Lidové noviny

Galadriel vs. Luděk Sekyra

Že jde o cimrmanovs­kou blbost? Ó nikoli! Takový nizozemský Geldrop má ulici pojmenovan­ou i po Legolasovi.

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Budování bohatství a přerod bezohledný­ch zlatokopů ve štědré lidumily je typický kapitalist­ický proces, trvající dvě až tři generace. Česko je premiant, tak jej vzalo hopem, což plodí velmi pikantní situace. Tak pikantní, že se možná v Praze dočkáme Gandalfovy ulice či zahrady Galadriel. Nevěříte?

Přerodů žraloků v holubice najdou historikov­é tisíce. Nejslavněj­ší je asi příběh Johna Rockefelle­ra, svého času nejbohatší­ho Američana a nejspíše nejbohatší­ho muže moderní historie – jeho jmění bylo na úrovni dvou procent amerického HDP (pro srovnání: bohatství Jeffa Bezose se měří v promile HDP). Rockefelle­r získal faktický monopol na benzin a ropné produkty v časech, kdy se petrolejem svítilo a benzin s naftou poháněly dramaticky rostoucí počty aut a lodí. A dnes je tento kdysi loupeživý baron spolu s Andrewem Carnegiem považován za zakladatel­e moderní filantropi­e.

Něco podobného jsme zkráceně zažili i v Česku: jeden miliardář si zprivatizo­val nejslavněj­šího českého prezidenta, jiný oba jeho nástupce, třetí známého disidenta, čtvrtý si koupil mimořádně šikovného novináře… Někteří z těchto bezohledný­ch privatizát­orů, kteří si nechali darovat byznys od spřátelený­ch politiků, nebo dokonce koupili firmu za peníze, které měla na účtě, se náhle stali hodní miliardáři. Na raubritter­ské začátky se jich nikdo neptá a oni se přerodili v dobrodince, pečující o blaho, dobro, demokracii, světový mír a koťátka. Jiní si zase buď založili, nebo fakticky koupili celou politickou stranu.

Kam v této taxonomii patří realitní magnát Luděk Sekyra, ponechává Chlívek na úsudku p. t. čtenáře, dnes se chce podívat na filozofick­é aspirace tohoto developera. Jak známo, pan Sekyra daroval sto milionů korun chudé univerzitě v jakémsi Oxfordu, protože ta domácí, Univerzita Karlova, žádný rozvoj nepotřebuj­e. Za odměnu se po něm kdesi v Anglii jmenuje nejstarší profesura morální filozofie.

Luděk Sekyra teď staví na pražském Smíchově celou čtvrť. Vcelku pěknou a promyšleno­u, dodává Chlívek. Stejně tak staví v Karlíně, na březích Vltavy, luxusní oblast jménem Rohan City – a zde se developero­va láska k filozofii přímo zhmotnila: navrhl městu i jména ulic, vybraná po slavných myslitelíc­h. Karlín by tak nově měl Kantovu i Husserlovu, Derridovu i Hobbsovu, Kohákovu i Hejdánkovu.

Jaksi se zdánlivě zapomnělo na myslitelky: dokonce ani Hannah Arendtová neprošla Sekyrovým sítem. Což je v dnešní době samozřejmě důvod k veřejnému pohoršení.

Málokdo si ale všiml, že výhradně ženám věnoval Sekyra ulice v nové čtvrti na Smíchově! Svou ulici tu už nově má Madeleine Albrightov­á i Jiřina Šiklová – a zmíněná Arendtová zde zaštiťuje celý park. Ale kdo by se dnes zdržoval fakty, že.

Nicméně konečně se dostáváme k tomu nejdůležit­ějšímu: debata o jménech uvnitř Rohan City dala vzniknout petici, která navrhuje, aby se pocta dostala hrdinům Tolkienovy země Rohan (ano, to jsou ti hrdinní jezdci, již rozhodnou bitvu na pláních Pelennorsk­ých a v Jacksonově filmu volají Death jediným strašlivým hlasem). Vyhovělo by se tak požadavkům na genderovou rovnost: ulice by se mohly jmenovat Éowynina i Théodenova, park třeba Fangorn.

Že jde o typickou českou cimrmanovs­kou blbost? Ó nikoli! Nizozemské město Geldrop, jakési předměstí Eindhovenu, má ulice a parky pojmenovan­é po Galadriel i Legolasovi, Tomu Bombadilov­i i Gandalfovi.

Ani u nás není nic ztraceno – petici za pár dnů podepsalo už necelých osm tisíc lidí. Přidejte se, Chlívek tak už učinil.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia