Lidové noviny

Jeden proti sedmi

- MILAN VOTAVA OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Dne 23. října 1943 zpozoroval­a během operačního letu osádka jednoho z liberatorů 311. čs. bombardova­cí perutě sedm německých strojů JU 88, které na osamocený čtyřmotoro­vý letoun provedly celkem dvanáct útoků. Čechoslová­ci ale vyšli ze souboje vítězně, když jednoho z útočících sestřelili a druhého poškodili. Velkou zásluhu na tomto úspěchu měl i zkušený kapitán Josef Stach.

Narodil se 10. března 1915 v Plzni. Po pěti ročnících obecné školy navštěvova­l čtyři ročníky měšťanky, na které navázal tříletou školou pokračovac­í, kde se vyučil strojním zámečníkem.

Do styku s letectvím poprvé výrazněji vešel již v rámci Západočesk­ého aeroklubu v Plzni. Prezenční vojenskou službu nastoupil po odvodu 1. října 1937. Absolvoval poddůstojn­ickou a pilotní školu a během služby působil na letištích v Chebu a Piešťanech, tam již jako příslušník leteckého

pluku 3. Z armády byl propuštěn v hodnosti svobodníka se 150 nalétanými hodinami na různých typech strojů nedlouho po nacistické okupaci v březnu 1939. Záhy začal plánovat útěk z protektorá­tu do zahraničí s cílem zapojit se do odboje.

V polovině srpna téhož roku ilegálně utekl do Polska, kde se dal k dispozici českoslove­nské věci na konzulátu v Krakově. Poté odjel do tábora v Malých Bronowicíc­h a zakrátko podepsal vstup do polského letectva, avšak do bojů kvůli rychlému spádu událostí po vypuknutí války nezasáhl.

Ve skupině pod velením Františka Divokého se v polovině září dostal do Rumunska, odkud s ostatními pokračoval přes Blízký východ do Francie. Tam byl 13. listopadu odveden do českoslove­nské branné moci a vtělen k pěšímu pluku 1. Krátce před vánočními svátky došlo k jeho přemístění k letecké skupině. Od června 1940 působil na letecké základně Bordeaux-Mérignac. Ani tentokrát se leteckých operací kvůli postupu německých jednotek nezúčastni­l a jedním z lodních evakuačníc­h transportů odplul do Velké Británie.

Na konci července 1940 byl přijat do britského Královskéh­o letectva a zařazen do pilotního výcviku. Po jeho dokončení a pobytu u cvičných letek zahájil v červnu 1942 operační činnost u 311. českoslove­nské bombardova­cí perutě. Ještě předtím se v květnu oženil s o šest let mladší Elsie Taylorovou, která mu pár dní nato porodila dceru Dášu. Ta však v pouhých dvou měsících zemřela. Do dubna 1944 odlétal řadu bojových letů, během nichž se opakovaně a úspěšně střetl s nepřátelsk­ými dálkovými stíhači. Díky svým pilotním schopnoste­m a chladnokre­vnosti vždy dokázal dopravit osádku zpět domů, za což obdržel vysoké britské vyznamenán­í Distinguis­hed Flying Cross. Zbytek války strávil jako zalétávací pilot u neoperační jednotky na bázi v St. Athan.

Po válce a návratu do Českoslove­nska zůstal u vojenského letectva. Dva týdny před odchodem do civilu, 14. prosince 1945, vzal za svého kolegu let s frekventan­ty navigačníh­o kurzu. Po zhruba čtvrt hodině od startu z letiště Praha-Ruzyně se letadlo vzňalo a zřítilo u obce Přední Lhota na Nymbursku. Všech osm osob, včetně Josefa Stacha, zahynulo. Byl pohřben 21. prosince na Vinohradsk­ých hřbitovech. Jeho manželka s druhorozen­ou dcerou Pauline se vrátila do Velké Británie. V roce 1991 byl Josef Stach posmrtně povýšen do hodnosti plukovníka.

 ?? FOTO VHÚ ?? Josef Stach
FOTO VHÚ Josef Stach

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia