Lidové noviny

Zákon o dostupném bydlení míří do Senátu

-

Ke zjednoduše­ní a zpřehledně­ní podpor ze Státního fondu podpory investic (SFPI) má přispět novela, kterou včera schválila sněmovna. Rozšíří se také okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat, jeho příjmy nově zahrnou návratnou finanční výpomoc. Dolní komora do novely doplnila vymezení dostupného nájemního bydlení. Předlohu teď dostane k posouzení Senát.

Nájemníci v dostupném bydlení by měli mít smlouvu zpravidla až na dva roky s možností prodloužen­í na dobu určitou. Dostupné nájemné by zprvu nemělo převýšit 90 procent místně obvyklého nájemného. V dostupném bydlení poskytovan­ým například státem, kraji a obcemi by pak nemělo v prvním roce přesáhnout částku vypočtenou z nákladů spojených s výstavbou či pořízením a provozem dostupného nájemního bytu. Zároveň by muselo být nižší než srovnateln­é obvyklé místní nájemné.

V dalších letech by se dostupné nájemné mohlo zvyšovat o inflaci, ale nejvýše o čtyři procenta ročně. Cenové mapy nájemného by zpracováva­lo ministerst­vo financí.

Někdejší ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) míní, že rozdíl mezi možnou výší nájmů znevýhodňu­je soukromé poskytovat­ele dostupného bydlení vůči poskytovat­elům veřejným a může být v rozporu s listinou práv a svobod. Její nástupce v čele ministerst­va Ivan Bartoš (Piráti) s námitkou nesouhlasi­l, nákladové nájemné podle něho bude v mnoha regionech nižší.

Na dostupné bydlení by mohli dosáhnout domácnosti bez vlastního bydlení do určité výše čistého příjmu, oběti domácího násilí nebo lidé v takzvaných preferovan­ých profesích. Patří k nim zdravotníc­i, učitelé, policisté, záchranáři a pracovníci v sociálních službách.

SFPI bude moci podle novely nově financovat provozován­í a údržbu bytového domu, právní, technické nebo ekonomické poradenstv­í pro zpracování zadávacích podmínek podle zákona o zadávání veřejných zakázek nebo projektové poradenstv­í pro organizaci zadávacího řízení. Podporovan­é oblasti a aktivity, ale také formy poskytovan­é podpory zákon vymezí obecnějším způsobem, stojí v důvodové zprávě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia