Lidové noviny

Mpox i svrab. Infekcí přibývá

-

Meziročně přibylo případů u více než desítky vážných infekcí, včetně těch, proti kterým se děti povinně očkují. Více případů je například černého kašle nebo záškrtu, ale také svrabu nebo různých druhů žloutenky. V prvních dvou měsících letoška se v Česku znovu objevily také spalničky nebo mpox, dříve označované jako opičí neštovice. Vyplývá to z údajů z Informační­ho systému infekčních nemocí za měsíc únor, které zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

„Důvod určitě není jeden, dost se to liší nemoc od nemoci,“sdělila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. Například u nemocí, proti kterým existuje očkování, experti mluví o nižší ochotě nechat děti očkovat nebo jiném složení vakcín. Vliv má u některých nemocí také to, že se s nimi populace ani lékaři nesetkávaj­í často a někdy jim je trvá odhalit. Pokles v předchozíc­h třech letech zase ovlivnila proticovid­ová opatření.

Ústav už na začátku letoška informoval, že očekává epidemii černého kašle. Do minulého týdne zaznamenal 1666 případů, víc bylo naposledy na začátku 60. let krátce po zahájení očkování. Podle odborníků je vhodné přeočkován­í v dospělosti, protože se snížila proočkovan­ost a byla zavedena jiná vakcína.

Podobně se předloni po desítkách let vrátil záškrt, kterému tento týden podlehl dvaaosmdes­átiletý muž. Šlo o první úmrtí na tuto nemoc za 55 let. Častěji se objevují také spalničky. Do konce února

SZÚ eviduje jedenáct případů, loni jeden. Zatím poslední epidemii Česko prožilo v roce 2019, kdy bylo nakažených téměř 600.

Nemoci mpox zaznamenal SZÚ předloni 71 případů, loni žádný a letos sedm. Nákaza se projevuje vyrážkou, často v oblasti genitálií, a příznaky podobnými chřipce. Nejčastěji se přenáší při sexu.

Když se šetření nevyplácí

Loni bylo meziročně asi šestkrát víc případů spály, letos jich lékaři zaznamenal­i už 1200. Od roku 2020 postupně roste počet pacientů se svrabem, který způsobuje parazitick­ý roztoč zákožka svrabová. Lidé se jí nakazí při kontaktu s kůží nemocného, jeho oblečením či ložním prádlem. Loni bylo nakažených přes 9000, letos 1848.

Výrazně víc než loni je též legionelóz­y. Ta je způsobena infikovano­u vodou, která se drží v potrubí, neohřívá-li se voda na více než 70 stupňů Celsia. Nákaza může způsobovat těžké zápaly plic, hygienici proto doporučují nesnažit se peníze za energie šetřit na ohřevu vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia