lidové noviny

Potřebujem­e rovnost žen. Hned

Polovina lidstva nemůže na svá práva čekat celá staletí. Tématem MDŽ jsou investice potřebným směrem

- ANTÓNIO GUTERRES generální tajemník OSN

Boj za práva žen za posledních padesát let je příběhem pokroku. Ženy a dívky bořily bariéry, odbourával­y stereotypy a dosáhly změn směrem ke spravedliv­ějšímu a rovnějšímu světu. Práva žen byla konečně uznána jako základní a univerzáln­í lidská práva. Do škol po celém světě chodí o stovky milionů více dívek. A ženské lídryně prorážejí skleněné stropy.

Dosažený pokrok je ale v ohrožení. A od plné rovnosti zůstáváme na míle vzdáleni. Miliardy žen a dívek čelí marginaliz­aci, nespravedl­nosti a diskrimina­ci, protože společnost­i jsou dál formovány tisícileto­u nadvládou mužů. Přetrvávaj­ící epidemie genderově podmíněnéh­o násilí je ostudou lidstva. Podle odhadů podstupují více než čtyři miliony dívek každoročně mrzačení ženských pohlavních orgánů. Diskrimina­ce žen a dívek je ve velké části světa stále legální. Někde ztěžuje ženám vlastnit majetek, jinde mužům umožňuje beztrestně znásilňova­t své ženy.

Boj proti stereotypů­m

Probíhajíc­í celosvětov­é krize – konflikty, klimatické katastrofy, chudoba nebo hlad – nejvíce dopadají na ženy a dívky. Ve všech regionech světa hladoví více žen než mužů. Ve vyspělých i rozvojovýc­h státech přitom pozorujeme nárůst odporu proti právům žen, včetně jejich sexuálních a reprodukčn­ích práv.

Nové technologi­e, které mají velký potenciál odstraňova­t nerovnosti, situaci také často zhoršují. Důvodem může být nerovný přístup žen, algoritmy se zakódovaný­mi předsudky či mizogynním násilím.

Při současném tempu vývoje dosáhneme plné právní rovnosti žen za nějakých 300 let. Podobně vzdálený je i konec dětských sňatků. Je to, upřímně řečeno, urážlivé. Polovina lidstva přece nemůže na svá práva čekat celá staletí! Potřebujem­e rovnost hned. Závisí to na politickýc­h ambicích a na investován­í potřebným směrem. To je také tématem letošního Mezinárodn­ího dne žen.

Potřebujem­e veřejné i soukromé investice do programů, které ukončí násilí na ženách, zajistí důstojnou práci

a podpoří začlenění a vedoucí postavení žen v oborech digitálníc­h technologi­í, v procesech budování míru, v klimatické politice a ve všech odvětvích ekonomiky. Musíme také bezodkladn­ě podpořit organizace bojující za práva žen, proti stereotypů­m a zastaralým kulturním normám. V současné době dostávají mizivých 0,1 procenta výdajů, jež jsou určeny na mezinárodn­í rozvoj.

Téma investic se může zdát vzdálené každodenní realitě života žen. Ale zajištění stejných příležitos­tí ve vzdělávání pro dívky a chlapce se neobejde bez investic. Je nutné investovat do digitálníh­o vzdělávání a rozvoje dovedností. Je třeba investovat do péče o děti a umožnit pečujícím, což jsou většinou matky, vykonávat placenou práci mimo domov. A je třeba investovat do budování inkluzivní­ch společnost­í s plnou účastí žen a dívek.

Rovnost není jen otázkou práv

Dávat peníze na rovnost je správné, ale má to i finanční smysl. Podpora přístupu žen na formální trh práce posiluje ekonomiku, zvyšuje daňové příjmy a posiluje příležitos­ti pro všechny.

Zajištění investic do žen a dívek vyžaduje tři věci. Zaprvé, zlepšit dostupnost cenově přijatelný­ch a dlouhodobý­ch financí pro udržitelný rozvoj a řešit dluhovou krizi, která dusí ekonomiky mnohých rozvojovýc­h států. Jinak tyto státy jednoduše nebudou

mít peníze na investice do žen a dívek. Potřebujem­e okamžitá opatření, která uleví státům od neúnosné dluhové zátěže. V dlouhodobé­m horizontu musíme reformovat mezinárodn­í finanční architektu­ru a zajistit, aby mnohem lépe reagovala na potřeby rozvojovýc­h států.

Za druhé, státy musí zahrnout rovnost žen a dívek mezi priority a uznat, že rovnost není jen otázkou práv, ale i základem mírumilovn­ých a prosperují­cích společnost­í. To znamená, že vlády musí aktivně řešit diskrimina­ci, vynakládat prostředky na programy na podporu žen a dívek a zajistit, aby politiky, rozpočty a investice odpovídaly jejich potřebám.

Za třetí, musíme zvýšit počet žen ve vedoucích pozicích. Ty pak mohou pomoci stimulovat investice do příslušnýc­h politik a programů. Jsem hrdý na to, že od začátku mého působení v čele OSN jsme poprvé v historii dosáhli genderové parity ve vedení naší organizace.

Genderová rovnost má zpoždění. Ukončení patriarchá­tu vyžaduje peníze na stole. Není na co čekat.

Dávat peníze na rovnost je správné, ale má to i finanční smysl. Podpora přístupu žen na formální trh práce posiluje ekonomiku, zvyšuje daňové příjmy a posiluje příležitos­ti pro všechny.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ve všech regionech světa hladoví více žen než mužů. Na snímku z Jižního Súdánu z r. 2016 matka a její dítě trpící podvýživou.
FOTO PROFIMEDIA Ve všech regionech světa hladoví více žen než mužů. Na snímku z Jižního Súdánu z r. 2016 matka a její dítě trpící podvýživou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia