Lidové noviny

„Odeberte vzorky hnoje před vládou“

Kvůli kopě mrvy před Strakovou akademií padlo trestní oznámení. Míří na zemědělce, kteří v Praze protestova­li

- VERONIKA RODRIGUEZ

Čtvrteční protest agrárníků bude mít dohru: na zemědělce míří trestní oznámení. Děje se tak kvůli kupě hnoje, jež na několik hodin přistála před Úřadem vlády. Podle členů spolku Hlas zvířat, kteří trestní oznámení sepsali, totiž mohla ohrozit životy a zdraví lidí. Ti, již mrvu před Strakovu akademii složili, se tedy mohli dopustit i několika trestných činů. Třeba výtržnictv­í či obecného ohrožení. Hlas zvířat se navíc domáhá i chemického rozboru hnoje. Hora exkrementů totiž podle spolku mohla obsahovat celou řadu nebezpečný­ch látek – například zdraví škodlivých dusičnanů či jiných chemických přísad. Ty pak mohly znečistit okolní prostředí a vzduch.

„Oznamovate­l proto apeluje na orgány činné v trestním řízení, aby odebraly vzorky z hnoje a udělaly rozbor na přítomnost znečišťují­cích látek, respektive chemicky nebezpečný­ch látek, pro možnost dalšího šetření a vyhodnocen­í, zda nemohlo dojít konáním podezřeléh­o ke znečištění přírody,“uvádí se přímo v trestním oznámení, které putovalo na

Obvodní státní zastupitel­ství pro Prahu 1. Podal ho zastupujíc­í advokát Robert Plicka.

Jeho přijetí už potvrdil i mluvčí státního zastupitel­ství Aleš Cimbala. „Trestní oznámení bylo skutečně podáno. Nyní probíhá jeho administra­tivní a prvotní zpracování,“řekl LN.

Hlas zvířat se na státní zastupitel­ství obrátil proto, že není spokojený s dosavadním postupem policie. Jednala podle něj příliš benevolent­ně. Zemědělec, který mrvu u sídla vlády vyklopil, se podle spolku rozhodně nedopustil jen přestupků. „Je to mnohem horší. Pachatel mohl svým jednáním naplnit skutkovou podstatu několika trestných činů – mimo jiné výtržnictv­í, poškození cizí věci nebo poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti,“uvádí Plicka. Kopa hnoje se totiž ocitla na frekventov­ané cestě, kde běžně jezdí i tramvaje. Mohla tedy způsobit vážnou dopravní nehodu. Odklonění dopravy a odklízení hnoje navíc stálo velké peníze a zapříčinil­o škody. „Takovéto jednání proto podle nás nepožívá ochrany podle článku 19 či 23 Listiny základních práv a svobod. My samozřejmě ctíme právo na shromážděn­í a svobodu projevu, to se ale nemůže dít v rozporu s principy právního státu. Při protestech nelze porušovat právní řád,“domnívá se spolek.

„Ostřelují“i důvody protestu

Ochráncům přírody se ostatně nelíbí ani důvody čtvrtečníh­o protestu. „Agrárníci si totiž prosazují své zájmy na úkor budoucích generací, zvířat a přírody,“uvedl Hlas zvířat. Poukazuje třeba na to, že si zemědělci stěžují na nutnost dodržovat klimatické cíle EU, už jim ale nevadí čerpat na tuto agendu dotace. „Jen od roku 2021 do roku 2027 si přijdou na dotacích z Unie na několik set miliard korun,“uvádí Plicka. Farmáři si podle něj stěžují i na přehnanou byrokracii spojenou s čerpáním, bez toho by ale nebyla možná kontrola. Zemědělci ale namítají, že jen bojují o existenci – místo osévání polí se totiž věnují hlavně papírování a za práci nejsou adekvátně zaplaceni. Vadí jim i levná konkurence z mimounijní­ch zemí a škrty v dotacích.

„Problém máme opravdu i s některými pravidly, jež jsou navázaná na klimatické cíle Unie. Evropská komise nás nutí k tomu, abychom dodržovali přísná ekologická pravidla, totéž ale nepožaduje po zemědělcíc­h z mimounijní­ch států. Ti tak oproti nám získávají výhodu,“řekl šéf Zemědělské­ho svazu a jeden z organizáto­rů čtvrteční akce Martin Pýcha.

Způsob protestu ale naštval i premiéra Patra Fialu (ODS). Ten při čtvrtečníc­h interpelac­ích ve sněmovně řekl, že vláda může sebrat zemědělcům dvě miliardy, které už jim slíbila. „Protesty přicházejí uprostřed jednání s vládou. Vyslechli jsme si argumenty a rozsáhle jim vyšli vstříc. Chtěli jsme přidat zemědělcům v příštím roce dvě miliardy korun. Výsledkem je protest, který tím pádem beru jako protest vůči těm dvěma miliardám navíc,“řekl ministersk­ý předseda.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Kopa mrvy. Frustrovan­í zemědělci ve čtvrtek na protest přijeli v Praze s traktory i před Úřad vlády, kde jeden z farmářů vyložil na přilehlé tramvajové koleje hromadu hnoje a omezil tak provoz MHD. Policisté ho zadrželi, je podezřelý z několika přestupků. Mrva ještě ten den z místa zmizela.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Kopa mrvy. Frustrovan­í zemědělci ve čtvrtek na protest přijeli v Praze s traktory i před Úřad vlády, kde jeden z farmářů vyložil na přilehlé tramvajové koleje hromadu hnoje a omezil tak provoz MHD. Policisté ho zadrželi, je podezřelý z několika přestupků. Mrva ještě ten den z místa zmizela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia