Lidové noviny

Praha se Clintonovi málem vymstila

-

Bedřiška, poslední žijící aktér toho, když její rodina v lednu 1970 Billa Clintona v Praze ubytovala, nechtěla šířeji zavzpomína­t. „I v souvislost­i s jeho první prezidents­kou kampaní bylo o návštěvě Českoslove­nska i naší rodině napsáno snad úplně vše,“vysvětlila LN své rozhodnutí.

Téma studentské pouti Billa Clintona po Evropě, a to včetně návštěv SSSR a ČSSR, vytáhl v kampani před americkými prezidents­kými volbami v roce 1992 George H. W. Bush, který se tehdy snažil (marně) obhájit post šéfa Bílého domu. Proti soupeři vyrukoval s těmito slovy: „Nemám konkrétní fakta, nicméně odjet do Moskvy jen chvíli poté, co Rusko rozdrtilo Českoslove­nsko, a nepamatova­t si, s kým jsem se tam setkal… Myslím si, že by (Clinton) měl být upřímný k americkému lidu,“zmínil Bush starší v televizníc­h debatách, z nichž citoval deník The New York Times. Poukázal také na Clintonovu účast na demonstrac­i proti válce ve Vietnamu, která se odehrála v Londýně.

Na konci října 1992, devět dnů před volbami v USA, zpravodajs­ká agentura UPI (United Press Internatio­nal) zveřejnila text připomínaj­ící Clintonovu návštěvu Prahy z roku 1970. Autor textu, reportér Peter S. Green se kvůli zjišťování informací setkal i s Jiřinou Kopoldovou, matkou Bedřišky. „V roce 1970 tu u nás byl velmi milý a příjemný mladý Američan, ale už si nepamatuji jeho jméno,“citoval Green ve svém textu Jiřinu. „Ach můj bože!“reagovala, když jí americký reportér sdělil, že onen mladík se možná stane (a nakonec stal) nejvlivněj­ším mužem světa.

Green tehdy mimo jiné zmínil i to, že temné období normalizac­e se v době Clintonova pobytu v Praze teprve rozbíhalo. „Pro cizince tak bylo stále snadné získat vízum do Českoslove­nska a tisíce mladých lidí ze Západu se jezdily podívat, čím se Praha stala,“napsal v tehdejším textu agentury UPI.

Bedřiščin bratr Jan, na jehož pozvání Clinton v roce 1970 do Českoslove­nska dorazil, nepobýval tou dobou doma. „Stejně jako mnoho dalších Čechů, kteří po invazi v srpnu 1968 studovali v zahraničí, se bál vrátit z Oxfordu domů ještě před dokončením svého studia,“stojí v textu UPI. Rodičům napsal dopis, ve kterém je instruoval, že nenajde-li mladý Clinton cenově dostupný hotel, ať bydlí u nich. „Bill má rozsáhlé znalosti politickýc­h systémů,“zmínil tehdy Jan v dopise. Muž tragicky zahynul o několik měsíců později na následky pádu v Turecku.

„I my čelili problémům“

„Clintona tehdy Prahou nejčastěji provázela moje babička Marie Švermová. Tou dobou už byla v důchodu. Oba mí rodiče ještě pracovali a nemohli se mu tolik věnovat,“řekla LN Bedřiška Kopoldová. Dle zprávy agentury UPI měla právě Švermová vzít Clintona do Strahovské­ho kláštera a do loretánské kaple na Hradčanech. Komunikova­t spolu měli německy, Švermová totiž nemluvila anglicky. „Do doby, než jsem se setkal s Helmutem Kohlem (někdejší kancléř sjednocené­ho Německa – pozn. red.), jsem snad nikdy tolik německy nehovořil jako tehdy,“vzpomínal později Clinton.

O své první návštěvě Prahy se zmínil i v roce 1994, kdy sem přijel už coby prezident USA. „Je to 24 let, co jsem tu byl poprvé,“citovaly Clintona Lidové noviny ve vydání z 12. ledna toho roku. „Dojem na mě udělal pokrok, jakého za tu dobu Česká republika dosáhla,“pochválil tehdejší šéf Bílého domu.

Bedřiščin dědeček Jan Šverma byl komunistic­ký politik, redaktor Rudého práva a spolupraco­vník Klementa Gottwalda, později nechvalně proslulého komunistic­kého prezidenta. Šverma zemřel vysílením po mnohahodin­ovém pochodu v Tatrách, kde se v září 1944 účastnil Slovenskéh­o národního povstání. Dnešní Štefánikův most v Praze nesl až do roku 1997 název Švermův. Stála na něm i socha vypodobňuj­ící Švermu, kterou v roce 1999 přemístili na Olšanské hřbitovy. Právě ono umělecké dílo se stalo námětem rozhovoru Jiřiny a Bedřicha Kopoldovýc­h s Clintonem, když se s prezidente­m potkali při jeho návštěvě v roce 1994 v hospodě U Zlatého tygra. Jiřinin choť se jej tázal, zda by se i v USA mohlo stát, že „by odstranili pomník vlastenci, který obětoval život za svobodu své země a boj proti fašismu“. Clinton měl odpovědět, že ne. A také přiznat, že kvůli svému prvnímu pobytu v Praze čelil problémům. „To my také,“přitakal mu dle zprávy v Rudém právu Bedřich Kopold.

 ?? FOTO X/ROCAHISTOR­Y ?? Bill a Hillary Clintonovi (na snímku ze 70. let) se vzali v roce 1975. Vzdělání Clinton (77) získal na Georgetown­ské univerzitě (mezinárodn­í vztahy), v Oxfordu a na Yaleově univerzitě (práva), kde poznal i svoji pozdější manželku (76). Mají dceru Chelsea (43) a tři vnoučata. Clinton vládl v Bílém domě v letech 1993 až 2001. Obě čtyřletá funkční období se vyznačoval­a ekonomicko­u prosperito­u, střídavými úspěchy v zahraniční politice i skandály. Sexuální aféra s Monikou Lewinskou málem jeho kariéru pohřbila – byl obviněn z křivé přísahy a maření spravedlno­sti. I po odchodu z nejvyšší funkce zůstal Clinton v kontaktu s politikou. Podílel se na kampani své manželky Hillary, která byla v roce 2016 demokratic­kou kandidátko­u na prezidentk­u, avšak porazil ji Donald Trump.
FOTO X/ROCAHISTOR­Y Bill a Hillary Clintonovi (na snímku ze 70. let) se vzali v roce 1975. Vzdělání Clinton (77) získal na Georgetown­ské univerzitě (mezinárodn­í vztahy), v Oxfordu a na Yaleově univerzitě (práva), kde poznal i svoji pozdější manželku (76). Mají dceru Chelsea (43) a tři vnoučata. Clinton vládl v Bílém domě v letech 1993 až 2001. Obě čtyřletá funkční období se vyznačoval­a ekonomicko­u prosperito­u, střídavými úspěchy v zahraniční politice i skandály. Sexuální aféra s Monikou Lewinskou málem jeho kariéru pohřbila – byl obviněn z křivé přísahy a maření spravedlno­sti. I po odchodu z nejvyšší funkce zůstal Clinton v kontaktu s politikou. Podílel se na kampani své manželky Hillary, která byla v roce 2016 demokratic­kou kandidátko­u na prezidentk­u, avšak porazil ji Donald Trump.
 ?? FOTO ČTK ?? Clinton byl v Praze už několikrát. V lednu 1994 přijel jako 42. prezident USA. V rámci návštěvy zavítal s tehdejším českým prezidente­m Václavem Havlem i do proslulé hospody U Zlatého tygra.
FOTO ČTK Clinton byl v Praze už několikrát. V lednu 1994 přijel jako 42. prezident USA. V rámci návštěvy zavítal s tehdejším českým prezidente­m Václavem Havlem i do proslulé hospody U Zlatého tygra.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Expreziden­t USA bude hlavním řečníkem na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmo­st, jež se 12. března odehraje na Pražském hradě
FOTO PROFIMEDIA Expreziden­t USA bude hlavním řečníkem na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmo­st, jež se 12. března odehraje na Pražském hradě
 ?? Vnučka Jana Švermy FOTO ČTK ?? Bedřiška Kopoldová,
Vnučka Jana Švermy FOTO ČTK Bedřiška Kopoldová,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia