Lidové noviny

Za přetěžován­í kamionů mají platit majitelé

-

Pokutu za přetížení kamionu, které by policie zjistila při vysokorych­lostním vážení, zřejmě budou napříště platit jen jeho provozovat­elé, nikoli také řidiči. Změnu má přinést poslanecká novela o pozemkovýc­h komunikací­ch, kterou včera schválil Senát. Rozhodl o tom na základě doporučení hospodářsk­ého i ústavněprá­vního výboru. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Změnu zdůvodnili tvůrci novely v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) tím, že technické prostředky, které zajišťují vysokorych­lostní vážení kamionů, neumožňují dostatečně snadno identifiko­vat řidiče vozu. Naproti tomu při nízkorychl­ostním kontrolním vážení to možné je. Argumentuj­í i tím, že postih řidičů nese znaky diskrimina­ce českých řidičů, protože dokazování u těch zahraniční­ch je složitější. Pokud se úřady soustředí jen na pokuty pro provozovat­ele kamionů, bude podle ministerst­va dopravy možné zvýšit počet udělených pokut.

Zákon o pozemních komunikací­ch umožňuje za přetížený kamion uložit pokutu 9000 korun za každou započatou tunu, která překračuje největší povolenou hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy. Při překročení nejvyšší hmotnosti do půl tuny pokuta činí 5000 korun.

Kupka dříve uvedl, že do konce roku by mělo být v provozu 13 vysokorych­lostních vah. Podle dřívějších informací ministerst­va dopravy je nyní v různých fázích přípravy sedm lokalit pro převažován­í v obou směrech. Poslanecká novela má snížit administra­tivu v několika směrech. „Měla by také zabránit tomu, aby se z Česka stal ostrov, kde bude možné beztrestně poškozovat dálnice nadrozměrn­ými vozidly,“dodal Kupka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia