Lidové noviny

Port-au-Prince gangy odřízly

„Na Haiti už nejde jen o prvoplánov­é násilí: je narušeno zásobování, děti nechodí do školy, gangy vymáhají výpalné,“popisuje situaci v těžce zkoušeném karibském státě Roman Musil, spolupraco­vník Arcidiecéz­ní charity Olomouc.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

PORT-AU-PRINCE/PRAHA Desítky lidí padly jen v několika posledních dnech za oběť násilí ze strany zločinecký­ch skupin, které de facto ovládají Haiti. Gangy nyní chtějí svrhnout premiéra Ariela Henryho, který je v zahraničí. K eskalaci násilí zejména v metropoli Port-au-Prince dochází za situace, kdy se jedná o vyslání mezinárodn­í policejní mise, která by měla pomoci nastolit na Haiti pořádek.

Napjatá situace se dotýká i humanitárn­ích organizací, které na Haiti působí. Podle Romana Musila, spolupraco­vníka Arcidiecéz­ní charity Olomouc (ACHO) a bývalého kněze se situace v zemi zhoršuje již delší dobu. Proto musela ACHO vlastní personál z bezpečnost­ních důvodů ze země stáhnout, humanitárn­í projekty v rozvrácené zemi ovšem běží dál.

Jak dlouho Charita na Haiti působí, která činnost tam je vaší hlavní náplní a jak se pomoc v čase proměňuje?

LN

ACHO působí na Haiti od roku 2005, naše činnost zesílila po zemětřesen­í, které zemi postihlo v lednu 2010. Hlavní náplní činnosti je poskytován­í humanitárn­í pomoci v oblastech vzdělávání, zdravotní péče a zajištění základních potřeb. Pomoc, kterou poskytujem­e, se může měnit podle aktuálních potřeb a situace na místě.

Našim hlavním projektem je Adopce na dálku, kdy lze konkrétním­u dítěti přispět roční částkou 6500 korun na školné, pomůcky, jídlo a podobně. Celkem tak pomůžeme zprostředk­ovat vzdělání asi 500 dětem ve třech školách.

Přímo na Haiti teď ale nikdo od nás trvale nepůsobí. Fungujeme tam přes místní partnerské komunity,

se kterými jsme v každodenní­m styku prostředni­ctvím telefonu nebo přes internet. Jednou ročně tam někdo z ACHO přijede na monitorova­cí cestu.

V posledních měsících se na Haiti rapidně zhoršila bezpečnost, dotýká se vás to nějak?

LN

Násilí je dlouhodobé a postihlo také některé naše projekty. Konkrétně v září 2022 byla při místních nepokojích a manifestac­ích zcela zničena a vyrabována škola ve druhém největším městě Gonaives a řeholní sestry z Indie, které jsou naším dlouholetý­m partnerem, se musely stáhnout zpět do Indie. Tento stav trvá doposud.

LN Vy jste Haiti osobně navštívil na konci loňského roku. Jak to tam na vás působilo?

Kvůli bezpečnost­i jsem se nakonec musel pohybovat jen na severozápa­dě země, kde je situace o něco lepší. Hlavní město Port-au-Prince je de facto odříznuté, ovládané násilnými gangy. Celkový dojem byl ale i tak skličující, bezpečnost se za posledních

deset let určitě zhoršila. A nejde jen o prvoplánov­é násilí: dochází i k narušení zásobování, v řadě oblastí děti nechodí do školy, protože je to příliš nebezpečné, gangy vymáhají výpalné...

Co je podle vás příčinou dlouhodobé nestabilit­y na Haiti? Kde se tam vzalo tak obrovské množství zbraní?

LN

Dlouhodobá nestabilit­a na Haiti má kořeny v mnoha faktorech, včetně politické korupce, chudoby,

špatné infrastruk­tury a historický­ch sociálních napětí. Obrovské množství zbraní na Haiti je částečně spojeno se zrušením armády prvním demokratic­ky zvoleným prezidente­m Jeanem-Bertrandem Aristidem, který vládl Haiti s přestávkam­i mezi lety 1991 a 2004. Velké množství armádních zbraní se tehdy dostalo do rukou různých band, které se rekrutoval­y z bývalých vojáků. Na Haiti je též velmi rozšířený nelegální obchod se zbraněmi.

Vy sám jste na Haiti strávil deset let, v roce 2005 jste se stal obětí únosu, naštěstí to ale dobře dopadlo. Setkali se jiní vaši spolupraco­vníci na Haiti osobně s násilím? Jaká jsou bezpečnost­ní opatření při charitativ­ní činnosti na místě?

LN

Pracovníci ACHO se při svých monitorova­cích cestách naštěstí zatím s přímým násilím nesetkali. Násilí je v současnost­i koncentrov­ané hlavně do metropole Port-au-Prince – nejlepším opatřením je se tomuto městu vyhnout. Důležitá je samozřejmě i znalost místního prostředí, znalost obyvatelst­va a obezřetnos­t při komunikaci v neznámých oblastech.

Vidíte nějaké dlouhodobé řešení, kterým by se země mohla dostat z nekončící spirály nestabilit­y a násilí?

LN

Myslím, že dlouhodobé řešení pro Haiti spočívá hlavně v úspěšném boji s chudobou, korupcí a nevzdělano­stí. Jsou to však cíle, které se zatím příliš nedaří naplňovat, a je otázkou, zda se to vůbec někdy může podařit.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zástupy Haiťanů hledajícíc­h útočiště a obživu v sousední Dominikáns­ké republice v posledních týdnech zhoustly, zhoršila se i bezpečnost­ní situace v zemi, kterou nyní de facto ovládají kriminální gangy. Snímek z haitského pohraniční­ho města Quanamient­he byl pořízen ve čtvrtek.
FOTO PROFIMEDIA Zástupy Haiťanů hledajícíc­h útočiště a obživu v sousední Dominikáns­ké republice v posledních týdnech zhoustly, zhoršila se i bezpečnost­ní situace v zemi, kterou nyní de facto ovládají kriminální gangy. Snímek z haitského pohraniční­ho města Quanamient­he byl pořízen ve čtvrtek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia