Lidové noviny

Čtyři pohádky o energetice

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN Autor je předseda správní rady IPPS

Veškeré nejdůležit­ější ekonomické zprávy se nyní týkají energetiky. Zároveň jsou tak trochu pohádkovéh­o charakteru: plné iluzí, mýtů a předstírán­í.

První pohádka se týká toho, že tady probíhá soutěž na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech nebo že brzy proběhne vyhodnocen­í nabídek na čtyři jaderné bloky, dva v Dukovanech a dva v Temelíně. Reaktor či reaktory se časem asi stavět budou, ale po nedávné návštěvě francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona v Praze je asi na čase přestat si nalhávat, že se tu bude odehrávat nějaký výběr nebo soutěž.

S Francií, nebo vůbec

Svědčí o tom několik indicií. Během Macronovy návštěvy bylo oznámeno, že obohacován­í uranu pro Dukovany bude zajišťovat francouzsk­á společnost Orano, která nahradí ruskou firmu Tvel.

Další indicie jsou posty českých představit­elů na sociálních sítích, které připomínaj­í budovatels­ké slogany. Premiér Petr Fiala (ODS): „Dostatek energie za přijatelné ceny občanům i firmám dokážeme zajistit jen pomocí jádra. Spoluprací s Francií můžeme vývoj inovací v jaderné energetice zlepšit tak, aby se Česko co nejvíce přiblížilo energetick­é soběstačno­sti. Děláme, co je třeba.“

Ministr průmyslu Jozef Síkela: „Dnešek potvrdil, že Francie a Česko tvoří silný tandem, který obrovsky přispívá k rozvoji jádra v Evropě a zajištění rovných podmínek pro jeho rozvoj.“I kdyby v nejbližšíc­h týdnech proběhla

třeba návštěva jihokorejs­kého prezidenta v Praze, podobně bombastick­á prohlášení vrcholných představit­elů pro změnu na adresu Jižní Koreje si lze představit jen těžko.

Dalším faktorem je, že Francie prostě má a bude mít vliv na byrokratic­ké procesy v Evropě. Na složité a poměrně chaotické české nápady (notifikaci na jeden reaktor má asi brzy „překrýt“notifikace na čtyři reaktory najednou) se úředníci v Bruselu moc nadšeně tvářit nebudou.

Takže LN predikují, že reaktor či reaktory budou stavět Francouzi, a to na základě přímé mezivládní dohody. ČEZ a francouzsk­á EDF budou mít smlouvy s vládami. Na základě podobné mezivládní dohody má koneckonců stavět Westinghou­se v Polsku a je běžné takto nakupovat komplexní zbraňové systémy.

Proti tomu stojí už jen varianta, že se stavět nebude vůbec. Nebo že se stavba někdy v budoucnu zastaví či přeruší z důvodu nedostatku financí.

Pletichy kolem ČEZ...

Další pohádka spočívá v tom, že výstavbu reaktorů může realizovat firma ČEZ v nynější podobě, s minoritním­i akcionáři. Vzpomínáte ještě, jak přípravu zestátnění ČEZ ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prozradil a pak odvolal? Samozřejmě, že to vláda chystá, ale do voleb už má dost málo času. Jiná věc je, že to připravuje neprůhledn­ým a pletichářs­kým způsobem.

Nejprve visí více než rok ve sněmovně návrh zákona o přeměnách, který by vládě umožnil rozdělit firmu de facto bez souhlasu minoritníc­h akcionářů. Náhle byl ten návrh zase zrušen. Důvodem

bylo zneklidňov­at investory a držet cenu akcií dole.

Téže věci má sloužit i mimořádná daň z neočekávan­ých zisků (tzv. windfall tax), z níž se stala daň perzekvují­cí a diskriminu­jící jednu firmu a její akcionáře. Daň z mimořádnýc­h zisků vláda chce, aby ČEZ – pouze ČEZ – platil tuto daň i nadále, i když už jeho zisky dávno nejsou mimořádné.

... připomínaj­í minulý režim

Obojí lze nazvat komunistic­kou diskrimina­ční praktikou. Zvláštní pravidla cílená na jednu firmu a jednoho člověka bývala doménou bezpráví minulého režimu. U nás to řídí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), takže pohádkou je i to, že ODS je ještě pravicová strana.

Dodejme, že mezi desetitisí­ci akcionářů ČEZ jsou většinou lidé ze střední třídy, kteří sem vložili rodinné úspory a v minulosti volili ODS. Možná si vláda měla nechat vysvětlit právě od prezidenta Macrona, jak se zestátňuje společnost EDF na základě obecných a transparen­tních pravidel.

Tykač nevydírá. Podniká

Poslední pohádka spočívá v tom, že miliardář Pavel Tykač blafuje v tom, že na jaře příštího roku jeho firmy vypnou uhelné elektrárny Počerady a Chvaletice a zastaví těžbu v dolech Vršany a ČSA. Není to tak, že Tykač stát „vydírá“, jak například ve svém televizním pořadu řekl moderátor Václav Moravec. Po českém státu Tykač nic nechce, většinu aktiv má stejně v cizině.

Musela by výrazně klesnout cena povolenek – což se nestane –, nebo bychom museli opustit evropský energetick­ý trh – což se také nestane. Anebo by musela být dlouhodobě mnohem vyšší cena uhlí, k čemuž ovšem rovněž nesměřujem­e.

Pokud by Tykač převedl elektrárny a doly na stát zdarma, tak ani žádná státní firma ztrátovou těžbu provozovat nemůže. Byla by to na evropském trhu nepovolená veřejná podpora. Výjimku na prodloužen­í dotované těžby uhlí jako Polsko či Německo Česká republika u Evropské komise nemá.

Jaké je tedy pro stát řešení? Elektřinu z Tykačových elektráren lze zatím dovézt, ale co když začne být ztrátová energie vyrobená z uhlí i pro ČEZ, což je téměř jisté? Pokud ČEZ ještě nebude plně státní, tak ani on nemůže jako obchodní korporace dotovat ztrátovou činnost. A i kdyby už státní byl, tak dotovat ztrátovou těžbu mu zase nedovolí Brusel.

Postavit nové plynové zdroje jde relativně rychle, ale i tak je to úkol tak na čtyři roky – a my jsme nyní v bodě nula. Být ve vládě, tak vážně nemám klidné spaní.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jak transparen­tně zestátnit obří energetick­ou firmu by si Fialova vláda možná měla nechat vysvětlit od francouzsk­ého prezidenta Macrona (na snímku z roku 2016 vpravo, se šéfem tehdy ještě polostátní EDF Jeanem Lévym)
FOTO PROFIMEDIA Jak transparen­tně zestátnit obří energetick­ou firmu by si Fialova vláda možná měla nechat vysvětlit od francouzsk­ého prezidenta Macrona (na snímku z roku 2016 vpravo, se šéfem tehdy ještě polostátní EDF Jeanem Lévym)
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia