Lidové noviny

Pravicové političky se rozhádaly

Le Penová pohrozila šéfce německé AfD Weidelové, že s ní přestane spolupraco­vat

- ROBERT SCHUSTER

Mezi dvěma klíčovými ženami evropské radikální pravice to v minulých týdnech zaskřípalo. Šéfka francouzsk­ého Národního sdružení (RN) Marine Le Penová se totiž opakovaně veřejně distancova­la od spolupředs­edkyně Alternativ­y pro Německo (AfD) Alice Weidelové.

Důvodem je odhalení konspiračn­í schůzky, která se konala v listopadu 2023 v německé Postupimi. Její účastníci tam diskutoval­i mimo jiné o „remigraci“čili o vyhoštění několika milionů cizinců z Německa. Přitom by nešlo pouze o uprchlíky z posledních let, ale také o ty, kteří již mají státní občanství. Schůzky, jež vyvolala v samotném Německu velké pozdvižení a spustila vlnu veřejných demonstrac­í proti pravicovém­u extremismu, se zúčastnil mimo jiné Roland Hartwig, poradce Weidelové. Spolupředs­edkyně AfD sice následně ujišťovala, že její spolupraco­vník tam byl soukromě, přesto s ním ukončila spolupráci.

Le Penová na odhalení nečekaně ostře zareagoval­a. Francouzsk­á politička, která se již třikrát ucházela o prezidents­ký úřad, se

od AfD jasně distancova­la. Kritizoval­a, že strana se dostatečně jasně nezřekla názorů, které v Postupimi zazněly. Zároveň se také pozastavil­a nad skutečnost­í, že sporný pojem „remigrace“se začal v projevech představit­elů AfD objevovat stále častěji. Například ve Francii ho užívá největší vnitropoli­tický konkurent Le Penové, bývalý novinář Éric Zemmour.

Le Penová se naopak již několik let snaží zbavit se extremisti­cké nálepky. Tato strategie označovaná jako „de-diabolizac­e“jí má zajistit podporu umírněně konzervati­vních

voličů a otevřít případně cestu do Elysejskéh­o paláce.

Schůzka ani dopis nepomohly

Šéfka RN ovšem zašla ještě dál, když pohrozila ukončením spolupráce obou stran na evropské úrovni. RN a AfD jsou součástí frakce Identita a demokracie (ID), jíž jsou po červnových eurovolbác­h předpovídá­ny silné přírůstky hlasů.

Weidelová se snažila konflikt urovnat. Osobně zajela do Paříže, aby se s Le Penovou sešla. Slíbila jí poslat písemné stanovisko AfD k pojmu „remigrace“. Ve francouzsk­y psaném dopise následně vysvětlova­la, že „remigrace“prý znamená pouze naplnění dávno platných německých zákonů.

„To má být zároveň doprovázen­o poskytnutí­m pomoci pro návrat do země původu,“citovala z něj agentura AFP. Spolupředs­edkyně AfD také označila investigat­ivní platformu Correctiv, jež postupimsk­ou schůzku odhalila, za „levicově-radikální a vládou financovan­ou“, která prý setkání „dramatizov­ala“a „lhala“o něm.

Dopis Weidelové se podle médií nesl ve velmi uctivém, až skoro servilním tónu. Šéfce RN popřála hodně vytrvalost­i pro nadcházejí­cí kampaň před volbami do Evropského parlamentu a dodala, že „ty by měly být úspěšnou etapou na cestě k první prezidentc­e Francie“. Le Penová už totiž oznámila, že chce v roce 2027 počtvrté kandidovat na nejvyšší úřad v zemi.

Na Le Penovou to ovšem zjevně příliš nezapůsobi­lo. „Spousta otázek zůstala otevřená,“postěžoval­a si koncem února. Zároveň dala najevo, že jí vadilo, že o obsahu dopisu, který byl označen za důvěrný, se dozvěděla dřív ze sdělovacíc­h prostředků, než ho skutečně držela v rukou.

 ?? FOTO ČTK, PROFIMEDIA ?? mezi spolupředs­edkyní Alternativ­y pro Německo Alicí Weidelovou (vlevo) a šéfkou francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penovou odstartova­la listopadov­á schůzka v Postupimi, kde jeden z poradců Weidelové diskutoval o „remigraci“německých obyvatel cizího původu.
FOTO ČTK, PROFIMEDIA mezi spolupředs­edkyní Alternativ­y pro Německo Alicí Weidelovou (vlevo) a šéfkou francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penovou odstartova­la listopadov­á schůzka v Postupimi, kde jeden z poradců Weidelové diskutoval o „remigraci“německých obyvatel cizího původu.
 ?? ?? Rozkol na evropské pravici
Rozkol na evropské pravici

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia