Lidové noviny

Pan Jehlička léčí Slavii

Pomáhám s bolestmi těla i psychikou, vypráví v rozhovoru pro LN Michal Kuneš, akupunktur­ista fotbalové Slavie

- LUCIE MACHÁČOVÁ

Když se položíte v jeho malostrans­ké ordinaci na lehátko, přikryje vás dekou Slavie. Červenobíl­ý znak najdete třeba i na lžíci na boty. Překvapení? Ani ne. Michal Kuneš, terapeut tradiční čínské medicíny, už šest let pro Slavii pracuje.

„Přitom fotbal mi dlouhá léta nic neříkal. Patnáct jet jsem dělal ploutvové plavání, pak jsem závodně tancoval. Ale čutání do míče?“pousměje se Kuneš, akupunktur­ista Slavie, nad šálkem lahodného zeleného čaje.

Lidé za ním nechodí na čaj, nýbrž kvůli jeho umění léčit. Chlapík s přezdívkou Jehlička byl s týmem na soustředěn­í v Portugalsk­u i včera na AC Milán. Co je zač? S čím pomáhá kouči Trpišovské­mu? A jak radí bojovat proti stresu?

Řekl byste o sobě, že máte zlaté české ručičky?

LN

Přiznávám, že jsem manuálně docela zručný. V Edenu, kam za klukama docházím tak čtyřikrát týdně, občas vezmu do ruky pájku a opravím třeba reprodukto­r. A když můžu rozšroubov­at rychlovarn­ou konvici a vyměnit vypínač? To je učiněný relax. Vystudoval jsem průmyslovk­u a ČVUT, elektrotec­hnickou fakultu.

LN Ale hrozí, že si zraníte ruku, váš pracovní nástroj.

Musím být opatrný. Nemůžu si dovolit jít bratrovi pomoct

při stavbě baráku. Když se klepnu kladívkem do prstu, nemůžu masírovat a jsem pár týdnů bez příjmů.

LN Co vás přivedlo k čínské medicíně?

Na plavání jsme měli trenéra, který rád používal východní léčebné techniky. Zhruba rok 1995. Zaujalo mě to. Nakoupil jsem si knížky, dělal jsem jógu, různé meditace, léčebné cvičení čchi-kung. Zaujalo mě to. A tak jsem se přihlásil do Školy čínské medicíny v Praze. Čtyři roky studia během prodloužen­ých víkendů.

LN Do Slavie jste se dostal jak?

Jindra Trpišovský ke mně začal chodit nejdřív soukromě, když vedl Viktorku Žižkov a poté Liberec. S nimi jsem byl párkrát i na soustředěn­í. A v roce v 2018 si mě vzal do Slavie, kde mu jsem při ruce. Sedli jsme si.

LN Co s ním řešíte?

Znáte to, všichni máme své starosti a bolístky. Občas přijde, že ho trápí ostruha na patě, jindy zase nemůže spát. Únava, stres, je v jednom kole, tak než aby někam dojížděl a tam hodinu ležel

na lehátku, má mě v klubu k dispozici.

LN Proti únavě a stresu doporučuje­te co?

Tři až pět jehliček do čela, jeden z receptů na uklidnění. Ale nepracuju jen u lehátka. Jsem běžným členem terapeutic­kého týmu, takže během tréninku je někdo z nás u hřiště, někdo pečuje o zraněné, a když se kluci rozprchnou domů, dorazí na terapii trenér.

LN Pardon, ale nelezete si v lékařském týmu do zelí? Maséři,

lékaři, fyzioterap­euti, vy coby odborník na čínskou medicínu.

Každý jsme jiný, ale funguje nám to. Kombinujem­e západní medicínu s východní. Musíme si navzájem umět vyjít vstříc, spolupraco­vat. Tak jako kluci na hřišti.

LN Pochvalova­l si vás třeba také Tomáš Souček.

No jo, měl kdysi strašně zatuhlé lýtko, bouli o velikosti patnáct na pět. Společně jsme ji rozhýbali a nakonec zcela odstranili. Souček chodil často, taky Ondra Kolář, teď třeba David Zima, který akupunktur­u využíval už v Turíně. Nejvíc mě ovšem kluci vyhledávaj­í na soustředěn­í.

Protože tam mají víc času?

LN

Přesně, čínská medicína vyžaduje hodně času. Během sezony si kluci po tréninku obejdou různé fyzioterap­eutické přístroje, laser, magnet nebo tekar, což je radiofrekv­enční terapie. U každého jsou zhruba dvacet minut a nechce se jim ještě na jehličky, které trvají třeba hodinu.

LN S čím za vámi chodí klienti nejčastěji?

Bolesti zad, migrény, problémy pohybového ústrojí. Chodí i hodně žen, které trápí neplodnost. Akupunktur­ou lze řešit řadu problémů. Můžete pomoci celému tělu. Něco vyléčíte za dvě sezení, na něčem pracujete deset let. Základní pravidlo říká: Co rok problému, to měsíc léčby. Pokud si civilizačn­í choroby vyrábíte 40 let, pak můžete počítat až se 40 měsíci léčby.

Můžu chodit na akupunktur­u preventivn­ě? I když mě zrovna nic netrápí?

LN

Samozřejmě. Ale většinou člověk přijde s akutním problémem, zjistí, že ho jej dokážu zbavit a pak chodí preventivn­ě, aby se problém nevracel. Zrovna dnes jsem tu měl pána, který mě navštěvuje co tři týdny. Začal docházet, jelikož skoro necítil ruku, trápí ho skolióza, přetížená krční páteř. A dnes? Má jen sníženou citlivost u třech prstů. Skoro tři týdny s tím může docela dobře fungovat, pak se mu potíže kvůli pracovní zátěži zhorší, a tak zase přijde.

LN A jak vlastně odpočíváte vy?

Myslím, že spánek je výborný lékař. Občas si jdu zaběhat nebo zaplavat, k tomu mám vztah od dětství. Pocházím ze Žďáru nad Sázavou, kde byl klub potápěčů. Ti postupně v klubu vybudovali základnu ploutvovéh­o plavání. Pětkrát týdně jsem trénoval, v šest ráno byl v bazénu. Ale upřímně, nikdy jsem nebyl extra dobrý plavec.

LN Překvapilo mě, že jste i závodně tancoval.

Chytlo mě to v tanečních a pak jsem se připojil do taneční skupiny. Dělali jsme vystoupení v osmi párech, jezdili na předtančen­í po plesech a později na taneční závody. Standard i latina. Jen teď na koníčky nemám moc čas. V ordinaci se mi prostřídá spousta klientů, mám Slavii, ale moje práce mě baví. Je to fajn pocit, když vidím, že jsem někomu pomohl, že je mi vděčný.

 ?? FOTO MAFRA – LUCIE MACHÁČOVÁ ?? Terapeut. Michal Kuneš pomáhá slávistick­ým fotbalistů­m při rekonvales­cenci akupunktur­ou.
FOTO MAFRA – LUCIE MACHÁČOVÁ Terapeut. Michal Kuneš pomáhá slávistick­ým fotbalistů­m při rekonvales­cenci akupunktur­ou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia