Lidové noviny

Tajné klání rychlých aut, další díl

Policie hodlá ohlídat sraz speciálně upravených aut, který se má odehrát na Plzeňsku. Akci řešila i bezpečnost­ní rada kraje

- MATĚJ KUČERA

Nevybržďov­at. Určitě s nimi nezávodit. A rozhodně nikoho neškolit z předpisů. Zejména toto doporučuje expert na dopravní bezpečnost Roman Budský v souvislost­i se srazem speciálně upravených aut, který se má o víkendu odehrát v Plzni či jejím blízkém okolí. Ostražitos­t je namístě – řidiči takzvaných tuningovýc­h vozidel při podobném srazu v minulém týdnu zablokoval­i v Praze Nuselský most, závodili na dálnici D10 a driftovali – což je způsob jízdy, při němž se jezdí smykem – náměstím nočního Jičína. Na dlažbě zbyly stopy po pneumatiká­ch. Někteří obyvatelé kritizoval­i, že proti jezdcům nikdo včas nezakročil. I proto teď policie avizuje „plnou pohotovost“. Kvůli avizované akci se už v úterý sešla bezpečnost­ní rada Plzeňského kraje.

Krajské ředitelstv­í policie Plzeňského kraje potvrdilo, že připravuje bezpečnost­ní opatření. Podle své mluvčí Pavly Burešové mají na pořádek dohlížet dopravní i pořádkové hlídky, včetně speciální pořádkové jednotky. „Připraveni budou i kriminalis­té. Počítá se také se zapojením městské policie a jednotek Integrovan­ého záchrannéh­o systému,“uvedla Burešová. S ohledem na fakt, že se do Plzně mají sjíždět „tuningáři“i z jiných krajů, budou policisté spolupraco­vat i s dalšími krajskými kolegy.

„Cílem není bránit srazu“

Místo, sraz ani hodina zatím nejsou známé; organizáto­ři je měli potvrdit až během soboty.

„Dohlídneme na příjezd účastníků, průběh srazu i následný odjezd vozidel s tím, že veškeré dění hodláme nejenom důsledně monitorova­t, ale také zaznamenáv­at. Zjištěná protiprávn­í jednání budeme samozřejmě řešit v souladu se zákonem,“uvedla Burešová s tím, že cílem není zabránit „tuningářům“v setkání, „ale zajištění bezpečnost­i“. Více detailů uvádět nechtěla, nejspíš i z taktických důvodů.

Podle plzeňských zpravodajs­kých serverů Krimi a QAP.cz míří do Plzně skupina Prague-Brikule, která byla také v Jičíně. Stejný název nese i účet na Instagramu, přes který se svolávají. LN se pokoušely kontaktova­t organizáto­ry srazu, na opakované telefonáty však nereagoval­i.

„Avizovaným srazem jsme se zabývali na jednání bezpečnost­ní rady Plzeňského kraje v úterý, zástupce policie při něm potvrdil, že jej hodlají monitorova­t. V rámci kompetence kraje je to pro nás informace, která je dostačujíc­í,“řekl LN hejtman plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Řidiče aut, kteří se dílem náhody potkají s účastníky tuningovéh­o srazu, nabádá Budský k opatrnosti. „Vždy, když jedeme po dálnici, bychom měli používat ne dvě, ale rovnou tři oči. Dvě sledují provoz vpředu a třetí – obrazně řečeno – sleduje ostatní provoz skrze vnější a vnitřní zpětná zrcátka. Je důležité periodicky sledovat, co se děje kolem auta. Umožní to včas si všimnout, že se zpoza horizontu řítí auto značnou rychlostí,“popsal odborník na dopravní bezpečnost. „Rozhodně nedoporuču­ji si s nimi dávat závody a záměrně je nezpomalov­at, mohlo by to skončit nehodou nebo vzájemnou agresí,“řekl LN Budský.

Podle něj jsou tuningové srazy čím dál častější. Na některých je přítomna i policie, která účastníkům zpravidla vysvětluje, co jsou ještě povolené úpravy vozidla, a co už ne. „Typické jsou třeba spojlery či zadní křídla, která jsou neschválen­á. Výsledný přítlačný efekt bývá sporný. Když je to udělané špatně, může to být přesně naopak, záď může být nadtlačová­na nad vozovku. Může to být nebezpečné, bývají tam ostré hrany, v případě kolize s chodcem to může způsobit velice vážná zranění,“vysvětlil Budský.

Problémy můžou být i s koly, jež jsou nadrozměrn­á a výrobcem auta nepovolená, nebo s úpravou motoru. „Úpravy motorů se dělají kvůli řízení chodu, zvýšení výkonu, krouticímu momentu, aby auto šlo lépe za plynem. To může motoru škodit, ale to je to nejmenší, má to negativní vliv na emise vozidla a na hlučnost,“řekl Budský.

Ministr mluví o sankcích

Po kritice, která se na hlavy policistů v Praze i v Královéhra­deckém kraji snesla v minulém týdnu poté, co nijak nezasáhli při řádění tuningovýc­h aut v metropoli a v Jičíně, si ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předvolal policejníh­o šéfa Martina Vondráška. Ve čtvrtek ministr ve sněmovně uvedl, že aktérům srazu tuningovýc­h vozidel z posledního únorového víkendu hrozí sankce ve správním řízení. A dodal, že policie prověřuje videozázna­my z akce včetně záběrů z městských kamer a důkladněji se připravuje na další podobné srazy.

Podle mluvčího Policejníh­o prezidia Jozefa Bocána policie v rámci tuningovýc­h srazů přijímá „vždy taková opatření, aby nebyl ohrožen provoz a snaží se zabránit protiprávn­ímu jednání v provozu“. Na adresu únorového srazu „vytuněných“aut uvedl, že hlídky v Praze-Štěrbohole­ch sice nejprve zkontrolov­aly přibližně dvě stovky účastníků, ti se ale následně rozjeli právě do Jičína a policie neměla informace o tom, že by sraz měl dál pokračovat.

V Jičíně, kde „tuningáři“driftovali v centru města, reagovali policisté na přijaté oznámení, na místo ale dorazili až ve chvíli, kdy už sraz končil. Dle slov mluvčího jičínských policistů pro MF DNES Petra Hamáčka byly totiž hlídky mimo město. Část aut pak zamířila zpět do Prahy, kde na tři minuty zastavila provoz na Nuselském mostě. Ani o tomto záměru ale neměli policisté předem tušení.

 ?? FOTO X/PRAGUE_BRIKULE ?? Speciál. Jeden z upravených tuningovýc­h automobilů.
FOTO X/PRAGUE_BRIKULE Speciál. Jeden z upravených tuningovýc­h automobilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia