Lidové noviny

Filipi: Lipavský mi ani nepodal ruku

Elitní česká velvyslank­yně skončila v diplomacii. Od spojenců slyšela chválu, doma mlčení

- MARTIN SHABU

Ze syrského vězení pomohla během válečného konfliktu více než 20 lidem včetně Čechů. Eva Filipi v roli české velvyslank­yně v Damašku, kde měla na starosti i ochranu zájmů Washington­u, zažila mnoho perných chvil.

Tvrdost režimu Baššára Asada na jedné straně a džihádisté z Islámského státu na druhé vytvářeli mimořádně nebezpečné kulisy. Filipi i tak dokázala pomoci například Britům zjistit okolnosti smrti mladého lékaře, který skončil v syrském zajetí. „Britové říkali, že nemohou cestovat do Damašku, abych si poradila sama. Tak jsem si našla lékaře, který by pro ně vypracoval nezávislou zprávu. Strávila jsem hodinu a půl v márnici. Zjišťovalo se, jestli je možné, aby Chán spáchal sebevraždu,“přiblížila v exkluzivní­m rozhovoru Filipi.

Rozhodně to nebyl její jediný kontakt se smrtí. Jindy zase bylo potřeba pohřbít Američanku zabitou v bojích s islamisty. Na svou práci si křehká dáma ale nestěžoval­a. „V těchto státech to patří k práci diplomata. Není to cinkání šampaňským,“říká u kávy. Vystudovan­á arabistka Filipi strávila kariéru po roce 1989 na diplomatic­kých misích výhradně na

Blízkém východě. Působila v Iráku, Libanonu, Turecku a Sýrii.

Za poslední angažmá v Damašku jí loni děkovala náměstkyně ministra zahraničí USA Rena Bitter. „Pod vaším vedením úřad prokázal soucit, obětavost a profesiona­litu, z čehož profitoval­o mnoho občanů USA, kteří se ocitli v nouzi. Jsem nesmírně vděčná za péči, kterou jste vy s vaším týmem věnovala práci na těchto obtížných případech,“stojí v dopise, jehož kopii LN nyní získaly. Po návratu ze Sýrie se však loni dočkala vlažného přijetí a ukončení spolupráce s Černínským palácem. „Myslela jsem si, že můj chlebodárc­e, což je ministr zahraničí Lipavský, mi přijde podat ruku a řekne děkuji, paní Filipi,“zmínila exvelvysla­nkyně. To se ale nestalo.

Podle ministersk­ého mluvčího šlo o běžnou proceduru. „Návrat paní velvyslank­yně proběhl zcela standardně jako u všech velvyslanc­ů, kteří se vrací do centrály,“tvrdí Daniel Drake.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia