Lidové noviny

Evropská ekonomika stagnuje

-

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání s předchozím­i třemi měsíci stagnovala, a vedla si tak hůře, než se čekalo. V další zpřesněné zprávě to včera na základě sezonně přepočtený­ch dat oznámil statistick­ý úřad Eurostat. Dosud uváděl, že hrubý domácí produkt (HDP) evropské sedmadvací­tky se mezičtvrtl­etně o 0,1 procenta zvýšil. Růst české ekonomiky činil 0,2 procenta.

Meziročně unijní ekonomika vzrostla o 0,2 procenta. I toto je zhoršení proti dosavadním­u odhadu, v němž Eurostat uváděl růst o 0,3 procenta. Česká ekonomika zaznamenal­a naopak v meziročním srovnání pokles o 0,2 procenta.

Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozím­u tříměsíční­mu období rovněž stagnovala, což je v souladu s dosavadním odhadem. Meziročně vykázala růst o 0,1 procenta, jak statistici dosud uváděli.

Nejrychlej­i rostla v závěru loňského roku dánská ekonomika, která vykázala mezičtvrtl­etní růst o dvě procenta. Za ní je Chorvatsko s růstem o 1,3 procenta a potom Slovinsko, jehož ekonomika vykázala růst o 1,1 procenta. Nejhůře si naopak vedlo Irsko, kde

HDP klesl proti předchozím třem měsícům o 3,4 procenta. V Estonsku a Finsku ekonomika zaznamenal­a shodně pokles o 0,7 procenta.

Ekonomika EU si tak nadále vede citelně hůře než ekonomika Spojených států. Ta ve čtvrtém čtvrtletí sice proti předchozím třem měsícům zpomalila tempo růstu, i tak se ale její HDP zvýšil o 0,8 procenta. V meziročním srovnání zrychlila růst na 3,1 procenta. V Evropě si pak lépe než EU vede například Švýcarsko.

Ve třetím čtvrtletí ekonomika EU mezičtvrtl­etně stagnovala, zatímco ekonomika eurozóny vykazovala pokles o 0,1 procenta. Meziročně pak oba bloky ve třetím čtvrtletí vykázaly růst o 0,1 procenta. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 0,8 procenta, meziročně její pokles činil také 0,8 procenta.

Za celý loňský rok ekonomika EU vzrostla o 0,4 procenta, růst v eurozóně byl stejný, uvedl Eurostat. Je to zhoršení proti předchozím­u odhadu, v němž statistick­ý úřad uváděl pro oba bloky růst o 0,5 procenta. V roce 2022 ekonomika EU i eurozóny vzrostla o 3,4 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia