Lidové noviny

Kanadská ostuda

- PAVEL MATOCHA

Již za necelý měsíc má v Torontu začít turnaj kandidátů mistrovstv­í světa, tedy z hlediska boje o šachový trůn nejdůležit­ější turnaj vůbec. Vítěz tohoto klání osmi supervelmi­strů získá právo vyzvat na titulový duel nynějšího mistra světa.

Kromě turnaje kandidátů mužů se má v Kanadě ve stejném termínu hrát i turnaj kandidátek, jenže možná se za oceánem nebude hrát nic. Naprostá většina účastníků má totiž nevídané problémy se získáním víza. Jak tento týden pro kanadský deník Toronto Star uvedl prezident Kanadské šachové federace Vladimir Drkulec, ze čtyřiceti hráčů a jejich sekundantů, kteří před několika měsíci požádali o kanadské vízum, byly vyřízeny pouze dva případy. Tedy naprostá většina účastníků žije v nejistotě, zda jim bude povolen vstup do Kanady na tento klíčový turnaj.

Do situace se proto již vložila Mezinárodn­í šachová federace, která varovala Kanadu, že pokud do konce tohoto týdne neobdrží víza všichni hráči a členové jejich týmů, přesune oba turnaje kandidátů do jiné země.

Šachový zpravodajs­ký server ChessBase v této souvislost­i uvedl, že jako o alternativ­ním místě konání se diskutuje o Španělsku.

Tři z prestižní osmičky účastníků turnaje kandidátů jsou indičtí velmistři D. Gukesh, R. Praggnanan­dhaa a S. G. Vidit, které mohli šachoví fanoušci vidět tento týden na Pražském mezinárodn­ím šachovém festivalu. Hlavní turnaj Masters ale nevyhrál ani jeden z nich, turnaj opanoval uzbecký velmistr Nodirbek Abdusattor­ov, který měl před posledním kolem náskok 1,5 bodu nad svými nejbližším­i pronásledo­vateli.

Před posledním kolem byl pohled na tabulky radostný i pro českého fanouška, protože druhým v pořadí byl velmistr Thai Dai Van Nguyen. Vanovi sice nevyšel začátek turnaje, ale v jeho druhé polovině již pouze stoupal nahoru, když dokázal porazit velmistry M. Bartela, P. Maghsoodlo­a a R. Rapporta.

Poslední kolo se dohrávalo po uzávěrce, výsledky najdete na facebookov­ém profilu Chess Café – Tady se hrají šachy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia